О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№…

 

Разград

 
 


21.VІІ.2015г.

 

Разградски окръжен

 

 
                                                                                  година                  Град                                           

2015

 
                                                 съд                                                                                    състав

           21.VІІ .

 

закрито

 
На                                                                                                                                Година

 ЛАЗАР МИЧЕВ

 

 

 
В                                  заседание в следния състав:

 РАЯ  ЙОНЧЕВА

 ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

 

 
                                                                     Председател:

 

        73

 

2015

 

 въззивно гр.  

 
като разгледа докладваното от съдия Йончева

                                 дело                                            по описа за                                   година.              

  За да се произнесе, съобрази:                  

              Производство по реда на чл.248, ал.2 във вр. с ал.1, предл. ІІГПК.

              На 30.VІ. 2015г., в регистратурата на РОС е депозирана   молба вх.2707, подадена от А.К. ,чрез повереник адв.  Н., сезираща съда с искане за   изменение  на Решение № 69/23.VІ.2015г.   по в.гр. д. №73/2015г.  на РОС   с произнасяне за разноски- платено възнаграждение за адвокат в размер на 500,00лв.,  направени    в хода на развилото се пред РОС въззивно производство.

                Молбата е подадена в срок, от надлежна страна, пред компетентния с разглеждането й по същество съд .

                   В изпълнение на Разпореждане №537/6.VІІ.2015г. на насрещната по молбата страна е връчен препис от молбата на К. и е предоставен срок за отговор. Книжата са надлежно връчени на страната на 10.VІІ.2015г.

                    На 17.VІІ.2015г., в рамките на предоставеният ѝ за това срок, насрещната по молбата страна е депозирала писмен отговор, оспорващ допустимостта на направеното от К. искане поради неизпълнение на визираните в чл.80 ГПК предпоставки-непредставен до края на с.з. пред РОС списък за разноски.

                  Възражението за недопустимост на направеното по реда на чл.248, ал.1 ГПК искане за изменение на постановеното по вгрд №73/2015г. решение №69/23.VІ.2015г. е основателно.

                 По делото не се установява, депозиран от молителя списък по чл.80 ГПК за направени пред тази инстанция разноски. Как7ъвто същият е дължал до приключване на последното и  единствено провело се по делото с.з.

Разпоредбата на чл. 80 ГПК предвижда, че страната, която е поискала присъждане на разноски следва да представи списък на разноските. Правната последица от неизпълнение на това процесуално задължение е въведена със самата норма - страната няма право да иска изменение на решението в частта му за разноските. Следователно чл. 80, изр. 2 ГПК установява положителна процесуална предпоставка от кръга на абсолютните, а именно - представяне на списък за разноските. Липсата му води до ненадлежно упражняване на правото да се иска изменение на решението поради което това искане е недопустимо. В този смисъл се следва съобразяване и на възведената с ТР №6/2013г. на ОСГТК на ВКС, задължителна за съдилищата практика.

            Водим от горното, Съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

          ОСТАВЯ без разглеждане  като недопустима по см. на чл.80 ГПК   молба вх.2707, подадена от А.К. ,чрез повереник адв.  Н.,   за   изменение  на Решение № 69/23.VІ.2015г.   по в.гр. д. №73/2015г.  на РОС   с произнасяне за разноски- платено възнаграждение за адвокат в размер на 500,00лв.,  направени    в хода на развилото се пред РОС въззивно производство.

            На осн.чл.274, ал.4 ГПК определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.