ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград  16.04.2015 г.

 

 

Разградски окръжен съд  на шестнадесети април две хиляди и петнадесета  година в закрито заседание в състав :

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                                 

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

гр. дело № 99 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното :

         Производство по реда на чл. 129 от ГПК.

         Образувано е по молба вх. № 1257 / 26.03.2015 г., подадена от  С.С.Ш., понастоящем в Затвора в гр. Белене, в която твърди, че на 30.12.2011 г. посетил хранителен магазин “ Дружба “ в гр. Разград, собственост на П.Х.П. ***. В момента, в който поискал да плати на касата продуктите, които избрал да купи, касиера задействал паник бутон, след което в магазина пристигнали полицаи, които го отвели в управлението. В последствие бил оправдан по образуваното наказателно производство, по обвинение за кражба. За причинените му психически и физически стрес претендира обезщетение за неимуществени вреди в размер на 30 000 лв., ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателно плащане.

         При проверката на молбата по реда на чл. 129 от ГПК съдът намери, че същата е нередовна. От обстоятелствената част на молбата не е достатъчно ясно дали се претендира лична отговорност на ответника по чл. 45 от ЗЗД, или отговорност по чл. 49 от ЗЗД. Не е ясно дали ответника е физическо или юридическо лице. Освен това в същата не е посочен адреса на ответника. Не  са представени доказателства за внесена от страна на ищеца на държавна такса по сметка на Разградски окръжен съд, която в случая по правилото на чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, е в размер на 1 200.00 лв. Липсва и екземпляр от молбата за ответната страна.

         С разпореждане № 255 / 27.03.2015 г. на ищеца е даден едноседмичен срок за отстраняване на констатираната от съда нередовност. Видно от завърналата се разписка, съобщението за разпореждането е връчено на ищеца на 02.04.2015 г. Предоставеният срок за отстраняване на нередностите е изтекъл на 09.04.2015 г. – присъствен ден. По делото не са постъпили доказателства във връзка с отстраняването на констатираната от съда нередовност, с оглед дадените на ищеца указания.

        Ето защо, при констатираното от ищеца бездействие и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК производството по делото следва да бъде прекратено, а исковата молба върната на подателя й.

         Водим от горното и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК  съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

        

         ПРЕКРАТЯВА  производството по гр. дело № 99 / 2015 г. по описа на Разградски окръжен съд, поради неотстранена в срок нередовност на искова молба вх. № 1251 / 26.03.2014 г.

         ВРЪЩА  исковата молба на подателя й - С.С.Ш., понастоящем в Затвора в гр. Белене.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  може да бъде обжалвано с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страната пред Варненски апелативен съд.

        

                                                             Съдия – докладчик: