РЕШЕНИЕ №81

 

гр.Разград, 07.07.2015 год.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Разградският окръжен съд в откритото заседание на двадесет и втори юни през две хиляди и петнадесета година в състав:

 

                                        Председател:РАЯ ЙОНЧЕВА

                                      Членове:ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                      ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

При секретаря С.Л. и участието на прокурора Сезгин Османов, като разгледа  докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №143 по описа за 2015 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

                           Производството е по реда на чл.267 и сл. от ГПК.

                           С Решение №72/ 01.04.2015 год.,постановено по гр.дело №1806/2014 год. Разградският районен съд е осъдил Прокуратурата на Р.България на осн.чл.7 във вр.с чл.2,ал.1,т.3 от ЗОДОВ да заплати на Н.Б.А. *** сумата 7 000 лв.,представляваща обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди,в резултат на обвинение за извършено престъпление,за което А. е оправдан с влязла в сила присъда по НОХД №306/2013 год. по описа на РОС , както и разноски в производството в размер на 282.80 лв.Съдът е отхвърлил  предявеният от Н.А.  иск за неимуществени вреди над размера на сумата 7 000 лв.до първоначално претендираната такава от 25 000 лв.като неоснователен и недоказан.

                           Недоволни от решението са останали и двете страни в производството.

                           Ищецът Н.Б.А. обжалва чрез повереника си решението в отхвърлителната му част.Счита го за незаконосъобразно.Моли РОС да го отмени и постанови решение,с което да уважи изцяло претенцията му за неимуществени вреди.

                           Ответникът Прокуратурата обжалва решението в осъдителната му част.Моли предявеният  от ищеца иск за присъждане на неимуществени вреди да бъде уважен в по-нисък размер, съобразно нормата на чл.52 от ЗЗД.

                           Отговори на жалбите страните не са  подали.

                           В съдебно заседание и двете страни поддържат подадените жалби в цялост..

                           За да се произнесе,Разградският окръжен съд съобрази следното:

                           Н.Б.А. *** е предявил иск против Прокуратурата на Република България, за осъждането й да му заплати  обезщетение в размерна 25 000 лв., за причинени му неимуществени вреди – душевни болки, страдания и негативни изживявания, вследствие на незаконното му обвинение в извършване на престъпление от общ характер, повдигнато му по НОХ дела № № 328/2012г. и 306/2013г.по описа на РОС,приключили с оправдателна присъда ,след като оправдателната присъда по първото от тях по протест на РОП е била отменена от въззивната инстанция  и делото върнато за ново разглеждане.Върху търсеното обезщетението не  се претендира законна лихва..

                     В писмения отговор на исковата молба, депозиран пред РРС Прокуратура на Република България оспорва изцяло предявения иск като недопустим , съответно неоснователен.

                      Безспорна е установената от РС фактическа обстановка, която въззивния съд не намира за нужно да преповтаря .

                      Тъй като с жалбите се повдига единствено въпроса за справедливостта на присъденото обезщетение, РОС намира, че на ищеца,  сега жалбоподател следва да се присъди такова в размер на 9 000 лв., като се отчете,че именно по второто водено срещу А. наказателно производство са налице  две оправдателни присъди ,постановени от РОС, като първата от тях е била отменена от АС Варна и делото върнато за ново разглеждане.От образуването на ДП до влизане в сила на втората оправдателна присъда са изминали повече от три години, като именно размера на сумата от 9 000 лв.РОС намира като адекватен да обезщети А. за причинените му неимуществени вреди, вследствие на  повдигнатото и поддържано обвинение за  извършено престъпление по чл.219,ал.4, във вр.с ал.1 във вр.с чл.26,ал.1 от НК.по което е налице оправдателна присъда.

         В този смисъл РОС споделя частично доводите на жалбоподателя А. ,като не споделя в цялост тези на Прокуратурата за  това ,че определеното и присъдено обезщетение следва да бъде намалено.      

                    Воден от горното ,Разградският окръжен съд,

                                                                     

                                                       Р   Е   Ш   И   :

                          

                      ОТМЕНЯВА Решение №72/01.04.2015 год. ,постановено по гр.дело №1806/2014 год. по описа на Разградски районен съд ,САМО В ЧАСТТА С КОЯТО ,Предявеният от ищеца иск с правно основание чл.2,ал.1,т.3 от ЗОДОВ е бил отхвърлен над размера на сумата 7 000 лв. до размера на сумата 9 000 лв., като ВМЕСТО НЕЯ,

                 ОСЪЖДА Прокуратурата на Република България  ДА ЗАПЛАТИ  на Н.Б.А. *** ,ЕГН-********** ОЩЕ 2 000 /две хиляди/ лева, обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконно повдигнато обвинение за извършване на престъпление, за което е оправдан.                                                        

                 ПОТВЪРЖДАВА Решение №72/01.04.2015 г. в останалата му част.

                           Решението подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                   ЧЛЕНОВЕ:1.                 2.