П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 15 септември 2015 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

петнадесети септември 2015 г. в следния състав:

 

            Председател: СВЕТЛА РОБЕВА

 

Съдебни заседатели: Я.Д.

                                                                           Л.Г.

 

 

Секретар: Н.Р.                                                

 

Прокурор: ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното  от  съдия РОБЕВА нох. дело

№ 247/2015 година

          На именното повикване в 09,30 часа се явиха:

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ЗАМ.ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТОДОРОВ.

          Подсъдимата  Н.Д.Е.  се явява лично и със защитник адв. Н.И. ***.

За ДЪРЖАВАТА ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ чрез ТД на НАП, ИРМ- Разград, редовно призовани, не се явява представител.

          АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ЧРЕЗ ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” гр.Разград се явява юриск. СИЛВИЯ ИВАНОВА.

          АДВ.И.: Тъй като подсъдимата е възстановила част от средствата на Агенцията за социално подпомагане и днес ще възстанови останалата част от сумата по обвинителния акт, молим да ни дадете възможност да сключим споразумение по обвинението по чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК.

          ПРОКУРОРЪТ: Съгласен съм.

          СЪДЪТ намери искането на защитата за основателно, поради което

 

                             О П Р Е Д Е Л И:

 

          ОТЛАГА ДЕЛОТО за 11.00ч.

Заседанието продължава в 11.00ч.

 

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ЗАМ.ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР ТОДОРОВ.

          Подсъдимата  Н.Д.Е.  се явява лично и със защитник адв. Н. И. ***.

За ДЪРЖАВАТА ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ чрез ТД на НАП, ИРМ- Разград, редовно призовани, не се явява представител.

          АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ЧРЕЗ ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” гр.Разград се явява юриск.СИЛВИЯ  ИВАНОВА.

          ПРОКУРОРЪТ:  Да се даде ход на делото.

АДВ.И.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Представяме ви с дата 15.09.2015г. споразумение за частично решаване на делото по реда на чл.384, ал.1 НК. Защитата представя вносни бележки за сумата от 3510лв., с което аз считам, че е изпълнила задължението си по постигане на споразумението след като са възстановени щетите на социалното министерство. Представяме ви споразумението и ви моля да се произнесете единствено и само по него относно това дали то е законосъобразно, дали противоречи на закона и морала.

АДВ.И.: Представяме 2 бр. банкови бордера, от които е видно, че моята подзащитна е възстановена сумите дължими на Агенция „Социално подпомагане”. В тази връзка и във връзка с вмененото във вина деяние и повдигнато обвинение по чл.212, ал.1 във вр с чл.26, ал.1 НК   с представителя на Окръжна прокуратура –Разград постигнахме споразумение, което е внесено и моля да бъде одобрено. Считаме, че така постигнатото споразумение относно вида и параметрите на наказанието не противоречи на закона и морала.

ЮРИСК. ИВАНОВА: При направена справка  е установено, че на 09.09.2015г. е получена  сумата от 510лв., а към днешна дата  сумата от 3000лв., поради което Н.  Д. Е. е възстановила  дължимата сума на Агенция „Социално подпомагане”. Не поддържам молбата Оттеглям иска предявен от Агенция „Социално подпомагане”.

СЪДЪТ

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         

СНЕ СЕ  САМОЛИЧНОСТТА НА ПОДСЪДИМАТА

Н.Д.Е.: Родена на *** ***, жител и живуща ***, българска гражданка с основно образование, безработна, неомъжена, неосъждана, ЕГН **********

ПРИЕМА представените вносни бележки от 09.09.2015г. и от 15.09.2015г. за внесени по сметка на Ди5рекция „Социално подпомагане”  –Разград, съответно 510лв. и 3000лв.

ДОКЛАДВА постъпило споразумение за частично решаване на делото в съдебното производство по реда на чл.384, ал.1 във вр. с чл.381, ал.7, предл. последно НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението и моля да го одобрите.

АДВ. И.: Поддържаме споразумението постигнато с прокурор от Окръжна прокуратура - Разград. Моля да одобрите същото.

ПОДСЪДИМАТА Н.Е.: Разбирам в какво съм обвинена. Признавам се за виновна по обвинението по чл.212 НК. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тези последици. Доброволно подписах споразумението.

