РЕШЕНИЕ №

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр.РАЗГРАД , 15.05.2015 год.

Разградският окръжен съд                           

петнадесети  май , две хиляди и петнадесета година 

В закритото съдебно заседание в следния състав:

                                          Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                                ИРИНА ГАНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА

В.ГР. дело №111 по описа за 2015 година,за да се произнесе взе предвид следното:

                          Производството е по реда на чл.435 и сл.от ГПК.

                          Депозирана е жалба  от Е.Д.Ф. ***  против  действията на ЧСИ Д.Д.  с район на действие Разградски ОС ,извършени по изпълнително дело №197 по описа на същия за 2015 год. , а наложена възбрана върху ½ идеална част от  недвижим имот ,собственост в СИО на жалбоподателя-длъжник в изп.производство , с адм.адрес с.Подайва ,ул.”Абритус” №8.Прави се искане за отмяна на атакуваното действие ,предвид на това ,че възбраненият имот е единствено жилище на семейството на длъжника  и се явява несеквестируем по силата на разпоредбата  на чл.447,т.7 от ГПК.  

                          В представените обяснения по реда на чл.436,ал.2 от ГПК ЧСИ Д. е изложил съображения за недопустимост , съответно неоснователност на подадената жалба.

                         Съображения в този смисъл е изложил и взискателят в изп.производство”Първа Инвестиционна Банка”АД в своето възражение ,подадено срещу жалбата.

                          Разградският окръжен съд за да се произнесе взе предвид следното:

                          При ЧСИ Д.Д. е образувано изпълнително дело №197/2015 год. по молба на посочената по-горе банка-взискател против общо четирима длъжници  , един от които е и Е.Ф. за парично вземане по издаден в полза на  банката срещу длъжниците  изпълнителен лист по ч.гр.дело №40/2015 год. по описа на Исперихски РС.На 24.03.2015 год. ЧСИ е изпратил на жалбоподателя покана за доброволно изпълнение, връчена му лично ,в нея е посочено ,че е наложена възбрана върху ½ идеална част от имота ,който длъжникът притежава в СИО в с.Подайва ,адм.адрес ул.Абритус”№8 ,включващ дворно място от 874 кв.метра ,жилищна сграда от 78 кв.м.,мазе и второстепенна постройка ,както и върху два земеделски имота ниви ,в землището на с.Подайва ,подробно описани.Не се спори , а и видно от ПДИ  и останалите съобщения опис върху недвижимият имот  след налагането на възбраната не е насрочен.В копието от ИД се съдържат данни ,че съпругата на длъжника Е. А. Ф. притежава 1/3 идеална част от жилище ,находящо се също в с.Подайва ,адм.адрес ,ул.”Шипка”№26.

                          Въз основа на така изложеното от фактическа страна,съдът направи следните правни изводи:

                          Подадената жалба се явява допустима ,  а  по същество и основателна.

                  Насочване на  изпълнение  е всяко действие на съдебният изпълнител  с което се осъществява подготовката и/или се извършва самото изпълнително действие,в това число РОС счита ,че това са възбрана , опис ,оценка,насрочване на публична продан и други.В настоящия случай ЧСИ е наложил възбрана върху ½  идеална част от недвижим имот.Все още опис на същия не е насрочен ,но такъв е поискан от взискателя с молбата за образуване на изпълнителното дело.

                  От материалите по ИД не могат без съответна техническа  експертиза да станат ясни всички параметри на имота, квадратура на жилищни и нежилищни площи, съобразени с Наредба за жилищните нужди на длъжниците и членовете на семействата им, в сила от 01.03.2008г., които след съпоставяне с жилищните нужди да установят несеквестируемата част като се изключат нежилищните площи, жилищната се съобрази с броя на членовете на семейството, както и жилищна площ, притежавана в собственост от съпругата на длъжника по наследство.

 Съдия-изпълнителят не е изследвал налице ли са условията чл. 39, ал. 2 от ЗС, доколко е налице възможност за самостоятелно обособяване на отделните части от жилището, като и за двата въпроса е следвало да назначи експертиза.

 Горното сочи на незаконосъобразност на действията, извършени в противоречие с императивната разпоредба на  чл. 444, т. 7 от ГПК ,поради което наложената възбрана  подлежи на отмяна.

 Делото следва да бъде върнато на съдия-изпълнителя за назначаване на експертиза, съобразена с изложените по-горе указания и установяване несеквестируемите части.

 По изложените съображения жалбата  следва да бъде уважена.

  Водим от горното , Разградският окръжен съд ,

 

РЕШИ:

 

 ОТМЕНЯ действията на ЧСИ Д. Д. , с район на действие Разградски ОС по изп. д. 20157620400197 по описа ЧСИ, изразяващи се в издадено на 17.03.2015 год. Постановление за налагане на възбрана върху идеална част от недвижим  имот, находящ се в с.Подайва ,община Исперих, ул.Абритус” №8

  Решението е окончателно.

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ :1.                 2.