О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Разград

 
 


29.VІ  .2015г.

 
Номер                                                                                                 Град                                           

Разградски окръжен

 
В ИМЕТО НА НАРОДА

                                              Съд

                                                                                                                                       

2015

 

 

29.VІ  .

 
На                                                                                                                                  Година

 

В закрито  заседание в следния състав:

   РАЯ ЙОНЧЕВА

 
            Пр          

  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 ИРИНА ГАНЕВА

 
                                                      Членове:

 

        261

 

2010

 

 частно гражданско

 
като разгледа докладваното от председателя

                                 дело                                            по описа за                                   година.

     съобрази следното:

 

    Производството е по чл. 463 ал. 1 във вр. с чл.278 ГПК.

              Образувано е по частна жалба на НАП, гр. София, подадена чрез законния му представител   против действия на ДСИ при РРС за   разпределение на суми,  получени от провелата се изп. дело №11 по описа му за 2007г.   публичната продан, предприета срещу имуществото на длъжника “БРАДАРС-СС”ООД, с. Дянково, Разградска обл.,  за удовлетворяване вземанията на конституиралите се в изпълнителното производство взискатели-НАП, София и ЕТ”Р.Д.-Румен Димитров”, гр. Разград. 

                Позовавайки се на допуснати по см. на чл.136, ал.2 във вр. с ал.1, т.6 ЗЗД нарушения и оспорвайки по реда на чл.172 и сл.ЗЗД  валидността на ипотеката, обезпечила вземането на удовлетворения при разпределението взискател, жалбоподателят моли съда да отмени като незаконосъобразно извършеното от ДСИ разпределение и да му присъди направените по делото разноски.

                 В законоустановения срок, по  подадената срещу разпределението частна жалба, са постъпили възражения от присъединилия се в изп. производство взискател- ЕТ”Румен Димитров”, гр. Разград,   в които    моли същата да бъде оставена без уважение като неоснователна.    

                В качеството си на ответна по жалбата страна, в предоставения му срок длъжникът по изпълнителното дело не ангажира становище досежно нейната допустимост и основателност.

                 В мотивите си по чл. 436, ал. 4 ГПК ДСИ счита, че жалбата е недопустима, поради това, че по същество със същата се повдига спор относно съществуване вземането на присъединилия се взискател, чието разрешаване по правилото на чл464 ГПК е възможно и допустимо само по реда на исковото производство.    Алтернативно, ДСИ счита, че жалбата е неоснователна, тъй като разпределението на реализираните от публичната продан суми е извършено в съответствие с изискванията на чл.136 ЗЗД.  

                 Като взе предвид данните по делото и обсъди доводите на частния жалбоподател, РОС съобрази следното:

                Жалбата е подадена от лице, притежаващо легитимацията на страна-взискател в изпълнителното производство и срещу подлежащо на обжалване пред РОС действие  на съдебен изпълнител, но като подадена след изтичане на предвидения по см. на чл.262(2)ГПК преклузивен срок, същата е недопустима и следва да бъде оставена без движение.

                Допустимостта на подадената жалба   следва да се преценява не само с оглед на това дали с нея са обжалват подлежащи на обжалване действия на съдебния изпълнител, но и с оглед на това дали тя е подадена в предвидените от закона срокове.

                 Видно е от приложеното изпълнително дело, че за удовлетворяване вземанията на взискателите по изп. д.№11/2007г. по описа на ДСИ при РРС, на 26.ІІІ.2010г., при спазване формалните изисквания на закона е проведена публична продан по отношение на имоти, принадлежащи на длъжника.  С Постановление от 23.ІV.2010г., имотите са възложени на лицето, предложило най-високата цена и обявено за  купувач.    

      По делото няма спор, а така е и отразено в приложените към делото  доказателства(протоколи и вносни бележки) че събраната сума в хода на изпълнението е в размер на 25 060,00лв.                                            

         Видно   от приложения  на л. 224 от изпълнителното дело Протокол, на 25.V.2010г. ДСИ е обявил разпределението на постъпилата по делото сума при участие на длъжника и на представители на взискателите.  Т.е., обявяването на разпределението е извършено във време,  място и   по начин, съответни на предварително съобщеното на страните.

         Срещу длъжника в изпълнителното про0зводство, по молба на жалбоподателя НАП е било образувано производство по обявяването му в несъстоятелност С влязло в сила Решение №22/8.ІV.2013 по т.д.№151/2012г. „БРАДАРС-СС”ООД, с. Дянково, Булстат 116003276 е обявено в несъстоятелност и неплатежоспослност с начална дата 30.ІХ.1999г., постановена е обща възбрана и запор върху имуществото му, спиране на образуваните срещу него граждански и изпълнителни производства, постановено е прекратяване на дейността му като,  поради невнасяне на определената за начални разноски ума в срок, производството е било спряно за срок от една година.  Поради неизпълнение на дадените от съда указания в предвидения по см. на чл.632 ТЗ едногодишен срок, с влязло в сила на 27.І.2015г. Решение 0146/4.VІ.2014г., делото за нес9ъстоятелността на „БРАДАРС-СС”ООД, с. Дянково е прекратено и търговецът е заличен от търговски регистър. Със заличаването му същото е загубило правосубектността си. 

С оглед горното и поради липса на правен субект, настоящото производство следва да бъде прекратено .

Водим от горното, РОС

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

                 ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр. д.№261/2010г. по описа на РОС .

                 Определението маже да се обжалва пред ВнАС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ:1.               2.