ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

 

                                           Град Разград , 16.09.2015 год.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН  СЪД             Гражданско отделение                                                                                       

На 16.09.2015 година В ЗАКРИТОТО съдебно заседание в следния състав:

 

          Председател: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

Членове: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                           ИРИНА ГАНЕВА

 

като разгледа докладваното от съдията В.ДИМИТРОВА в.гражданско дело №219 по описа за 2015  година , за да се произнесе взе предвид следното:

         

          Депозирана е въззивна жалба  от адв. Румен Воденичаров от АК-Разград– в качеството му на служебен защитник на подсъдимия ,осъден по НОХД №227/2015 г. по описа на РОС И.Д.И. *** ,понастоящем в Затвора Белене против Решение №228/26.06.2015 г., постановено по гр.дело №705/2015 год. по описа на РРС, с което съдът  в производство по чл.132 от СК ,водено от Дирекция „Социално подпомагане” гр.Разград срещу И.Д.И. *** е лишил същия от родителски права по отношение на двете му деца Нелина Илиянова Илиева,р.на 12.05.2002 г. и Васил Илиянов И., р.на 03.01.2004 г.С Решението съдът е определил съответен  режим на лични  отношения на бащата с децата ,както и мярка за закрила по отношение на същите като ги е настанил за отглеждане и възпитание в семейството на техните баба и дядо по майчина линия Неделчо Василев Иванов и Иванка Николова Иванова.Осъдил е бащата да заплаща издръжка на всяко едно от децата в съответен размер.

          В жалбата се сочи ,че решението е неправилно , прави се искане за неговата отмяна и постановяване на друго с което искът срещу И. да бъде отхвърлен.

          Дирекция „Социално подпомагане” гр.Разград е депозирала становище за неоснователност на жалбата.

РРП е депозирала становище за недопустимост на подадената въззивна жалба.

          Разградският окръжен съд  за да се произнесе взе предвид следното:

           Пред Разградски РС е образувано гр.дело №705/2015 год.  с предмет лишаването от родителски права на И.Д.И. *** , баща на децата и обвиняем по ДП , като искът е заведен от  Дирекция „Социално подпомагане” гр.Разград.РРС е постанови посоченото по-горе решение.В производството по гражданското дело И.И. не е бил представляван от адвокат ,било упълномощен от него или такъв осъществяващ правна помощ.Видно от материалите приложени към същото адв.Румен Воденичаров е назначен за служебен защитник по водено срещу И. *** за извършено от него престъпление по чл.115 от НК, а именно убийството на неговата съпруга Валентина Неделчева Илиева,извършено на 14.02.2015 г.в с.Дряновец ,община Разград.Служебна защита адв.Воденичаров е осъществявал за подс.И. и в процеса по воденото срещу него НОХД №227/2015 г. по описа на РОС ,но не е бил негов процесуален представител по гр.дело №705/2015 г. по описа на РРС.

         След депозиране на въззивната жалба от лице без представителна власт с Разпореждане от 16.07.2015 г. РС е дал възможност на И.И. да потвърди действията на адвокат Воденичаров, но това не е било сторено от И. в законовия срок.Независимо от това подадената жалба е била администрирана, като вписания в нея жалбоподател е бил освободен от заплащане на ДТ в полза на РОС.

   Предвид непотвърждаването на действията на адв.Воденичаров РОС намира въззивната жалба за нередовна ,като срокът за изправянето й е изтекъл на 30.07.2015 г.        

Ето защо производството по настоящото дело следва да бъде прекратено, а жалбата върната на подателя й.

   Воден от горното, Разградският окръжен съд ,

                                 

                                                     О П Р Е Д Е Л И :

 

          ВРЪЩА като нередовна подадената от от адв. Румен Воденичаров от АК-Разград– в качеството му на служебен защитник на подсъдимия ,осъден по НОХД №227/2015 г. по описа на РОС И.Д.И. *** ,понастоящем в Затвора Белене  въззивна жалба против Решение №228/26.06.2015 г., постановено по гр.дело №705/2015 год. по описа на РРС

          ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.дело №219/2015 год. по описа на Разградски окръжен съд.

          Определението подлежи на касационно обжалване в 1-седмичен срок от връчването му на страните пред ВКС.

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                         ЧЛЕНОВЕ :1.

 

 

                                                                         2.