Р    Е    Ш   Е  Н  И  Е

 

№90

 

Разград

 
 


15.  VІІ.2015

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                 Град                                           

2015

 
                                                 съд                                                                                  

29.  VІ.

 

публично

 
На                                                                                                                                Година

   АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

 

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

Секретар:М.Н.                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  РАЯ  ЙОНЧЕВА

ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

 
                                                               ЧЛЕНОВЕ:

 

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

   

2015

 

    №129

 

              в. гр. 

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

           Производство по реда на чл. 267ГПК.

           С Решение №116/31.ІІІ.2015г. по гр.д.№24 по описа му за 2015г., РРС е уважил частично исковете, предявени от  М.Ш.Х. против Прокуратурата на РБ, в условията на обективно кумулативно  съединяване, като на осн. чл.1 във вр. с чл.2, т.т. 1 и 2 от ЗОДОВ   е осъдил ответника да заплати на ищеца   500,00лв. в обезщетение  за    неимуществени вреди  и 100,00лв. в обезщетение  за  имуществени такива, причинени от привличането му като обвиняем по ДП№ЗМ-В-193/2014 по опис на ОД МВР Разград и по АНД №417/2014 по опис на РРС. До първоначалният му размер от 8 000,00лв., предявеният на осн.чл.2ЗОДОВ иск за обезвреда на неимущетвени вреди е  отхвърлен като неоснователен и недоказан .

Недоволен от така постановеното решение, чрез проц. си представител по пълномощие-адв. Ст.Димитров, ищецът обжалва същото  в частта, с която съдът е отхвърлил като неоснователен искът му за неимуществени вреди   за разликата между уважения размер от 500,00лв. до 3000,00лв., или за сумата от 2 500,00лв. Позовавайки се на необоснованост и незаконоъобразност, моли за отмяна на решението в тази му част и за постановяване на ново такова, с което съдът уважи иска му до посочения   размер.

   В с.з., чрез процесуално представляващият го по пълномощие адв. Димитров , въззивникът заявява,  че поддържа жалбата си.  

  В законоустановения  и предоставен й за това срок, насрещната по жалбата страна не е депозирала отговор и не ангажира становище по нейната допустимост и основателност.  В с.з., чрез представляващият я прокурор в РОП-Николова, Прокуратурата на РБ оспорва жалбата като неоснователна. Моли за потвърждаване на решението в обжалваната му част като правилно, обосновано и законосъобразно постановен съдебен акт.

         Като подадени в срок, от надлежна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване съдебен акт, жалбите са допустими.

             Атакуваното решение е валидно, а в обжалваната си част и допустимо, поради което съдът е обвързан от направените оплаквания относно неговата неправилност, които касаят справедливостта на присъденото от първоинстанционния съд обезщетение за претендираните до обезвреда неимуществени вреди.        

           Разгледана по същество, жалбата на ищеца  М.Ш.Х. е частично  основателна .

           В своето кумулативно единство,   обстоятелствата и петитума на предявените  от  Х. искове, сочат правната квалификация на търсената от него защита като такава по реда на чл.2, ал.1, т.1 и   т.2 ЗОДОВ. В този си  състав съдът споделя напълно установената от първоинстанционния съд, за изясняване на която, при съобразяване реда и сроковете на чл.131 и сл. ГПК, съдът е изискал и събрал допустимите и относими към предмета на спора доказателства и доказателствени искания.  Правилно и съответно на установените по делото факти,  първоинстанционният съд е приел, че предявеният от жалбоподателя иск за претърпени от него неимуществени вреди-   се явява  доказан по основание.   

             Съгласно чл. 4 ЗОДВПГ държавата отговаря за вредите, пряка и непосредствена последица от увреждането. Принцип, приложим както по отношение на неимуществените вреди, така и по отношение на заявените такива с имуществен характер.  Характерът на вредите, моментът на тяхното настъпване, техният размер и причинна връзка с незоносъобразните действия на ответника, са обстоятелства, вменени за доказване в тежест на ищеца.  

 Съобразно общите разпоредби за разпределение на доказателствената тежест ищецът по иск за неимуществени вреди следва да установи основанието на иска си, а размерът на претърпените вреди следва да бъде определен от съда по справедливост. Последната не е абстрактно понятие, а е свързано с преценката на редица конкретни обстоятелства, които трябва да се имат предвид при определяне на размера на обезщетението.

На първо място от значение за определяне на размера на обезщетението е естеството на повдигнатото обвинение срещу пострадалото лице. На ищеца  е било повдигнато обвинение за извършено престъпление от общ характер-чл.324,ал. 1 НК . По аргумент на  чл. 93, т.7 от НК, същото не съставлява   тежко умишлено престъпление, тъй като за неговото извършване не е  предвидено наказание лишаване от свобода , а такова от вида на глобата. Обстоятелство, предпоставило   прекратяването на наказателното производство и внасяне на предложение за освобождаването му от наказателна отговорност с прилагане на чл.78а НК.

От значение за размера на следващото се в обезвреда обезщетение е периода, за който се твърдят незаконосъобразно предприетите срещу него действия. Който, още с исковата си молба, жалбоподателят е разграничил   до действията на прокуратурата по  задържането и   привличането му като обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер и образуването на наказателно производство. Установените по делото факти  сочат приключване на наказателното производство в двете му фази -досъдебна и съдебна, в рамките на една година. Времето от образуване на досъдебното прозводство до приключването му от разследващия орган и внасянето му в съда по чл.78аНК е в рамките на законоустановения по см. на чл.356, ал.5 НПК седмодневен срок.    Което по аргумент    на чл. 6 от КЗПЧОС не може   да се определи като неразумен срок .

 Наказателното производство е образувано срещу жалбоподателя на 6.VІ.2014г. като бързо. На същата дата му е извършен обиск, удостоверен с нарочно съставен протокол, подписан от жалбоподателя без възражение. На 6.VІ.2014г. с издадена на осн. чл.63 ЗМР  Заповед №3-67 на ОД на МВР жалбоподателят е бил задържан за 24 часа, реално –престоят му в ареста е регистриран за  времето от 19:10ч на 6.VІ. до 7:30 на 7.VІ.2014г.; На 11.VІ.2014г. с Постановление на РРП по чл.219 НПК, при осигурена му възможност за правна защита,  жалбоподателят   е привлечен като обвиняем по чл.324, ал.1 НК и разпитан в присъствие на защитника си. На 11.VІ.2014 му е извършено предявяване. На 12.VІ.2014г производството е предадено на РРП с мнение за предаване на жалбоподателя на съд. Със свое постановление изх.№ПД А 22/14 от 13.VІ.2014г. РРП прекратява наказателното производство и внася същото пред РРС с предложение за освобождаването на жалбоподателя от наказателна отговорност по реда на чл.78аНК. Делото е било образувано на производство пред РРС на 13.VІ.2014г. под №417/2014.   По същото е постановено Решение №299/4.VІІ.2014г., с което поради несъставомерност на вмененото му в отговорност деяние по чл.324,ал.1 НК от обективна страна, жалбоподателят е бил признат за невиновен и оправдан. По протест на РРП на производство пред РОС е било образувано внахд №288/2014г. Решение на РРС влиза в сила на 28.Х.2014г. след потвърждаването му с постановеното по внахд №288/2014г. на РОС Решение 74/28.Х.2014г.  

  Всяко от   посочените действия- задържането за 24 часа, обиска, привличането на ищеца към наказателна отговорност и приключване на досъдебното производство с мнение за предаване на съд, внасянето му в съда с постановление за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на адм.наказание   по реда на чл.78аНК, като действия-предоставени в правомощия на прокуратурата като орган на досъдебното производство(чл.193НПК) –само по себе си и в съвкупност с останалите е формално основание за ангажиране отговорността на прокуратурата, ако впоследствие подсъдимия бъде оправдан с влязла в законна сила присъда/решение   поради това, че деянието   не съставлява престъпление.    В този смисъл решение № 1336 /  6.І.2009 г. на ВКС по гр. д. № 5769/2007 г., V г. о./.  

„И в трите случая на задържане - до 24 часа от полицейски орган на лице, до 72 часа от прокурор на обвиняем и когато съдът налага мярка за неотклонение "задържане под стража" - осъществяваната принуда спрямо задържаното лице е идентична, тъй като със задържането лицето се поставя в принудителна изолация от неговите близки и обществото, налага му се определен режим на поведение и се ограничават гарантирани му от Конституцията права -   на лична свобода и неприкосновеност, на личен живот, на придвижване, на свобода и тайна на кореспонденцията. Затова, в случаите, когато лицето е оправдано, причинените му в резултат на незаконното задържане под стража неимуществени вреди подлежат на обезщетяване. Редът, по който тези вреди се обезщетяват е по чл. 2, ал. 1, т. 2 от ЗОДОВ, като следващият се за тях размер се включва в общия размер на дължимото обезщетение.” Проведена в този смисъл с постановеното по чл.290 ГПК Решение №95/8.V.2011г. по гр.д.№849/2 20 на ВКС практика,  е цитирана от първоинстанционния съд, но несъобразена в достатъчна степен при определяне размера на следващото се в полза на ищеца обезщетение.   

              С обжалваното решение, съответно на установените по делото факти и приложимия материален закон, първоинстанционният съд е   приел, че са налице основанията за ангажиране отговорността на държавата  о в лицето на Прокуратурата на Р България на осн.  чл. 2, ал.2   т. 1 и т 2 от ЗОДОВ  .

