О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е  

Гр.Разград, 19. 02. 2015г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на деветнадесети февруари през две хиляди и петнадесета година в състав:

                                                        Съдия: Анелия Йорданова

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова гр. д.  № 60 по описа за 2015г. , за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано по постъпила искова молба от ППК „Устрем” с. Равно, общ. Кубрат, представлявана от К.К.Е. против С.Х.Х. ***. В исковата молба са изложени обстоятелства, че ответницата е работила по трудово правоотношение с ищеца от 31. 07. 2012 г.,  като продавач- консултант в негов магазин. Имала е качеството „отчетник”. В края на 2014 г. и началото на 2015 г. били извършени няколко ревизии в магазина и била установена липса на стоково - материални ценности в размер на 32 492, 26 лв.  На 03. 02. 2015 г. трудовия договор между страните бил прекратен. Претенцията на ищеца е да бъде осъдена ответницата да му заплати сумата 32 492, 27 лв. ,представляваща липса и законната лихва. Предвид така изложеното, съдът приема, че с исковата молба е предявен иск с правно основание чл. 211 във вр. с  чл. 207, ал. 1 т. 2 от КТ за пълна имуществена отговорност на ответницата. Съгласно разпоредбата на чл. 104, т.4 от ГПК, на окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв., с изключение на исковете за издръжка, за трудови спорове и за вземания по актове за начет.  В случая, образуваното по иск за пълна имуществена отговорност по чл. 211 КТ във вр. чл. 207, ал. 2, т. 1 КТ дело е трудово по своя характер. Последното е така, доколкото спорът произтича от изпълнението на съществувалото между страните трудово правоотношение, който спор, с оглед дефиницията по чл. 357 КТ, е трудов спор. / В този смисъл Опр. № 521/ 27. 10. 2010 г. на ВКС по ч. гр. д. № 390/2010 г. , ІІІ, г. о. ГК/. Поради изложеното, предявения иск на основание чл. 103 от ГПК е подсъден на съответния районен съд, който по правилата за местната подсъдност е Районен съд - Кубрат.

Предвид изложеното, производството по делото пред Разградския окръжен съд следва да бъде прекратено и делото на осн. чл. 118, ал. 2 от ГПК да се изпрати за разглеждане по подсъдност на Районен съд гр. Кубрат.

            Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 60/ 2015 г. по описа на Разградския окръжен съд и изпраща делото за разглеждане по подсъдност на Районен съд гр. Кубрат.    Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването пред Варненския апелативен съд.

 

 

                                                               Съдия: