О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


        21.V .2014

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2011

 
                                                 съд                                                                                   

     21.V .

 

       закрито

 
На                                                                                                                                Година

РАЯ  ЙОНЧЕВА

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ЛАЗАР МИЧЕВ

ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 
                                                                    ЧЛЕНОВЕ:

 

  Като разгледа докладваното от съдия Йончева

     в.ч. гр. 

 
   

2014

 

    №153

 
      

                                        дело                                по описа за                година

   за да се произнесе, съобрази следното:

 

            Производство по реда на чл. 274 във вр. с чл.415,ал.2 ГПК.

            Образувано е по частна жалба вх.№4089/16.V.2014г., подадена от    Р.Р.,    чрез повереник-адв. Н.М. против  Определение №1037/17.ІV.20141г.   по  ч.гр.д.66/2014г. по описа на    РРС.

            С обжалваното определение, приемайки, че не е сезиран в законовия срок с доказателства за редовно предявен по реда на чл.422 ГПК иск, при хипотезата на чл.415, ал.2 ГПК   съдът е обезсилил Заповед №…/22.І.2014г. за незабавно изпълнение на парично задължение и на изпълнителен лист, издадени в производство по ч.гр.д. №66/2014г. на РРС по реда на чл.417 ГПТК в полза на заявителя  Р.П.Р. и  против К.М.К., в качеството му на длъжник.    

            Жалбоподателят поддържа, че съдът незаконосъобразно е обезсилил издадените  на основание чл.417 ГПК Заповед за незабавно изпълнение на парично задължение и изп.лист, поради  непредставяне на доказателства за своевременно предявен, в срока на чл.415, ал. ГПК иск за установяване съществуването на оспореното му по реда на чл.414ГПК вземане. Твърди, че в предоставения му за това срок е сезирал родово компетентния РОС  с нарочно предявен по реда на чл.411 ГПК иск, за което прилага доказателства.

         Жалбоподателят позовава твърдението си за незаконосъобразност на постановеното с обжалваното определение обезсилване на факта, че в срока на чл.415 ГПК е удостоверил пред съда по заповедното производство   своевременното предявяване на  иска за установяване съществуването  на вземането, за което в негова полза е била издадена обезсилената заповед за незабавно изпълнение.

               В законоустановения и предоставен му от съда срок, ответникът по жалбата не е  депозирал   отговор и не ангажира становище по нейната допустимост и основателност.  

              Като подадена в срок, от легитимна страна и срещу подлежащ на въззивно обжалване  съдебен акт, жалбата е допустима.

              Разгледана по същество е неоснователна. Във връзка с поддържаните в жалбата твърдения, бе изискана преписка по т.д.№118/2014г. по описа на РОС. Обсъдени в съвкупност и във връзка с доводите на страните, доказателствата по делото установяват следната фактическа обстановка:

              На 15.І.2014г. в регистратурата на РРС под №382 е входирано заявление, подадено по реда на чл.417 ГПК от  Р.П.Р., чрез проц. му представител по пълномощие-адв.Митева, за издаване на Заповед за незабавно изпълнение против  физическото лице К.М.К.. Повереникът на заявителя е посочен и като съдебен адрес за кореспонденция.

               Въз основа на така подаденото заявление, на производство пред РРС е образувано ч.гр.д.№66/2014г. При преценка за редовност, допустимост и   основателност  на сезиращото го с производството по чл.417, т.9 ГПК заявление, РРС постановява Разпореждане №171/22. І.2014г., с което допуска незабавно изпълнение на вземане, дължимо на  заявителя Р.  в размер на 40 000,00лв., на основание  Запис на заповед, издаден  на 12.VІІ.2011г. от длъжника К. .   В смисъла на постановеното по делото Разпореждане, в полза на заявителя  и срещу  длъжника К., е издадена   Заповед №…/22.І.2014г. за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

             За издадената срещу него Заповед …/22.І.2014г. за незабавно изпълнение, длъжникът е редовно уведомен  с връчената  му  на 13.ІІ.2014г.  покана за доброволно изпълнение по изп. д. №20147610400037 по описа на   ЧСИ Г.С., рег.№761 и р-н на действие при РОС.      

             На 25. ІІ.2014г., по реда и в  срока на чл.414, ал.2 ГПК, длъжникът депозира в канцеларията на сезирания със заповедното производство РРС възрженията си  срещу издадената против него Заповед за незабавно изпълнение -  бланкетно с вх. №1624

              Констатирайки подаването му  в срок и  съответно на служебно вмененото му по см. на чл.415, ал.1 ГПК, с Разпореждане №547/27.ІІ.2014г. съдът  в заповедното производство уведомява заявителя за постъпилото срещу заповедта за изпълнение възражение на  длъжника   и му указва, че в  срок от един месец дължи да докаже, че е предявил  иск  за установяване на вземането си по реда на чл.422ГПК. В случай на недоказано по реда и в  срока на чл. 415, ал.1 ГПК  предявяване на иска, на жалбоподателя са разяснени и неблагоприятните за него последици на чл.415, ал.2 ГПК. 

               Съобщението с указанията на съда е връчено на жалбоподателя на  12. ІІІ.2014г.(вж. л. 25 от ч.гр.д.№66/2014г. на РРС). Считано от тази дата, законоустановения и предоставен за предявяване на иска по чл.422 ГПК срок, изтича на  14.ІV.2014г.-понеделник,, първият присъствен ден след фактически изтичащия в неприсъствен ден срок(13.ІV - неделя).

              Считано към тази дата, изчислена по правилото на чл.60 ГПК, в преписката по заповедното производство не се установи наличие на доказателства за предявяване на иска. Съобразявайки това обстоятелство, предвид своевременно извършеното оспорване на вземането от длъжника, със свое Определение №1037/17.ІV.2014г. заповедният съд предприема дължимите по чл.415, ал.2 ГПК действия по обезсилване на издадените в производството заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

                На 7.V.2013г., последващо датата на постановеното по реда на чл.415, ал.2 ГПК определение, жалбоподателят депозира в регистратурата на заповедния съд молба вх.№3708/7.V.2014г., с която уверява съда, че е изпълнил указаното му по предявяването на установителния иск по чл.422 ГПК. В подкрепа на това си твърдение  прилага като доказателство У-ние изх.№118, издадено му от РОС на 11.ІV.2014г., в което е посочено,  на производство пред РОС е образувано и висящо   т.д.№118/2014г., образувано по    предявен от жалбоподателя иск на осн.  чл.422 ГПК,.

                  Позовавайки се на цитираното удостоверение, в което не се съдържа информация относно датата на предявяване на самия иск,, жалбоподателят счита, че е изпълнил особените изисквания на закона, поради което постановеното по чл.415,ал.2 ГПК определение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

                     При  така установените по делото факти, от правна страна  съдът намира жалбата за неоснователна, а атакуваното с нея определение за правилно, обосновано и законосъобразно постановен  съдебен акт.

              За наличието на предпоставките за обезсилване на заповедта за изпълнение по чл.415, ал.2 ГПК съдът следи служебно.  Доказването на факта на предявяване на иска и спазването на срока е в тежест на молителя. За изпълнение на това задължение, с оглед предотвратяване на евентуалното обезсилване на заповедта за изпълнение, заявителят е  следвало  да представи пред съда, издал заповедта, доказателства за предявяване на иска и за датата на депозиране на исковата молба. От съдържимото се в преписката по ч.гр.д.№66/2014. по описа на РРС е видно, че в срока по чл.415, а.1 ГПК заявителят не е представил пред съда в заповедното производство   доказателства за предявяване на иска по ч.422 ГПК. 

     Неподкрепено от приложените по делото доказателства и противно на процесуалния закон е твърдението на жалбоподателя,  че с подадената на 7.V.2014г. в регистратурата на РОС молба вх.№3708   е изпълнил особените изисквания на закона,   обуславящи висящността на  образуваното по заявлението му по чл.417 ГПК заповедно  производство по ч.гр.д.№66/2014г.   на РРС. За предявявяване на иска,  съдът в заповедното производство не е бил уведомен, съгл. изискванията на чл.415  ГПК.

                 По смисъла на чл.415, ал.2 ГПК  "представянето" на посочените доказателства предполага не само предявяването  на иска пред родово компетентния съд в срока на чл.415,ал.1ГПК,   но и уведомяване на заповедния съд, че искът е съдебно предявен. Уведомяването би могло да се осъществи, както изрично със заявление, придружено с копие от исковата молба и данни за депозирането й, така и със съдебно удостоверение, издадено от съда, пред който е образувано исковото производство. Единствено фактът на предявяване на исковата молба в съда, който в случая е различен от сезирания със заповедното производство РРС , не е достатъчен за доказване, че са спазени изискванията по чл.415, ал.2 ГПК  . Съдът не е задължен служебно да извършва проверка дали искова молба, с предмет, съвпадащ със заявлението по чл.417ГПК, е постъпила в съда, както и да събира данни за датата на депозирането й.  

               По изложените съображения съдът намира жалбата за неоснователна. Постановеното от РРС определение за обезсилване на издадените в производството по ч.гр.д.№66/2014г. Заповед №…/22.І.2014г. и изпълнителен лист, кореспондира с установеното  по делото процесуално бездействие на  заявителя по отношение на  дължимото се от него в срока на ч.415, ал.1 ГПК  и се явява постановено в съответствие със закона. 

                    Водим от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

                   ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ, като неоснователна, частна жалба вх.№4089/16.V.2014г., подадена от    Р.Р.,    чрез повереник-адв. Н.М. против  Определение №1037/17.ІV.2014г.   по  ч.гр.д.66/2014г. по описа на    РРС за обезсилване в условията на чл.415, ал.2 ГПК на издадените по реда на  чл.417, т.9 ГПК   Заповед №…/22. І.2014г.    за незабавно изпълнение   на парично задължение  и изпълнителен лист.

            Определението подлежи на обжалване пред  ВКС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните, при условията на чл.280 ГПК.

              След влизането му в сила, препис от определението да се изпрати за сведение на съда по т.д.№118/2014г. по описа на РОС.

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ:1.                    2.