РЕШЕНИЕ  №124

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

        16.10.2015 г.

Година 2015

Град Разград

Разградски окръжен съд

На шестнадесети  октомври

2015 г.

В публичното съдебно заседание в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Рая Йончева

                                       ЧЛЕНОВЕ:  Валентина Димитрова

                                                         Ирина Ганева

 

 При секретаря М.Н. и участието на Прокурора Сезгин Османов , като разгледа докладваното от съдия В.Димитрова в.гр.дело №229 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Депозирана е въззивна жалба от Община Разград ,представлявана от зам.- кмета Любомир Цонев против Решение №284/24.07.2015 год.,постановено по гр.дело №1001/2015 год. по описана  РРС ,с което съдът е уважил молбата на Ю.М.Ю. и Р.А.Ю. *** ,действащи като родители и законни представители на малолетната Ю.Ю.М. *** промяна на личното име на детето от Ю. на ю..

По отношение на решението се навеждат се доводи за недопустимост на постановеното решение, предвид на това, че исковата молба е подадена от ненадлежна страна и се прави искане за неговото обезсилване.

С жалбата    не се правят се доказателствени искания.

Ищците в първоинстанционното производство не са депозирали писмен отговор на въззивната жалба.

В съдебно заседание жалбоподателят Община Разград не се представлява.

Въззиваемият Ю.М.Ю. ,в качеството му на баща и законен представител на детето Ю.М. се явява лично и с повереник адв.К..Заявява становище за неоснователност на подадената въззивна жалба.  

Участващия в делото прокурор заключава,че жалбата е неоснователна,а постановеното от РС решение допустимо,поради което следва да бъде потвърдено.

Като съобрази доводите и становищата на страните,с оглед на събраните пред първата  инстанция доказателства,Разградският окръжен съд намери за установено следното:

Производството е с правно основание чл.19 от ЗГР.

Молителите съпрузи Ю.М.Ю. и  Р.А.Ю. *** са предявили иск от името на малолетното си дете Ю.Ю.М.,р.на *** г. ,действащи като негови родители и законни представители срещу Община Разград с искане съдът да допусне промяна на собственото име на детето от Ю. на ю. ,като са изложили подробни съображения за исканата промяна.

Пред РС ответната по жалбата страна Община Разград с отговора на исковата молба е заявила становище за недопустимост на депозираната молба.Била е изслушана майката на детето и е постановено позитивно решение с което е допусната исканата промяна на собственото име на детето от Ю. на ю..

Въз основа на така изложеното от фактическа страна ,съдът направи следните правни изводи:

Депозираната молба се явява допустима,както е счел и първостепенният РРС,правилно искът е предявен от детето чрез неговите родители и законни представители съгласно разпоредбата на чл.28,ал.4 от ГПК.Във въззивната жалба не са изложени доводи по отношение правилността на решението и РОС не следва да я обсъжда,като изложи свои доводи по същество.Атакуваното решение е допустимо и следва да бъде потвърдено.

  Воден от изложеното ,Разградският окръжен съд,

 

                              Р   Е   Ш   И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение №284 / 24.07.2015 год. ,постановено по гр.дело №1001 /2015 год. по описа на Разградски районен съд.

          Решението подлежи на обжалване в   едномесечен срок от връчването му на страните пред ВКС.

        

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.