ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                      №………. / 24.03.2015г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На двадесет и четвърти март, две хиляди и петнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЯ ЙОНЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

Ч.в.гр.д. № 92 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 248 ал. 3 ГПК.

М.Х.Т., действаща чрез своя процесуален представител, е обжалвала определение № 275 / 3.02.2015г., постановено по гр. д. № 1264 / 2014 г. на Районен съд Разград, с което е оставена без уважение молбата й по чл. 248 ГПК за допълване на постановеното по същото дело решение № 444 / 9.01.2015г., като й присъди направените такива в размер на 400лв. за платен адвокатски хонорар. В частната жалба са изложени доводи за неправилност на обжалваното определение, като се поддържа, че правото да се иска присъждане на разноски е безсрочно, тъй като законът не е предвидил ограничения в тази насока, докато производството не е приключило.

Въззиваемият Й.И.Т. е изразил становище за неоснователност на частната жалба и моли въззивния съд да я остави без уважение.

Окръжният съд констатира следното: за да остави без уважение молбата на М.Т. за допълване по реда на чл. 248 ГПК на постановеното решение в частта за разноските, районният съд е приел, че в нито един момент до приключване на съдебното заседание по делото, същата не е направила искане за присъждане на направените от нея разноски.

Обжалваното определение е правилно. Съгласно чл. 81 ГПК, във всеки акт, с който приключва делото в съответната инстанция, съдът се произнася и по искането за разноски. По аргумент от чл. 80 ГПК, искането за присъждане на разноски може да бъде направено най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция, до който момент най-късно страната може да представи и списък на разноските и доказателства, че са платени /вж. mutatis mutandis определение № 348 от 16.06.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 2073/2014 г., I г. о./.  Цитираната в частната жалба съдебна практика е неотносима към настоящия случай, тъй като в нея са разгледани различни факти. Обжалваното определение е законосъобразно, поради което частната жалба следва да бъде оставена без уважение.

            Предвид горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частната жалба на М.Х.Т., подадена против определение № 275 / 3.02.2015г., постановено по гр. д. № 1264 / 2014 г. на Районен съд Разград

Определението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   

 

 

         ЧЛЕНОВЕ:1.                       

 

 

  2.