Р Е Ш Е Н И Е  65

Гр. Разград, 02. 06. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на осемнадесети май през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                             ЧЛЕНОВЕ:  1. Валентина Димитрова

                                        2. Ирина Ганева

при секретаря Н. Р. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 113 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна  жалба от Д.М.А. *** против Решение от 04. 03. 2015 г. по гр. д. № 578/ 14г. по описа на РС Исперих за прекратяване на гражданския брак, сключен с Н.Е.А., поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство, само в  частта за вината. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно и моли въззивния съд да го отмени, като постанови друго, приемайки, че вина за разстройството на брака има само ответницата.

       Не е депозиран писмен отговор на въззивната жалба от въззиваемата страна. Постъпило е писмено становище от особения представител на въззиваемата адв. К., в който се излагат съображения за неоснователност на въззивната жалба.

            Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Решението е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество се явява неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция изцяло споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

Страните по делото не спорят, че са сключили граждански брак на 27. 07. 2013 г. , за което е съставен Акт № 0122/ 27. 07. 13 г. на Община Исперих. От брака нямат родени деца.  След сключване на брака съпрудите заживели  в дома на майката на ищеца  А.. През м. май 2014 г. ответницата А. напуснала семейното жилище и заживяла при родителите си. Понастоящем живее в Испания. 

По делото е разпитана като свидетел З А. Същата твърди в показанията си, че съпрузите се разбирали добре помежду си, но през 2014 г. ответницата заминала в Испания и живее там. Чула, че живее в Испания с друг мъж. Предполага, че причина да се разделяте майката на ответницата, която се намесвала в отношенията им- канела я на гости и казвала какво да става в семейството й.

Страните не спорят, че след фактическата раздяла не поддържат връзка помежду си.

Въз основа на така изложеното, въззивната инстанция  приема, че е неоснователен изложеният довод във визивната жалба, относно факта, че въз основа на гласните доказателства следва извод за вина за разстройството на брака само на ответницата. В разпита си, самата свидетелка заявява , че „чула”, че Н. живее в Испания с друг мъж, „предполага” каква е причината за раздялата им. Явно е, че свидетелката няма преки  и непосредствени впечатления  нито от причината за раздялата на съпрузите, нито от настоящото семейно положение на ответницата. Обективни доказателства, посочени от ищеца, установяващи, че причина за фактическата раздяла на съпрузите е самоволното, непровокирано от действия на ищеца напускане на семейното жилище от ответницата, не са събрани. От събраните по делото доказателства може да се направи единствено извод, че и двамата съпрузи имат вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака.  Никой от съпрузите не е направил опит за подобряване на отношенията в семейството. Поведението и на двамата се е отразило върху нормалното протичане на брака и е довело до невъзможност за продължаване на съвместния съпружески живот. Съгласно чл. 17 СК, съпрузите са длъжни чрез взаимно разбирателство, общи усилия и съобразно своите възможности, имущество и доходи да осигуряват благополучието на семейството, което в конкретния случай не е сторено в пълна степен и от двамата. Същите не са положили необходимите усилия и дължимата грижа за заздравяване на семейството, дезентересирали са се един от друг, тъй като след раздялата им не са търсили и не са поддържали контакти помежду си.

Предвид изложеното, въззивната инстанция намира, че оплакването за неправилна преценка на събраните по делото доказателства, което според жалбоподателя е довело районния съд до неправилен извод,че вина за разстройството на брака имат двамата съпрузи, е необосновано, поради което в това отношение не е налице порок на обжалваното решение. Районният съд е извършил подробно обсъждане и преценка на всички събрани по делото доказателства, въз основа, на което е стигнал до законосъобразни правни изводи. С оглед на това, решението на районния съд,  като обосновано и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Решение  от 04. 03. 2015 г. по гр. д. № 578/ 14г. по описа на РС Исперих.

            Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

             

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          

 

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

 

 

                                                                                         2.

НР