О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

Гр.Разград , 24.09.2015г.

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито заседание на двадесет и четвърти септември през  две хиляди и петнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:         ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                         ИРИНА ГАНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията  В.Димитрова ч.в.гр.д. №214  по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 418, ал. 4 от ГПК

Постъпила е частна жалба от „"ТИ БИ АЙ БАНК" ЕАД против Разпореждане №906 от 14.07.2015г. постановено по ч.гр.д. № 293/15 г. на КРС,с което е след уважаване на молбата на банката -заявител за издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ по чл.417 от ГПК и изпълнителен лист срещу Д. Таир Х. *** по отношение дължимите на заявителя разноски, в частта им юрисконсултско възнаграждение ,съдът е приел същото за прекомерно и е присъдил такова в размер на 100 лв.,вместо претендираните 300 лв.В жалбата се излагат доводи, че разпореждането е неправилно и незаконосъобразно, поради което се прави искане  за неговата отмяна в атакуваната му част.

Разградският окръжен съд, като обсъди изложените доводи и след проверка на обжалвания акт, констатира следното:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена в срок от надлежна страна, против акт, подлежащ на съдебен контрол по реда на въззивната проверка, а разгледана по същество се явява основателна.

Производството по делото пред районният съд е било образувано въз основа на Заявление за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по чл. 418 във вр. с чл. 417 ГПК от банката -жалбоподател срещу Д.Х. *** за нейно вземане срещу длъжника ,произтичащо от договор за кредит,сключен през 2013 год., включващо главница,такси,възнаградителна лихва и обезщетение за забава в общ размер от 108.25 лв.Заявителят е пратандирал и присъждане на разноски в заповедното производство от които 25 лв.,заплатена ДТ и 300 лв.юрисконсултско възнаграждение.РС е уважил молбата за издаване на заповед за изпълнение на парично задължение, като излизайки извън правомощията си в това производство е намалил претенцията за юрисконсултско възнаграждение до размера на сумата 100 лв.,като е приел,че поисканото такова от 300 лв.е прекомерно.

По въпроса за направените в заповедното производство разноски са дадени с ТР на ОСГТК № 4 от 18.06.2014 г. по тълк.дело № 4/2013 г. задължителни указания в т.12,според които едва в исковия процес по чл.422 от ГПК, където се разпределя отговорността за разноските в заповедното производство е мястото и времето, където съдът може да разгледа и възраженията по чл.78,ал.5 от ГПК за прекомерност на адвокатското възнаграждение.Ето защо тази преценка не може да бъде правена служебно от съда при произнасяне по заявлението.

Воден от изложеното, Разградският окръжен съд,

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л И :

 

ОТМЕНЯВА Разпореждане от 14.07.2015г. постановено по ч.гр.д. № 293/2015 г.по описа на Кубратски районен съд, В ЧАСТТА МУ, с която е отхвърлена претенцията на заявителя за присъждане на юрисконсултско възнаграждение за сумата над 100 лв. до 300 лв. И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

     ДА СЕ ИЗДАДАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ Заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист по Заявление вх.№ 1462 от 10.07.2015г. на Районен съд гр. Кубрат по чл. 418 във вр. с чл. 417 ГПК в полза на „ТИ БИ АЙ БАНК" ЕАД, ЕИК:131134023, със седалище и адрес на управление гр.София, ул."Димитър Хаджикоцев" № 52-54, представлявано Нора Иванова Петкова и Иван Стефанов Иванов – Изпълнителни директори и Цветан Стефанов Петринин – Изпълнителен директор, действащи чрез Виктор Стойчев Стоев – юрисконсулт срещу Д. Таир Х. ***, ЕГН-********** за сумата 200 лв.юрисконсултско възнаграждение.

        ПОСТАНОВЯВА незабавно изпълнение на заповедта за изпълнение.

Връща делото на Районен съд  гр.Кубрат за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист.

Определението  е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

    

 

   ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                         2.