На основание чл.382, ал.6 НПК съдът

                            

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА съдържание на окончателното споразумение, както следва:

Подсъдимата Н. Д. Е. се признава за виновна в това, че за времето от 18.09.2009 год. до 30.09.2013 год. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание - молба -декларация с вх.№ 5754/18.09.2009 г. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба-декларация с вх.№ 6015/12.10.2010 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба -декларация с вх.№ 5481/21.10.2011 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца

/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба-декларация с вх.№ 4557/17.09.2012 год. за получаване на целева помощ за ученици изискуема на основание чл.10а, ал.1 от ЗСПД и молба-декларация с вх.№ 4916/03.10.2012 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от   Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца / ППЗСПД, подадени пред служител на дирекция „Социално подпомагане” гр.Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество- пари в общ размер на 3 510.00 лв. собственост на Агенция „Социално подпомагане” гр.София с намерение да го присвои, като полученото имущество е върнато преди приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1  във вр. с чл.26, ал.1  НК.

Страните приемат, че за извършеното престъпление подсъдимата Н. Д. Е. следва да изтърпи при условията на чл.55, ал.1, т.2, б “б” НК наказание пробация в размер на 6 /шест/ месеца с пробационни мерки по чл.42а, ал.2, т.1 и т.2- задължителна регистрация по настоящ адрес с продължителност 6 /шест/ месеца и периодичност 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител с продължителност 6

/шест/ месеца.

Разноските по делото в размер на 665 лв. следва да се поемат от подсъдимата Н. Д. Е..

Подсъдимата Н. Д. Е. декларира, че е съгласна със споразумението и  се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред  по отношение на обвинението за престъплението по чл.212б, ал.1 т.1 във вр с чл.212, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК.

 

 

 

ПОДСЪДИМА:                                          ПРОКУРОР:

          /Н. Е./                                       /ТИХОМИР ТОДОРОВ/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /АДВ.И./

 

                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЪДЪТ като взе предвид, че  така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

 

                             О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между  Окръжна прокуратура Разград, представлявана от зам. окръжния прокурор Тихомир Тодоров и адв. Н.И. ***- защитник на подсъдимата Н.Д.Е., както следва:

Подсъдимата Н. Д. Е. се признава за виновна в това, че за времето от 18.09.2009 год. до 30.09.2013 год. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание - молба -декларация с вх.№ 5754/18.09.2009 г. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба-декларация с вх.№ 6015/12.10.2010 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба -декларация с вх.№ 5481/21.10.2011 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от Закона за семейните помощи за деца/ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца /ППЗСПД/, молба-декларация с вх.№ 4557/17.09.2012 год. за получаване на целева помощ за ученици изискуема на основание чл.10а, ал.1 от ЗСПД и молба-декларация с вх.№ 4916/03.10.2012 год. за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст изискуема по чл.7 от   Закона за семейните помощи за деца /ЗСПД/ и чл.17 от Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца / ППЗСПД, подадени пред служител на дирекция „Социално подпомагане” гр.Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество- пари в общ размер на 3 510.00 лв. собственост на Агенция „Социално подпомагане” гр.София с намерение да го присвои, като полученото имущество е върнато преди приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр. с чл.212, ал.1  във вр. с чл.26, ал.1  НК.

Страните приемат, че за извършеното престъпление подсъдимата Н. Д. Е. следва да изтърпи при условията на чл.55, ал.1, т.2, б “б” НК наказание пробация в размер на 6 /шест/ месеца с пробационни мерки по чл.42а, ал.2, т.1 и т.2- задължителна регистрация по настоящ адрес с продължителност 6 /шест/ месеца и периодичност 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител с продължителност 6/шест/ месеца.

Разноските по делото в размер на 665 лв. се поемат от подсъдимата Н. Д. Е..

ПРЕКРАТЯВА производството по делото в ЧАСТТА му по обвинението  по чл.212, ал.1 във вр с чл.26, ал.1 НК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

На основание чл.29, ал.1, т.1 б.”б” НПК настоящият състав се ОТВЕЖДА от разглеждане на делото.

ДЕЛОТО ДА СЕ ДОКЛАДВА на председателя на РОС за определяне на друг съдия-докладчик, съответно друг съдебен състав, който да се произнесе по обвинението  по чл.255, ал.3 във вр с ал.1, т.1 във вр с чл.26, ал.1 НК

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                          СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ:     1.

 

                                                                                                          2.

 

 

          Протоколът изготвен в съдебно заседание, което продължи до 11,40 часа.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЕКРЕТАР:

 

НР