ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

гр. Разград  28.10.2015 г.

 

 

Разградски окръжен съд на двадесет и осми октомври две хиляди и петнадесета  година в закрито заседание в състав :

                                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЛАЗАР МИЧЕВ    

                                                                                          

Като разгледа докладваното от съдия МИЧЕВ

г. дело № 231 по описа за 2015 г.

и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл. 118, ал. 2 от ГПК.

         Постъпила е искова молба вх. № 3728 / 15.09.2015 г., с която са предявени от П. М. П., против Министерство на вътрешните работи гр. София иск, с правно основание чл. 234, ал. 1 от ЗМВР, за заплащане на обезщетение за прослужени години в размер на 26 964 лева и иск, с правно основание чл. 86, ал.1 от ЗЗД, за заплащане на обезщетение за забава в размер на 720.33 лева, за периода от 11.06.2015 г. до 14.09.2015 г., ведно със законна лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане.

         С исковата молба са направени доказателствени искания за прилагане на писмени доказателства.

 В дадения по делото надлежен срок е постъпил отговор от ответника - Министерство на вътрешните работи гр. София иск, в който на първо място се прави възражение за родова подсъдност. Счита, че спора е трудов, поради което и на основание чл. 104, т. 4 от ГПК същия следва да се разгледа от районен съд. По правилата на местната подсъдност счита, че това следва да бъде РС-София. Твърди се, че исковете са предявени  срещу ненадлежен ответник – МВР, като в случая такъв е ОД на МВР-Разград.

С оглед гореизложено и при проверката на допустимостта и редовността на предявените искове, съдът констатира, че не е родово компетентен да се произнесе по повдигнатия спор, а следва да прекрати производството по делото и да го изпрати на родово компетентния съд – РС-Разград.

 Нормата на чл. 104, т.4 ГПК сочи, че на окръжен съд като първа инстанция са подсъдни исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв., с изключение на исковете за издръжка, трудови спорове и вземания по акт за начет.

 В случая съдът приема, че по същество се касае за вземане, основано на правоотношение, свързано с полагане на труд, поради което цената на иска е без значение.

 Изложеното налага прекратяване на производството на делото пред настоящата инстанция и изпращането му по подсъдност на РС-Разград, който се явява местно компетентния съд да разгледа повдигнатия спор, съобразно разпоредбата на чл. 108 ГПК.

Компетентния съд, следва да се произнесе относно това, кой е надлежния ответника по исковете.

 Воден  от горното и на основание чл. 118, ал. 2 от ГПК, Разградският окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 ИЗПРАЩА по подсъдност на Разградски районен съд искова молба вх. № 3728 / 15.09.2015 г., и приложенията към нея, депозирани от П. М. П., против Министерство на вътрешните работи гр. София.

 ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 231 / 2015 г. по описа на ОС-Разград.

 Определението може да се обжалва в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца пред Варненски апелативен съд.

 

                                                                                               Съдия: