РЕШЕНИЕ №78

 

                                         гр.Разград , 14.07.2015 год.

                                          

                                           В ИМЕТО НА НАРОДА

                                             

Разградският окръжен съд в открито заседание на петнадесети юни, две хиляди и петнадесета година в състав:

 

                                        Председател:РАЯ ЙОНЧЕВА

                                            Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                          ИРИНА ГАНЕВА

 

При секретаря Н.Реджебова, като разгледа  докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гр.дело №130 по описа за 2015 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.267 и сл.от ГПК.

            Депозирана е въззивна жалба от Ю.А.К. *** ,подадена чрез повереник адв.Нергин Хамдиев от АК-Разград против Решение №65/26.03.2015 год.,постановено по гр.дело №1/2015 год. по описа на  РРС ,с което съдът е отхвърлил като неоснователен и недоказан,предявения от жалбоподателя иск срещу Община Цар Калоян на правно основание чл.124,ал.1 от ГПК във вр.с чл.79,ал.1 от ЗС по отношение на поземлен имот ,находящ се в землището на с.Езерче , община Цар Калоян, м.”Орта борун”, подробно описан в решението и исковата молба.

По отношение на решението се навеждат се доводи за неправилност  и  незаконосъобразност и постановяването му при нарушение на процесуалните правила.Иска се отмяна неговата и постановяване на друго по същество на спора,с което предявения иск да бъде уважен ведно със всички законови последици.

С жалбата   не  се правят се доказателствени искания.

Ответника в първоинстанционното производство Община Цар Калоян не е депозирал писмен отговор на въззивната жалба.

          В съдебно заседание жалбоподателят Ю.К. не се явява и не се представлява.

          Въззиваемата страна Община гр.Цар Калоян не изпраща представител.Депозира писмено становище в което счита жалбата за неоснователна, а постановеното от РС решение за правилно и законосъобразно.Моли същото да бъде потвърдено.Развива по същество съображения относно приложимостта на придобивната давност.Оспорва също така твърдението на жалбоподателя, че спорния имот няма характер на земеделски такъв.

         За да се произнесе по жалбата, Разградският окръжен съд съобрази следното :

Предявен е  иск по чл. 124, ал.1 от ГПК от ищеца Ю. *** по отношение на нива   с площ от 1.745 дка, четвърта категория, в местността „Орта Борун”, съставляващ имот № 062001, в землището на село Езерче, ЕКАТТЕ 27156, община Цар Калоян, при граници и съседи,описани подробно в молбата.Излагат се твърдения,че процесната нива е придобита по давност чрез непрекъснато и необезпокоявано владение в периода 1984-2014 г., същата не представлява земеделска земя и по отношение на нея не следва да намира приложение разпоредбата на чл.19 от ЗСПЗЗ.Поддръжа предявеният установителен иск за собственост в съдебно заседание чрез пълномощник.Претендира разноски.

Ответната страна Община Цар Калоян е депозирала отговор на исковата молба. Намира иска за неоснователен и излага подробни съображения. Сочи, че е придобил  право на собственост върху процесния имот, въз основа на протоколно решение от 29.07.2008г. на  ОД Земеделие – Разград, с което са определени имотите по чл. 19, ал.1 ЗСПЗЗ по землища, намиращи се на територията на община  Цар Калоян.  В съдебно заседание, чрез пълномощник поддържа отговора на исковата молба.Претендира разноски.

От събраните пред РС доказателства се установява от фактическа страна следното:

Според заключението на вещото лице по назначената съдебно техническа експертиза, неоспорено от страните и възприето от двете инстанции за село Езерче са били одобрени два  регулационни и кадастрални плана.По този от 1930 г., процесния имот е изключен от регулация и за него не е отредена съответната кадастрална основа със съответен пл. №844 и по разписен лист е записан на Али Алиев Кючюкалиев. 

С влизането в сила на новия регулационен и кадастрален план на селото, одобрен през 1972 г. за тоз имот е отреден пл. № 929 и по разписен лист е записан на А. А.Б., баща на ищеца. По този план  имотът също е изключен от регулация.

С влизането в сила на плана за земеразделяне на с. Езерче за  имота е отреден имот № 062001 ,като имот пл. № 929 по регулационния и кадастралния план на селото е идентичен с имот №062001 по плана за земеразделяне. На място имота е ограден от север, изток и юг с телена оградна мрежа на бетонни колчета, а от запад като граница се използва слог. В него е имало застроена паянтова жилищна сграда, която е съборена, но има част от основи и външна чешма.Понастоящем той се използва като ясак и се обработва като такъв.

Ищеца представя и приходни квитанции за платени данъци при  Община Цар Калоян за 2007, 2010г., 2012г. и 2014г., в които не е посочено за кой имот са платени.От представеното от него удостоверение за декларирани данни се установява,че той е декларирал през 1998 г. имот на ул.”Димчо Дебелянов” с площ 1 500 кв.м., с построено в него жилище,с мазе и таван.

Сочил е гласни доказателства ,като разпитаните свидетели А. П. и А. П. сочат, че ищецът от 1984г. до момента обработва ясак в с. Езерче, между улиците „Димчо Дебелянов” и „Урал”. В къщата до смъртта си живял неговият баща.През 1996г. Ю. съборил къщата, но продължава и сега да обработва мястото.

Въз основа  посочените по-горе доказателства , РОС направи следните правни изводи:

Предявеният иск се явява  допустим, основателен и доказан и следва да бъде уважен.

Съдът в този си състав не споделя изводите на РС, че щом процесната земя е извън регулационния план на населеното място има земеделски характер и следователно е следвало да бъде включено във фонда по чл.19 от ЗСПЗЗ.По делото не са събрани доказателства ,че това място от 1,745 дка.,записано назад в годините по разписен лист на наследодателите на ищеца е било отнемано от тях фактически или юридически за да се приеме , че те са изгубили правото си на собственост върху него.Безспорно се установи също така, че продължение на 30 години фактическа власт върху имота упражнява само и единствено ищеца, като тази власт е необозпокоявана от когото и да било, вкл. и от настоящия ответник.За спорния имот ,който е имал и жилищен характер до преди близо двадесет години няма нито едно доказателство да е бил отнеман от неговите собственици,включван в ТКЗС или обобществяван по друг начин и съответно  да е подлежал на възстановяване като земеделска земя, да е непотърсен в законовия срок и поради това да е включен във фонда по чл.19,ал.1 от ЗСПЗЗ.РОС приема, че този имот по силата на наследяването и придобивната давност е собственост на ищеца и следва да бъде признат за такъв с настоящото решение.В този смисъл постановеното от РС решение се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено , а вместо него постановено друго в горния смисъл.

Предвид изхода на спора в полза на ищеца следва да бъдат присъдени направените разноски за двете инстанции в размер на 465 лв.    

            Воден от горното ,Разградският окръжен съд,

 

                                                  РЕШИ:

 

            ОТМЕНЯВА Решение №65/26.03.2015 г., постановено по гражданско дело №1/ 2015 г.по описа на Разградски РС , като вместо него ПОСТАНОВЯВА :

            ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община гр.Цар Калоян, ЕИК000505981, представлявана от Кмета Д. А. ,че Ю.А.К. ***, ЕГН-********** е собственик на Нива с площ от 1.745 дка, четвърта категория, в местността „Орта Борун”, съставляващ имот № 062001, в землището на село Езерче, ЕКАТТЕ 27156, община Цар Калоян, при граници и съседи: имот № 063009 – дере на Община Цар Калоян, имот № 062007 – др. терен на Земи по чл. 19 ЗСПЗЗ, кад. № 000 366 – полски път на Община Цар Калоян, имот № 062002 – нива на Акиф Мехмедов.

          ОСЪЖДА Община гр.Цар Калоян, ЕИК000505981, представлявана от Кмета Д.А. ДА ЗАПЛАТИ на Ю.А.К. ***, ЕГН-********** разноски в производството за две инстанции в размер на 465 лв.

         Решението подлежи на касационно обжалване в 1-месечен срок от връчването му на страните пред Върховен касационен съд.

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.

 

ДГ