О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е 

                                        Гр.Разград, 23. 03. 2015г.

 

Разградският окръжен съд в закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди и петнадесета година в състав:

Председател:Анелия Йорданова

    Членове:   Валентина Димитрова

                     Ирина Ганева

като разгледа докладваното от съдия Ан. Йорданова ч. в. гр. д.   91 по описа за 2015 г. , за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274 от ГПК.

Постъпила е частна жалба от И.Д.И. чрез пълномощник против Определение № 631/ 05. 03. 2015 г. по гр. д. №  256/ 14 г. по описа Разградския районен съд, с което е върната молбата й за вписване на отказ от наследството на баща й Д.И.М. и е прекратено производството по делото. Жалбоподателят счита, че определението е незаконосъобразно и необосновано и моли да бъде отменено.

Съдът намира, че частната жалба е допустима, а по същество основателна.

Производството пред Разградския районен съд е образувано по Заявление вх. № 1361/ 13. 02. 15 г. на И.Д.  И. , с която е заявила за вписване в особената книга на съда отказ от наследство, останало от починалия й баща Д.И.М.. Към заявлението е приложена вносна бележка за внесена държавна такса в размер на 20 лв. за вписване на отказа и 5 лв. за издаване на удостоверение. Районният съд е указал на молителката да внесе още 25 лв. държавна такса на осн. чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Молителката е счела, че не дължи такава такса и след като не я е внесла, съдът е върнал молбата й на това основание и е прекратил производството по делото.

Определението на районният съд е незаконосъобразно. В чл. 21 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК е посочено, че по молба за отказ от наследство или приемане на наследство се събира държавна такса в размер на 20 лв. Липсва основание да се събира държавна такса по чл. 16 от тарифата - разпоредба, визираща неуредените случаи, след като изрично е регламентиран размера на държавната такса, която следва да се внесе в случаите на чл. 21. С оглед на това, въззивната инстанция приема, че жалбоподателката не дължи държавна такса в размера, указан от районния съд, поради което частната жалба е основателна. Обжалваното определение като незаконосъобразно, следва да бъде отменено и делото да бъде върнато на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

 Воден от изложеното, Разградският окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

            ОТМЕНЯ Определение № 631/ 05. 03. 2015 г. по гр. д. №  256/ 14 г. по описа Разградския районен съд и връща делото на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Председател:                    Членове: 1.                      2.