О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

Гр.Р.,, 27. 05. 2015г.

 

Р.,ският окръжен съд в открито заседание на единадесети май през две хиляди и петнадесета година в състав:

Председател:  Лазар Мичев

       Членове:  Анелия Йорданова

                       Валентина Д.

                     

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   114 по описа за 2015 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от С.С.Х. *** против Определение от 27. 02. 2015 г. по ч. гр. д. № 428/ 15г. по описа на РС Р.,, с което е постановено връщане на детето Г. С. С. при неговата майка П.Г.Д.. В жалбата се излагат доводи, че определението е необосновано, незаконосъобразно и моли въззивния съд да го отмени.

            Въззиваемата П.Г.Д. е депозирала писмен отговор на частната жалба, в който се излагат доводи за нейната неоснователност.

            В съдебно заседание страните поддържат изложените от тях съображения.

Съдът намира, че частната жалба е допустима, а по същество неоснователна.

Производството пред Р.,ския районен съд е образувано по Молба вх. № 1948/ 27. 02. 15 г. на П.Г.Д., с която е заявила, че е майка на детето Г. С. С.. С бащата на детето С.С.Х. живеят разделени, но за детето се е грижел бащата с помощта на своята майка. Узнала, че към настоящия момент бабата е починала и че грижите за детето се полагат не от Х.,***, а от семейството на сестра му в с. О.. С обжалваното определение районният съд е постановил връщане на детето Г. при неговата майка П.Д..

Определението на районния съд като краен извод е законосъобразно. На осн. чл. 15, ал. 6 от ЗЗД е изготвен социален доклад от  „Социално подпомагане” Р.,, възложен от въззивната инстанция. От извършената проверка се установява, че  родителите на детето живеят разделени от 2011 г. Майката работела в гр. Н., а грижи за детето е полагала бабата по бащина линия. Майката се завърнала и работи в гр. Р.,, живее в с. Р. с друг фактически съжителник и с по- голямата си дъщеря. Бащата и бабата възпрепятствали контактите й с детето Г.. През м. ноември 2014 г. бабата на Г. починала и за нея започнало да полага грижи семейството на леля й, при което живее понастоящем в дома им в с. О.. Бащата живее на квартира в гр. Р., и е съобщил на социалния работник, че 2-3 пъти месечно посещава детето. В съдебно заседание твърди, че работи в гр. Р., /за което е представил трудов договор/ и че вечер се връща в с. О., само 1-2 пъти седмично остава в гр. Р.,. Въз основа на събраните данни, изложени в социалния доклад, съдът приема, че обосновано районният съд  е уважил молбата на П.Д.. Съгласно чл. 126, ал. 1 СК, родителите и ненавършилите пълнолетие деца живеят заедно, освен ако важни причини не налагат да живеят отделно. За обезпечаване на това правно положение в чл. 126, ал. 2 СК е предвиден административен ред за изземване на дете, което не живее с родителите си. Тази разпоредба се прилага и в такива случаи, при които местоживеенето е запазено, но е нарушено изискването и правното положение детето да живее с родителите си или с единия от тях. В случая, се установява, малолетното дете Г. е останало да живее със своите леля и свако и същите полагат грижите за него. Не са налице никакви „важни причини” по смисъла на чл. 126, ал. 1 от СК лица, различни от родителя, макар и в близка родствена връзка, да полагат грижи за него. В интерес на детето е да живее със своя родител. Г. е на 7-годишна възраст и в тази крехка възраст е важно за детето да полага непосредствени грижи неговия родител, който ежедневно да се грижи за възпитанието му, за формирането на неговия характер и на неговата личност и за цялостното му физическо и психическо развитие. Майката притежава необходимия родителски капацитет и социално – битови условия да отглежда детето в своя дом, поради което няма причини за отказ да й бъде върнато за отглеждане детето. Предвид изложеното, съдът приема, че частната жалба е неоснователна.

 Воден от изложеното, Р.,ският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

            Потвърждава Определение от 27. 02. 2015 г. по ч. гр. д. № 428/ 15г. по описа на РС Р.,.

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВКС при условията на чл. 280, ал.1 от ГПК.

 

 

 

 

                                                                          Председател:      

 

 

                                                                                Членове: 1.     

 

 

                                                                                               2.

MH