ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

                                             Гр.Разград ,26.03.2015 год.

 

Разградски окръжен съд                                                                                     

На двадесет и шести март , две хиляди и петнадесета година В ЗАКРИТОТО съдебно заседание в следния състав:

 

          Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

Членове:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                ИРИНА ГАНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова в.ч.гр. дело №97 по описа за  2015 година , за да се произнесе взе предвид следното:

          Депозирана  е жалба от И.Й.Д. ***  ,чрез пълномощник адв.К.К.от АК-Разград , в качеството му на длъжник по изп.дело №681/2013 год.по описа на  ЧСИ Гюнеш Солаков,рег.№761 на КСЧИ с район на действие ОС-Разград; ,с която се атакува постановление за наложена възбрана върху недвижим имот ,собственост на жалбоподателя , с аргумент ,че този имот представлява единственото му жилище и е несеквестируем.Прави се искане за отмяна на наложената възбрана.

Взискателят в изпълнителното производство „Райфайзенбанк България”ЕАД чрез пълнмощник депозира възражение ,в което застъпва становище ,че  депозираната  жалба против действията на ЧСИ  е недопустима ,съответно неоснователна.

ЧСИ Солаков е депозирал обяснения ,в които счита също подадената жалба за недопустима ,съответно за неоснователна.

 За да се произнесе ,Разградският окръжен съд ,съобрази следното :

Изпълнително дело №681/2013 год. по описа на ЧСИ Гюнеш Солаков е образувано на 27.12.2013 год. по молба на взискателя „Райфайзенбанк България”ЕАД срещу длъжника И.Д. ,сега жалбоподател за вземане в размер на 14 418.19 лв. ,представляващо дължима главница ,лихви ,обезщетения и разноски ,произтичащи от сключен с банката договор за кредит от 03.08.2008 год. , за което вземане в полза на банката са издадени по ч.гр.дело по описа на РС Разград №1672/2013 год. заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

Първа покана за доброволно изпълнение /ПДИ/ е изпратена на длъжника на 09.01.2014 год. ,като съобщението е върнато в цялост ,с отбелязване ,че лицето е извън страната.

С Постановление от 17.04.2014 год. ЧСИ наложил по искане на взискателя възбрана върху  ½ идеална част от имот ,находящ се в с.Топчии,община Разград ,с адм.адрес ул.”Цар Калоян” №1 ,подробно описан в акта на ЧСИ ,за който имот жалбоподателя твърди ,че е единственото му жилище.На 22.07.2014 год.на длъжника И.Й.Д. е връчена лично срещу подпис  втора ПДИ ,като в същата е посочено ,че по делото е наложен запор на два леки автомобила ,собственост на същия ,както и възбрана върху ½ идеална част от недвижимия имот в с.Топчии. На следващия ден И.Д. е упълномощил адв.Кремена Костова от АК-Разград да го представлява по изпълнителното дело ,вкл.и с правото да подава жалби срещу действията на съдебния изпълнител.

Настоящата жалба срещу наложената възбрана е депозирана пред ЧСИ на 12.3.2015 год. ,т.е. след изтичане на предвидения в закона преклузивен 1-седмичен срок в който може да бъде обжалвано извършеното от ЧСИ действие ,като по отношение на съобщената възбрана този срок е изтекъл на 29.07.2014 год.

Жалбата се явява недопустима  ,като просрочена и следва да бъде оставена без разглеждане ,а образуваното въз основа на нея дело прекратено.   

          Воден от горното, Разградският окръжен съд ,

                                 

                                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

         ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ ,като недопустима жалбата ,подадена  от И.Й.Д. ***  ,чрез пълномощник адв.К. К. от АК-Разград , в качеството му на длъжник по изп.дело №681/2013 год.по описа на  ЧСИ Гюнеш Солаков,рег.№761 на КСЧИ с район на действие ОС-Разград; ,с която се атакува Постановление  на ЧСИ от 17.04.2014 год. за наложена възбрана върху недвижим имот ,собственост на жалбоподателя ,

        ПРЕКРАТЯВА производството по  в.гр.дело №97/2015 год. по описа на Разградски окръжен съд.

          Определението  за прекратяване  подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страната пред Варненски апелативен съд.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                             ЧЛЕНОВЕ :1.

 

 

                                                                          2.