ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                     / 17.07.2015г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На седемнадесети април, две хиляди и петнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                                       СЪДИЯ: ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Гражданско дело № 169 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Постъпилата от С.Е.Х. молба е оставена без движение поради констатирани нередовности. Съдът е дал указания до същия за тяхното отстраняване с определение 488 / 18.06.2015г. и определение № 529 / 2.07.2015г. Молителят е представил множество молби, в които отново излага несвързани твърдения и искания.

От последната депозирана молба с вх. № 2956 / 15.07.2015г. може да се направи извод, че С.Х. не е доволен от решения на ОСЗ Ветово, постановени в периода 1994 – 1995г., с които е отказано да му бъдат възстановени земеделски земи в размер съответно 28дка, 21,5дка и 14,8дка. В тази част молбата следва да се приеме за жалба против решения на ОСГ, съгласно чл.14 ал.3 ЗСПЗЗ. Посочената правна норма определя за компетентен да се произнесе по жалбата съответния районен съд. Материалите следва да се изпратят по правилата на родовата подсъдност на РС Русе.

По отношение на искането за присъждане на рента съдът констатира, че молителят не е отстранил нередовностите, съобразно дадените му указания. С последната депозирана молба вх. № 2956 / 15.07.2015г. С.Х. само е посочил, че претендира рента по 20лв. на декар за 20 години. Същият не конкретизира в обстоятелствената част основанията, на които претендира заплащане на рента, както и точния период с начален и краен момент, като в тази връзка съдът счита за недостатъчно посочването на двадесет години. Не става ясен и размерът на този иск – молителят не е конкретизирал дали претендира за месец, за година или общо за 20 години посочената сума от 20лв. на декар. Предвид многократно дадените указания и неизпълнението им производството в тази част следва да бъде прекратено поради неотстраняване на нередовностите в посочения от съда срок. За молителя съществува възможността да предяви отново иск за заплащане на рента, при спазване на изискванията за неговата редовност.   

Предвид горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Молбата на С.Е.Х., представляваща по същество жалба против решения на ОСЗ Ветово за отказ от възстановяване на земеделски земи в размер съответно 28дка, 21,5дка и 14,8дка. да се изпрати по подсъдност на Районен съд Русе;

Прекратява производството по молбата на С.Е.Х. за присъждане на рента, поради неотстраняване на нередовностите в указания му срок.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в едноседмичен срок от връчването му на молбителя.

 

 

 

                                                           СЪДИЯ: