ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

Гр. Разград  20.05.2015 г.

 

 

Разградски окръжен съд на двадесети май две хиляди и петнадесета година в закрито заседание в състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛАЗАР МИЧЕВ

                                                                                        ЧЛЕНОВЕ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

                                                                                                  ИРИНА ГАНЕВА                    

                                                                                                  

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

ч. в. гр.  дело № 118 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 274, ал. 1, т. 2 вр. с чл. 248 от ГПК.

         Образувано е по частна жалба вх. 3151 / 07.04.2015 г. на РС-Разград, подадена от Н. Д. М. против  Определение от 20.03.2015 г., постановено по бр. дело № 2008 / 2014 г. по описа на РС-Разград, с което е оставено без уважение искането на жалбоподателя за изменение на постановеното по делото решение, в частта за разноските.

         В частната жалба се сочи, че обжалваното определение е неправилно и незаконосъобразно и постановено в противоречие със закона. Жалбоподателят твърди, че е собственик на ½ ид. части от процесните вещи и дължимата от него държавна такса следва да бъде определена върху ½ от данъчната оценка.

         Другата страна по делото Д.Н. Нейкова депозира отговор, в която излага съображения за основателност на жалбата.

         Жалбата е процесуално допустима, като подадена в преклузивния срок по чл. 275 от ГПК, от страна по делото, имаща правен интерес и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

         Разградският окръжен съд, след като се запозна с изложените в жалбата и отговора доводи и обсъди съдържащите се в делото доказателства, намира от фактическа и правна страна следното:

         С Решение № 22 / 23.01.2015 г., постановено по бр. дело № 2008 8 2014 г. по описа на Р-Разград, на основание чл. 50 и чл. 51 от СК е прекратен брака между Н. Д. М. и Д.Н. Нейкова и е утвърдено постигнатото между тях споразумение, с което в дял на съпруга са отредени недвижим имот в гр. Разград и МПС – л.а. “ Опел Астра “. Данъчната оценка на недвижимия имот е 20 080.70 лв., а на лекия автомобил – 300 лв.

         С молба вх. № 2027 8 05.03.2015 г. Н.М. поискал от съда, на основание чл. 248, ал. 1 от ГПК,  да измени решението в частта досежно разноските, като бъде намален наполовина размера на държавната такса. С обжалваното определение, Районният съд, отхвърлил молбата, като приел, че следващата се държавна такса е определена съобразно разпоредбите на чл. 51 СК и т. 10 от сключеното между страните споразумение.

         В общите разпоредби на чл. 71 и чл. 73 от ГПК е уредено задължението на страните да заплащат държавна такса за водене на , размера на която се определя съобразно тарифа, приета от МС. Съгласно специалната разпоредба на чл. 7, т. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, държавната такса в производството по чл. 50 от СК, когато страните постигнат споразумение за имуществените отношения по реда на чл. 51 от СК се определя в размер на 2% от стойността на всеки определен и възложен на един от съпрузите дял от имуществото. В случая в дял на съпруга са поставени описаните вещи – недвижим имот и МПС с данъчна оценка 20 380.70 лв. Два процента от тази сума представляват точно 407.61 лв.

         Настоящата инстанция не споделя становището на страните, че таксата в това производство следва да се определи само върху идеалната част от поставените в негов дял вещи, която е принадлежала на бившата му съпруга. Разпоредбата на чл. 7, т. 1 от Тарифата е пределно ясна. Таксата от 2% се събира върху стойността на всеки дял. Дела е ясно определен в утвърденото с решението споразумение. Освен това съдът намира за необходимо да посочи, че семейната имуществена общност по смисъла на СК е особена бездялова съсобственост и твърденията за наличие на идеални части от имуществото, попадащо в тази общност е в противоречие с разпоредбите на СК.

         При тези обстоятелства обжалваното определение, като правилно и законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

         Воден от горното Разградският окръжен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПОТВЪРЖДАВА Определение от 20.03.2015 г., постановено по бр. дело № 2008 / 2014 г. по описа на РС-Разград.

         Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от връчването му пред Върховен касационен съд на Р България.

 

         Председател:                                  Членове: 1.                                   2.