ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

                                      06.11.2015 год., гр.Разград

 

Разградски окръжен съд

На шести ноември, две хиляди и петнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                                        Председател:Анелия Йорданова

                                             Членове:Валентина Димитрова

 

Като разгледа докладваното от съдията В.Димитрова В.ч.гр.д.№255 по описа за 2015 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Депозирана е частна жалба от И.Р.Л. *** против Определение от 21.08.2015 г.,постановено по гр.дело №589/2011 г.по описа на Исперихски районен съд ,с което съдът е осъдил Л. да заплати на НБПП сумата 300.00 лв. за заплатени от същото разноски по съдебното производство на адв.А. Т.а от АК-Разград,осъществила правна помощ в полза на ищцата  Л..

   В жалбата се сочи ,че определението е незаконосъобразно и се иска неговата отмяна.

За да се произнесе по така депозираната частна жалба ,Разградският окръжен съд съобрази следното:

Частната жалба се явява допустима, а по същество и основателна  по следните съображения:

Пред ИРС е водено гр.дело №589/2011 г. между И.Р.Л. ***-ответник по иск с правно основание чл.124 от ГПКпо отношение на недвижим имот ,находящ се в същия град.По така воденото дело И.Л. е била освободена от заплащане на такси и разноски на осн.чл.83 от ГПК.ИРС с Решение №85/30.09.2013 г.е отхвърлил предявения иск като неоснователен.По въззивна жалба,подадена от Л.  срещу така постановеното решение на ИРС пред РОС е образувано и водено в.гр.дело №368/2013 г.,по което на жалбоподателката Л. е била предоставена безплатна правна помощ,осъществена от адв.А. Т. от АК –Разград.С Решение №17/11.03.2014 г.РОС е потвърдил атакуваното решение на РС.С Определение от 30.06.2014 г. по гр.дело №3604/2014 г.ВКС,първо ГО не е допуснал до касационно обжалване решението на РОС.

Установява се също така ,че на 28.05.2014 г. НБПП е изплатило на адв.А. Т. сумата 300 лв. за осъществената правна помощ.

С атакуваното определение,на осн.чл.78,ал.7 от ГПК,съобразявайки изхода на воденото дело ИРС е осъдил И.Л. да заплати на НБПП сумата 300 лв.    

Съгласно чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредбата за заплащането на правната помощ (НЗПП) при процесуално представителство по чл. 21, т. 3 ЗПП, какъвто е настоящият случай, възнагражденията се изплащат след приключване на производството пред съответната инстанция, както и при спиране или прекратяване на производството. В Глава втора от НЗПП са посочени условията и реда за заплащане на адвокатското възнаграждение, като според чл. 5 след предоставяне на правна помощ, както и при авансово искане за заплащане на правна помощ адвокатът изпраща отчет до адвокатски съвет по образец, утвърден от НБПП. Адвокатският съвет извършва проверка и заверява отчета на адвоката, предоставил правна помощ, и предлага размер на възнаграждението съобразно вида, количеството и качеството на оказаната правна помощ - чл. 6.

 Съгласно чл. 3, ал. 1 от НЗПП възнаграждението се изплаща в случаите на чл. 21, т. 1, 2 и 4 от ЗПП - след осъществяване на дейностите; 2. при процесуално представителство по чл. 21, т. 3 от ЗПП - след приключване на производството пред съответната инстанция, както и при спиране или прекратяване на производството. В случая според чл. 25 от Наредбата за заплащането на правната помощ възнаграждението на адвоката за процесуално представителство по граждански дела с определен материален интерес е от 100 до 300 лв., поради което така определеното възнаграждение се явява в рамките на регламентираните размери.

НБПП не е страна в съдебното производство, а само осигурява безплатна адвокатска помощ - осъществена в случая пред първата и въззивна инстанция.

С нормата на чл. 78, ал.7 ГПК, тълкувана вр. чл. 78, ал.1 ГПК е предвидена и хипотеза, при която изплатеното адвокатско възнаграждение подлежи на репатриране от лице, на което не е била предоставена правна помощ, но срещу което е уважен иск на лице, получило правна помощ.

В настоящия случай, видно от материалите по делото правната помощ е била предоставена на ищеца в производството , както и че предявеният от него   иск е отхвърлен. По първоинстанционното дело обаче ищцата И.Л. на осн. чл.83,ал.2 от ГПК е била освободена от заплащане на такси и разноски в производството ,поради което  в нейна тежест  не може да се възложи да възстанови на НБПП изплатеното от него адвокатско възнаграждение, а то следва да остане за сметка на заплатилия го.Ето защо  постановеното от ИРС определение следва да бъде отменено.

 Предвид изложеното , съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ОТМЕНЯВА Определение от 21.08.2015 г.,постановено по гр.дело №589/2011 г.по описа на Исперихски районен съд ,с което съдът е осъдил И.Р.Л. да заплати на НБПП сумата 300.00 лв. за заплатени от същото разноски по съдебното производство на адв.А. Т. от АК-Разград,осъществила правна помощ в полза на Л. в хода на в.гр.дело №368/2013 г.по описа на Разградски окръжен съд.

 Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

 

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ:1.                      2.