ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                             № ……… / 1.10.2015г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На първи октомври, две хиляди и петнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

ИРИНА ГАНЕВА

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

Ч.в.гр.д. № 238 по описа на съда за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на чл.274 ал.1 т.2 ГПК в.в. с чл.126 ал.2 СК.

            Подадена е частна жалба от С.И.С. чрез пълномощник, против определение № 2462 / 8.09.2015г., постановено по гр.д. № 1473 / 2015г. по описа на РС Разград, с което е оставена без уважение нейна молба за издаване на заповед за изземване на детето П.С.П. от дома на П.И. и М. И.. В жалбата излага доводи за неправилност и необоснованост на постановения съдебен акт. Моли въззивния съд да го отмени и да постанови връщане на детето при нея в качеството й на негова майка.

            Въззивният съд, след преценка на изразеното в частната жалба становище и депозираните доказателства, констатира следната фактическа обстановка: Детето П.С.П. е родено на ***г. Негови родители са С.С. и С.С.. Последните двама живеели на съпружески начала от 2012г. в гр.Разград – първоначално в дома на молителката, а впоследствие – в общинско жилище.

През м.август, 2015г. С.С. и С.С. се разделили. Молителката продължила да живее в гр.Разград със своето по-голямо дете, а С.С. заживял при своите родители в с.Садина, общ.Попово. Към настоящия момент детето живее заедно със своя баща в дома на своите баба и дядо в с.Садина. Последният работи в гр.Разград, осигурява издръжка и дом на П.П.. Подкрепа в отглеждането на детето Св.С. получава от своите родители М. И. и П.И.. Горните обстоятелства се установяват от представения по делото социален доклад, изготвен от директора на Д”СП” гр.Попово.

Към настоящия момент родителите водят спор пред РС Разград в отделно производство за упражняване на родителските права над П.П..

            При така установените факти, съдът достигна до следните правни изводи: Жалбата е неоснователна. С.С. излага оплакване, че районният съд не е дал отговор на въпроса за местоживеенето на детето, което според нея е в гр.Разград – твърдението й е, че П.П. е живял в Разград, в съвместно обитаваното преди раздялата между родителите жилище от момента на неговото раждане, както и че грижи за неговото отглеждане е полагала тя. Счита, че детето е било отклонено от местоживеенето си и е заживяло при трети лица – баба и дядо.

От изготвения социален доклад обаче се установява, че детето всъщност живее със своя баща, в дома на неговите родители в с.Садина. Следователно, неоснователно се явява твърдението в молбата на С.С., че Петър е отклонен и живее при трети лица, в случая М. И. и П.И.. Детето живее при своя баща и докато висящият към момента съдебен спор за упражняването на родителските права не бъде разрешен, бащата има правото и задължението да осъществява родителските функции толкова, колкото и майката, съобразно разпоредбата на чл.126 ал.1 СК.

Предвид горното, въззивният съд намира за безпредметно събирането на гласни доказателства, респ. внасяне на жалбата в открито съдебно заседание по реда на чл.278 ал.1 изр.2 ГПК. Жалбоподателката е поискала изслушването на свидетели с оглед установяване на твърдяното от нея обстоятелство, че тя е родителят, който се е грижил за детето от момента на неговото раждане. Този въпрос е от значение за спора относно упражняването на родителските права, но е без значение в настоящето производство, в което е достатъчно да се установи, че към момента детето живее при единия от своите родители. Що се отнася до искането за изготвяне на социален доклад от Д”СП” Разград, районният съд е изискал такъв, но службата е препратила искането на Д”СП”Попово, съобразно нейната териториалната компетентност. Д”СП”Попово е установила релевантния в разглеждания случай факт, че детето живее при своя баща в с.Садина, общ.Попово. Всички останали обстоятелства, изложени в жалбата, са от значение и ще бъдат изяснявани в хода на производството по спора за упражняването на родителските права, в което искането за изготвяне на социален доклад от Д”СП” Разград би било относимо с оглед обстоятелствата, подлежащи на доказване по реда на чл.127 СК.

Молбата на С.С. за връщане на детето П.П. по административен път от дома на М. И. и П.И. се явява неоснователна. Като е достигнал до същия извод, районният съд е постановил правилен и законосъобразен съдебен акт. Частната жалба следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Оставя без уважение частната жалба на С.И.С. против определение № 2462 / 8.09.2015г., постановено по гр.д. № 1473 / 2015г. по описа на РС Разград.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на частния жалбоподател при наличието на предпоставките на чл.280 ал.1 ГПК.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                         ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                           2.