Р Е Ш Е Н И Е  № 110

Гр. Разград, 28. 09. 2015 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на четиринадесети септември през две хиляди и петнадесета година в състав:

 

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анелия Йорданова

                                                                               ЧЛЕНОВЕ:  1. Димитринка Василева

                                                                                                    2. Теодора Нейчева

 

при секретаря С. Л. разгледа докладваното от съдията Анелия Йорданова в.гр.дело № 193 по описа за 2015 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258 и сл. ГПК.

Постъпила е въззивна  жалба от ЗК „Единство” с. Китанчево чрез пълномощник против Решение № 193/ 02. 06. 2015 г. по гр. д. № 341/ 2014 г. по описа на РС Исперих, с което са отменени приетите решения на Общото събрание на кооперацията, проведено на 11. 05. 2014 г. , като взети в нарушение на закона и на устава. В жалбата се излагат доводи, че решението е необосновано и незаконосъобразно и жалбоподателят моли въззивния съд да го отмени, като постанови друго, с което да отхвърли  иска.

Не е депозиран писмен отговор на въззивната жалба от въззиваемата страна. В съдебно заседание въззиваемия чрез повереника си заявява становище, че оспорва въззивната жалба като неоснователна и излага съображения за това.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и становища на страните и след проверка на обжалвания съдебен акт, констатира следното:

Обжалваното решение на районния съд е валидно и допустимо, а жалбата депозирана срещу него, разгледана по същество е неоснователна.

Делото е напълно изяснено от фактическа страна и фактическите положения, приети за установени от районния съд се подкрепят от събрания доказателствен материал и са основани на закона. Въззивната инстанция споделя изложените мотиви към решението на първоинстанционния съд и счита, че не следва да ги преповтаря и препраща към тях на осн. чл. 272 от ГПК, като се има предвид и следното:

            На 11. 05. 2014 г. е проведено общо събрание на ЗК „Единство”, на което са приети оспорваните от ищеца като незаконосъобразни решения: 1.Отчет на УС за стопанската 2013 г.; 2. Отчет на КС за 2013 г.; 3. Приемане на годишния финансов отчет и утвърждаване решенията на УС; 4. Отчет за дългосрочния инвестиционен план и т. 5 Разни. Приложен е Протокол № 23/ 11. 05. 2014 г. за проведеното Общо събрание, в който е посочено, че от поканените 56 члена на кооперацията са присъствали 37 члена. Видно от протокола за проведеното събрание, не става ясно по кой от предвидените в устава на кооперацията и ЗК начини е свикано събранието. Според чл. 16 ал.1 от ЗК, общото събрание се свиква от управителния съвет с писмена покана, разгласена по ред, определен в устава, най-малко 14 дни преди деня на провеждането му. Според чл. 25, ал. 1 от Устава на кооперацията, общото събрание се свиква от УС с писмена покана, разгласена чрез поставяне на видни места в населеното място и чрез писма до член- кооператорите или пълномощниците, най-малко 14 дни  преди деня на провеждането му. Посочения начин на свикване и разгласяване на провеждане на общото събрание е задължително условие на закона. Въпреки указаната му от районния съд доказателствена тежест, жалбоподателят не е представил доказателства по какъв начин е разгласена поканата за събранието. От показанията на св. Юсуф, посочен от въззиваемия, се установява, че покана е имало разлепена на магазините в с. Китанчево. Наличието на връчване на писмени покани на членовете – кооператори за провеждане на събранието не се установява, а това условие за свикване на общото събрание е кумулативно предвидено в устава, наред с разгласяването на поканата на видни места в населеното място. Според чл. 154, ал. 1 ГПК, всяка страна е длъжна да установи фактите, на които основава своите искания или възражения, поради което съдът приема, че проведеното общо събрание на 11. 05. 2014 г.  на кооперацията не е свикано редовно и приетите на него решения са незаконосъобразни. Обосновано и законосъобразно районният съд е приел, че иска с правно основание чл. 58, ал. 1 от ЗК е основателен и доказан, тъй като е допуснато нарушение на чл. 25, ал. 1 от устава при свикване на общото събрание, проведено на 11. 05. 2014 г. С допълнителната искова молба ищецът е уточнил, че иска да бъдат отменени приетите решения на общото събрание, с които е утвърден доклада на председателя, доклада на контролния съвет и решението на управителния съвет на кооперацията, както и решението, с което е освободен като председател на контролния съвет, което практически означава, че се оспорват всички приети решения на събранието, така, както се е произнесъл и районният съд, поради което не може да се приеме, че се е произнесъл по искане, с което не е бил сезиран.

     Предвид изложеното, обжалваното решение на районния съд, като обосновано и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

     На осн.чл. 35 от ЗК, кооперациите са освободени от заплащане на държавни такси във връзка с тяхното учредяване, преустройство, прекратяване и ликвидация. В останалите случаи, при систематическото тълкуване на разп. на чл. 35 от ЗК с разп. на чл. 83 и чл. 84 от ГПК се налага извода, че кооперациите не са освободени от внасяне на съдебни такси. С оглед на това, предвид изхода на делото пред въззивната инстанция, жалбоподателят следва да бъде осъден да заплати по сметка на ОС Разград на осн. чл. 3 във вр. с чл.18, ал. 1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК държавна такса в размер на 40 лева.

     Воден от изложеното, Разградският окръжен съд  на осн. чл. 272 ГПК

 

                                          Р Е Ш И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение 193/ 02. 06. 2015 г. по гр. д. № 341/ 2014 г. по описа на РС Исперих.

ОСЪЖДА  ЗК „Единство” с. Китанчево, обл. Разградска, ЕИК 826039947 да заплати по сметка на ОС Разград държавна такса в размер на 40 лева.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в едномесечен срок от съобщаването му пред Върховния касационен съд.

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:         

 

                                                         ЧЛЕНОВЕ:   1.      

 

 

                                                                               2.

 

СЛ