Р Е Ш Е Н И Е  №103

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр.Разград , 17.07.2015 год.

 

Разградският окръжен съд в откритото  заседание на тринадесети юли ,  две хиляди и петнадесета година в състав:

 

Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

       Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

      ИРИНА ГАНЕВА

                                                                                                                                                                                             

При секретаря  Н. Р. , като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова в.гр.дело №175 по описа за 2015 год. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.258 и сл.от ГПК.

Депозирана е въззивна жалба от адв.Златка Иванова  от АК-,особен представител на Н.Н. *** против Решение №189/21.05.2015 год.,постановено по гр.дело №207/2015 год. по описана РРС ,с което съдът е осъдил Н.Р.  да заплаща ежемесечна парична  издръжка на малолетния си  Ю.Н. *** ,чрез неговата майка и законна представителка С.Д.А. от с.гр. в размер на 95.00 лв. , считано от 06.02.2015 год. ,ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпването на обстоятелства за нейното изменяване или прекратяване ,както и такава за минало време  в общ размер от 1 800 лв. за една година назад от предявяването на иска.

Навеждат се доводи за неправилност ,необоснованост  на решението и неговата незаконосъобразност.Иска се  неговата отмяна и отхвърляне на предявеният иск за издръжка както за бъдеще ,така и за минало време.

 С жалбата не се правят се доказателствени искания.

 Ищецът в първоинстанционното производство не е депозирал отговор на въззивната жалба.

В съдебно заседание особеният представител на жалбоподателя поддържа подадената  въззивна жалба  в цялост.Моли за отмяна на решението и постановяване на друго, с което предявените  искове за издръжка да бъдат отхвърлени.

Въззиваемата С.Д.А. ,действаща като майка и законен представител на малолетния Ю.Н.Н. не се явява и не се представлява.Пълномощникът й адв.Емилия Събева от АК-Разград депозира молба,с която счита жалбата за неоснователна.Моли атакуваното решение да бъде потвърдено в двете му части.

 За да се произнесе ,Разградският окръжен съд ,съобрази следното :

     РОС , при  извършената служебна проверка по чл. 269, изр.1 от ГПК ,  намира постановеното от РС решение за валидно , но недопустимо по следните съображения :

 Пред Разградски РС са предявени  искове с правно основание чл. 143 и чл.149 от СК.

 Сочи се в исковата молба  , че ответникът е баща на малолетното дете Ю. ,р.на *** г.,което двамата родители са отглеждали заедно до м.юни 2010 г.,когато са се разделили и от когато грижите по отглеждането и възпитанието на детето се полагат от майката , като бащата не дава издръжка за същото.Претендира се заплащане на издръжка от бащата за детето в размер на 150 лв.,месечно, считано от завеждане на иска, както и издръжка за минало време, считано една година назад от подаване на исковата молба.

  Ответникът се представлява от особен представител ,който оспорва иска, в условията на евентуалност счита ,че следва да бъде присъдена такава в минимален размер.От майката-ищца са сочени гласни доказателства според които същата живее и работи в чужбина , а  за детето ученик се грижи нейната майка, като средствата за отглеждането му се осигуряват само от майката вече повече от 4 години.

   Безспорно е при тези доказателства, че исковете за издръжка за минало и бъдеще време са основателни.По отношение на тяхната доказаност ,предвид възрастта на бащата 41 г. и липсата на доказателства за заболяване на същия ,което да пречи той да реализира трудови доходи съдът намира ,че той е в състояние да реализира минималната за страната работна заплата в р-р на 380 лв.По отношение нуждите на детето Ю. на 12 навършени години ,ученик вече в 4-ти клас, както и РС , така и РОС намира ,че за периода една година назад от завеждане на иска на същия е била необходима обща месечна сума за издръжка в р-р на 180 лв. ,която се дължи и следва да се разпредели поравно между двамата родители.РОС споделя изводите на РС и по отношение на дължимата от бащата издръжка за бъдеще време в р-р на 95 лв. месечно ,като отчита ,че определена в този размер дължимата издръжка е почти равна на минималната дължима по закон такава.

Ето защо за несъстоятелни намира доводите в жалбата за незаконосъобразност на решението на РС. Същото следва да бъде потвърдено по изложените и по-горе съображения и в двете негови части.

Водим от горното ,Разградският окръжен съд ,

 

РЕШИ:

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №189/ 21.05.2015 год.,постановено по гр.дело №207/2015 год.по описа на Разградски районен съд.

     Решението   е окончателно и не подлежи на касационно обжалване ,предвид цената на предявените искове.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.

 

НР