ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  24.03.2015 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на двадесет и четвърти март  две хиляди и петнадесета година в закрито заседание в състав:

 

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                            ЧЛЕНОВЕ: РАЯ ЙОНЧЕВА

                                                                                       ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА  

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

в. гр. дело № 90 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 274 и сл. ГПК.

 Образувано е по частна жалба на И.Р.Л. ***, срещу Определение от 24.01.2015 г., постановено по гр. дело № 589 / 2011 г. по описа на РС-Исперих, с което жалбоподателката е осъдена, на основание чл. 78, ал.7 ГПК да заплати на Националното бюро за правна помощ сумата 300 лв. - възнаграждение на адвокат, назначен от съда да й окаже правна помощ по делото.

 Жалбоподателката поддържа, че определението е неправилно, тъй като й била предоставена правна помощ поради липса на средства, като неомъжена, трайно безработна и пенсионер по болест с  51 % намалена работоспособност. На това основание й била предоставена правна помощ при условията на чл. 23, ал.2 и ал. 4 ЗПП. Иска се отмяна на обжалвания съдебен акт.

         Насрещната по жалбата страна НБПП депозира отговор на жалбата, в предоставения му срок, в който се излагат съображения за нейната неоснователност.

 Съдът намира частната жалба за допустима, а разгледана по същество, същата се явява и основателна по следните съображения:

Първоинстанционното производство по гр. дело № 589 / 2011 г. по описа на РС-Исперих е образувано по искова молба, подадена от И.Р.Л. ***.

По молба на ищцата, с определение от 28.11.2011 г., РС-Исперих определил да й бъде предоставена правна помощ по чл. 21, т. 3 от ЗПП, тъй като са налице условията на чл. 23, ал.2 от същия закон.

Правната помощ е осъществена от адв. Назми Мустафа, определен от АК-Разград.

С влязло в сила решение от 30.09.2013 г. е отхвърлен предявения от ищцата иск по  чл. 124, ал. 1 от ГПК, като неоснователен и недоказан, а производството по предявения иск по чл. 124, ал. 4 от ГПК е прекратено, поради недопустимост.

 Към писмото на НБПП, с което е сезиран РС-Исперих, е приложено Решение № РЗ-570-80887  / 29.10.2013 г. с което, на основание становище на АК-Разград от 23.10.2013 г. и чл. 25 от Наредбата за заплащане на правна помощ, е определено на ад. Назми Мустафа, за предоставена от него правна помощ, да се изплати възнаграждение в размер на 300.00 лв.

 С атакуваното определение РС-Исперих, на основание посоченото решение на НБПП, осъдил И.Р.Л. да заплати на НБПП сумата 300.00 лв., представляваща  възнаграждение за оказаната й правна помощ.

 

 Настоящата инстанция счита, че определението на РС-Исперих е незаконосъобразно.

Съгласно чл. 78, ал.7 от ГПК в полза на НБПП се присъжда изплатеното адвокатско възнаграждение. В случая липсват данни определеното възнаграждение на адвоката, осъществил правна помощ да е изплатено от НБПП, а с представеното решение същото само е определено.

Предвид горното, искането на НБПП следва да бъде оставено без уважение.

При тези обстоятелства обжалваното определение следва да бъде отменено, а искането за присъждане разноски за определено възнаграждение за предоставената правна помощ, оставено без уважение.

 Воден от горното, Разградски окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ определение от 24.01.2015 г. по гр.д. № 589 / 2011 г. по описа на Исперихски  районен съд.

 ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на НБПП, за присъждане разноски за определено адвокатско възнаграждение, за предоставена правна помощ по гр.д. № 589 / 2011 г. по описа на РС-Исперих на ищцата И.Р.Л., от адв. Н. М. от АК-Разград. 

 Определението подлежи на обжалване пред ВКС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                      Председател:

 

                                                                                              Членове: 1.

 

 

                                                                                                               2.