           Като необоснован и несъответен на действително претърпените от ищеца вреди, в този си състав съдът намира извода на РРС за  размера на следващото се за обезвреда обезщетение.           

            В частта, с която искът е отхвърлен  за сумата над 500,00лв. до 1 500,00лв., решението е неправилно и следва да бъде отменено. Присъдено до размера на 500,00лв., обезщетението не съответства на   обема на действително претърпените от ищеца    негативни психични изживявания, които се явява безспорно установени и в причинна връзка     с всяко едно от изброените по горе действия:  със  задържането му  за 24 часа, което  е извършено  публично, в присъствие на негови  съселяни и при дадената му  гласност   чрез местни и централни медии;    с претърпяното от обиска унижение; със страховете  му във връзка с развитието на водения срещу него наказателен процес;    Съдът в настоящия състав намира, че така присъденото обезщетение е занижено.

Преценката на съвкупния доказателствен материал по делото налага, че в резултат на воденото срещу него наказателно производство ищецът е прекъснал контактите   с близките си. Същият живее в малко населено място, където всеки на всекиго е познат и в този смисъл „публично известен”, одумван, коментиран, подиграван. Ищецът е на възраст, предполагаща граден с години авторитет и самочувствие, които в резултат  на незаконно предприетите срещу него действия, с сринати  за часове.  Ищецът изпаднал  в състояние на подтиснатост и психически не бил същия - станал неконтактен, изолирал се от обществото и от близките си, станал апатичен, неразговорлив , мрачен и затворен в себе си.   Не излизал от вкъщи, срамувал се и се страхувал да излиза от дома си . Хората престанали да го търсят във връзка с осъществявания от него частен бизнес. 

В обобщение:  изхождайки от понятието "неимуществени вреди",   което  според практиката на ВКС    включва  и всички   психически увреждания на пострадалия,   представляващи  негативни емоционални изживявания на лицето, проявили се не  само като негативно отражение в психиката му , но и като социален дискомфорт в определен период от време; изхождайки и от разбирането, че критерият за справедливост, визиран в разпоредбата на чл. 52 от ЗЗД не е абстрактен, а се извежда от преценката на конкретните обстоятелства,   съответно  на чл. 4 от ЗОДОВ в този си състав съдът намира, че сумата от 1 500 лв. ще репарира справедливо вредите, които ищецът е понесъл. Тъй като, предназначението на обезщетението за морални вреди е да поправи претърпяната лична болка и страдания от незаконно повдигнатото и поддържано обвинение в извършване на престъпления, за които ищецът е оправдан. 

 

 

Ето защо, първоинстанционното решение ще следва да бъде отменено в отхвърлителната част на предявения срещу Прокуратурата на РБългария  иск   за разликата над 500 лв. до 1 000,00 лв. и вместо него се постанови друго такова, с което се осъди този ответник да заплати на ищеца допълнително сумата от 1 000 лв., обезщетение за неимуществени вреди по чл. 2, ал. 2, т. 1 и т.2 от ЗОДОВ, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 28.Х.2014 г. (датата на влизане в сила на оправдателната присъда) до окончателното й изплащане. В останалата му обжалвана част като правилно решението ще следва да бъде потвърдено.

При този изход на спора въззивника  има право на разноски в настоящото производство, съразмерно на уважената част от иска, но не е поискал присъждането на такива и те не се дължат.

Воден от горното, Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение

Р   Е   Ш   И:

ОТМЕНЯ Решение №116/31.ІІІ.2015г. по гр.д.№24/2015 по описа на  РРС В ЧАСТТА, с която искът на М.Ш.Х.,***, Разградска обл.,  против Прокуратурата на Република България по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2  от ЗОДОВ, за обезщетение на търпени неимуществени вреди, е отхвърлен за разликата над 500 лв. до 1 500 лв. и ВМЕСТО ТОВА ПОСТАНОВИ

ОСЪЖДА Прокуратурата на Република България да заплати, на основание чл. 2, ал. 2, т. 1 и т.2  от ЗОДОВ, на М.Ш.Х.,***, Разградска обл сумата от ОЩЕ 1 000 (хиляда) лева - обезщетение за търпени неимуществени вреди - болки и страдания от незаконно обвинение в извършване на престъпление по чл.324, ал.1НК, за което   е бил признат за невиновен и оправдан, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 28.Х..2014 г. (датата на влизане в сила на оправдателната присъда) до окончателното й изплащане.

 ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата му обжалвана част.

В частта, с която искът на М.Х. в е бил отхвърлен за сумата над 3 000 до 8 000,00лв. , както и в частта, с която Прокуратурата на РБългария е осъдена да му заплати обезщетение   за имуществени вреди, като необжалвано, решението на РРС е влязло в сила.

 Решението може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок от съобщаването му на страните при доказан по см. на  чл.280 ГПК обжалваем интерес.

                                                                                                                                          

 

 

   ДГ           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ:1.           2.