ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

 

                                           Град Разград , 23.03.2015 год.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН  СЪД             Гражданско отделение                                                                                       

На 23.03.2015 година в закритото  съдебно заседание в следния състав:

 

          Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

Членове:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

               ИРИНА ГАНЕВА      

 

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА частно гражданско дело №87

по описа за  2015 година , за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.274 от ГПК.

          Депозирана е частна жалба  от  М.К.А. *** , подадена чрез повереника му адв.Р. М. от АК гр.Сливен против Определение , постановено в съдебно заседание на 10.02.2015 год. по гр.дело №666/2014 год. по описа на ИРС , с което съдът е прекратил производството по делото  по което жалбоподателят е ищеца на основание чл.238 ,ал.2 от ГПК по искане на ответната страна.  

          В жалбата се сочи ,че определението е неправилно , прави се искане за неговата отмяна и постановяване на друго с което въззивния съд да върне делото  на РС за продължаване на съдопроизводствените действия.

Другата страна в производството пред РС ,представлявана от пълномощник адв.Е. К. от АК №$Силистра е депозирала отговор на частната жалба , в който застъпва становище за нейната неоснователност.

          Разградският окръжен съд  за да се произнесе взе предвид следното:

          Жалбата е процесуално допустима , като подадена в срок от страна в първоинстанционното производство,подлежащ на контрол.Разгледана по същество  същата се явява  и основателна .

                          Пред Исперихски РС е образувано гр.дело №666/2014 год.  със страни  ищец- жалбоподателя М.А. и ответник  А.Х.Ш. ***, като предявеният иск е квалифициран от ищеца с правно основание чл.59 от ЗЗД.В исковата молба същия е посочил като своя адрес ,регистрирания от него такъв като постоянен и настоящ с.Хума ,община Самуил , ул.”Янтра” №10.Видно от делото след исковата молба към същото е пришито и адвокатско пълномощно ,с което ищецът е упълномощил адв.Р.М. да го представлява по делото ,което ще се образува по подадената искова молба.

         Съдът е приел исковата молба за редовна и препис от нея ,ведно с доказателствата е изпратил на ответника за отговор.Такъв не е депозиран по делото.На 09.12.2014 год.  съдът е постановил определение по чл.140 от ГПК ,допуснал е представените с ИМ доказателства и е насрочил първо по делото заседание  на 16.01.2015 год., за  което призовки са изпратени до двете страни.Тази до ищеца е изпратена на посочения в ИМ адрес в с.Хума и е върната в цялост на 16.12.2014 год. ,с отбелязване от връчителя в селото , че лицето е в чужбина.На 16.01.2015 год. се е провело първото по делото заседание на което се е явил само ответникът с упълномощения от него адвокат Е. К.Съдът е разпоредил да се изиска справка за настоящият и постоянен адрес на ищеца , като след установяването им същия да бъде призован за следващо съдебно заседание на тези адреси и отложил делото за 10.02.2015 год.от 9.30 ч.След служебното установяване на постоянния и настоящ адрес на ищеца ,съвпадащ с този посочен в ИМ съдът изпратил призовка за насроченото съд.заседание само на този адрес ,игнорирайки ,че по делото се намира пълномощно ,подписано от ищеца с което той упълномощава адв.Р.Маринов да го представлява по заведения иск.Призовката за насроченото съд.заседание е върната в цялост с отбелязване отново ,че лицето е в чужбина.В съд.заседание на 10.02.2015 год. ответникът е поискал от съда същия да прекрати производството по делото на осн.чл.238,ал.2 от ГПК , както и да му присъди направените по делото разноски.Съдът е приел искането за основателно , прекратил е делото ,поради неявяване на ищеца ,без уважителни причини и ,че  не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие ,като е присъдил в полза на ответника разноски.                        

          Предвид изложеното по-горе от фактическа страна , РОС направи следните правни изводи:     

          Атакуваното определение  се явява неправилно  и следва да бъде отменено.В случая ищецът е имал пълномощник по делото и за него не е налице задължението за уведомяване на съда по чл.40 ,ал.1 от ГПК.Съдът не е изчерпал всички предвидени в ГПК способи за призоваване на ищеца ,като напълно е игнорирал съдържащото се в делото пълномощно ,изходящо от ищеца в полза на адв.Р.М. на когото е следвало да връчи съобщение за насрочените съдебни заседания.,още повече ,че съобщенията до ищеца са връщани от с.Хума в цялост ,без да е посочено дали няма пълнолетно лице от адреса на ищеца ,което е съгласно да получи призовката ,като уведоми за нея адресата.

          Воден от горното, Разградският окръжен съд ,

                                 

                                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

          ОТМЕНЯВА Определение ,постановено в съдебно заседание на 10.02.2015 год.по гр.дело №666/2014 год. по описа на Исперихски РС с което съдът е прекратил производството по делото.

ВРЪЩА делото на първостепенния съд за продължаване на съдопроизводствените действия ,  съгласно дадените казания.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                         ЧЛЕНОВЕ :1.

 

 

 

                                                                                      2.