Р Е Ш Е Н И Е

                                                      №2

                                        гр.Разград, 06.02.2015г.

 

                                  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  деветнадесети януари две  хиляди и петнадесета годна, в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.ВАСИЛЕВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                                 Д.И.

 

С участието на секретаря Св.Л.  и прокурор  Т.ТОДОРОВ  разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  в.н.о.х.д.№ 381/2014г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

         С Присъда № 41 от 05.11.2014г., постановена по  н.о.х.д.№ 268/2013г. Исперихският районен съд е признал подс.М.А.К. *** за виновен в извършване на престъпление по чл.323, ал.1, в.в. с чл.26, ал.1 от НК , поради което го  осъжда по този наказателен състав и при условията на чл.54 от  НК на лишаване от свобода за срок от една година и глоба в размер на 300 лв.,  като на основание чл.66, ал.1 от  НК е отложил изтърпяването на наказанието лишаване от свобода за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

          Присъдени са разноските по делото.

          Срещу така  постановения съдебен акт е постъпила жалба от  подс.М.К. чрез адв.Ел.К.. В жалбата се посочва, че присъдата е постановена в нарушение на материалния закон, при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, наложеното наказание е явно несправедливо.Иска се отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подс.К. да бъде признат за невинен и оправдан по обвинението срещу него, и алтернативно, присъдата да се измени с намаляване на наложеното наказание.

          В с.з. подс.К. лично и чрез адв.Ел.К. поддържа жалбата, излага доводи и съображения за това.

          Ч.обвинител Р.К. при редовност в призоваването не се явява в с.з. Депозирала е молба, чрез повереника си адв.Ем.С., с която  заявява, че оспорва жалбата излага съображенията си и моли да бъде потвърдена присъдата на РС-Исперих.

          Прокурорът излага по същество доводи и съображения за правилност и законосъобразност на обжалваната присъда. По отношение възражението за наказанието, предлага на съда да се измени присъдата като се смекчи наказанието – към 3-4 месеца лишаване от свобода, а имуществената санкция-100лв.

          ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, доводите на страните, събраните по делото доказателства и след цялостна преценка правилността на присъдата на основание чл.313 и чл.314 НПК, намери следното:

           Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна в процеса против съдебен акт подлежащ на въззивен контрол.Разгледана по същество се явява  частично основателна,  по следните съображения и прави изводи:

           Установено е, че подс.М.К. е брат на свидетелите  К.К. и  Р.К..

            Установено е, че на 24.02.2000г. с нот.акт за покупко-продажба на недвижим имот № 70, нот.д.№ 57/2000г. на нотариус Р..Александров подс.М.К. е договарял сам със себе си и е придобил собствеността на недвижим имот, находящ се в с.Йонково, обл.Разградска-дворно място от 1125,00 кв.м., неуредени регулационни отношения, заедно с построените в имота жилищна сграда, паянтова жил.сграда, стопански постройки, гараж и подобрения. В този имот се настанили да живеят родителите на подс.М.К. а. С. З. и А.К. З.. На 01.12.2010г. с нот.акт №28, нот.д. № 1000/2010г. на нотариус Р. Александров а. С. З. е била призната за собственик по давност владение  на същия този имот.

            Няма спор  между подс.М.К., свидетелите К.К. и Р.К. и техните родители, че  имотите по двата нотариални акта са идентични, респ. отнасят се за един и същ имот.

            Установено е, че през 2010г. подс.М.К. завел ревандикационен иск /иск за собственост по чл.108 от ЗС/ срещу своята майка а. З. с предмет имота по нот.актове и било образувано гр.д.№ 860/2010г. по описа на РС-Исперих. Съдът отхвърлил иска на подс.М.К., последният обжалвал пред Окръжен съд- Разград. Решението на първоинстанционния съд било обезсилено и делото върнато за ново разглеждане от друг състав на РС-Исперих. Установено е, че този гражданско правен спор между страните към момента не е решен и е висящ. Подс.М.К. е в известност за  действията по заведеното от него гражданско дело за процесния имот в с.Йонково.

           На 24.03.2013г. подс.М.К. и св.Х.Хабил отишли в имота и започнали да развалят покрива на една от сградите в процесния имот. Св.К.К. започнал да ги  уговаря да спрат рушенето на къщата. Подс.М.К. възразил на брат си, че е собственик на имота и може да прави в него каквото иска. Брат му св.К.К. си отишъл, а подс.М.К. и свидетеля смъкнали циглите и гредите от покрива на  постройката.

            Установено е, че един ден по-късно подс.М.К. отново отишъл в имота придружаван от св.Х.Хабил и св.Б.А.. Тримата се качили на покрива на втора жилищна сграда в имота и започнали да го разпокриват. Свалили циглите и гредите, като всичко подреждали на земята в имота. Отново дошъл св.К.К. и отново започнал да ги  уговаря да не рушат постройките в имота. Подсъдимият не обърнал внимание на брат си. Св.К.К. се обадил на сестра си св.Р.К. в Р.Турция и разказал какво се случва в имота. Св.Р.К. се обадила на кмета на с.Йонково  св.К.А., който посетил имота и предупредил подсъдимия да преустанови действията си. Подс.М.К. и на него казал, че притежава документ за собственост, имота бил негов и в него той можел да прави каквото иска. Кметът на с.Йонково се обадил в полицията в Исперих. Местото  било посетено от  полицейски служители, които успели да убедят подсъдимия да спре разрушаването на сградите. Съставен бил предупредителен протокол от 25.03.2013г.

            На  28.03.2013г. подс.М.К. отново отишъл в имота и започнал да събаря стени и покриви на сградите отвътре. Брат му и сестра му свидетелите К.К. и Р.К. отново подали сигнал в полицията, полицейските служители отново посетили мястото и отново съставили предупредително разпореждане  на подсъдимия да не руши постройките в имота.

            С оглед на тези действия на подсъдимия в  процесния имот свидетелите К.К., св.Р.К. и баща ѝм А.К. З. подали жалби срещу подсъдимия до РП-Исперих , РУП-Исперих и ОП-Разград, и било образувано настоящото ДП срещу подсъдимия.

             При тази фактическа обстановка приета и от първоинстанционния съд правилно, обосновано и законосъобразно е прието, че подс.М.К. с действията си от обективна и субективна страна е осъществил състава на чл.323, ал.1, в.в. с чл.26, ал.1 от НК.

             Анализът на всички събрани по делото доказателства по отделно и в съвкупност- свидетелските показания, заключението на комплексната строително-техническа. и оценъчна експертиза, писмените доказателства даде основание и на въззивния съд да приеме, че обвинението срещу подс.М.К. е доказано по несъмнен начин, поради което правилно и законосъобразно е  ангажирана наказателната му отговорност по този  наказателен състав.

             След задълбочен анализ на събраните по делото доказателства първоинстанционният съд е дал отговор на въпроса защо, на какво основание и въз основа на какви доказателства е приел, че извършеното от подсъдимия деяние е съставомерно по чл.323, ал.1 от НК  при условията на чл.26, ал.1 от НК, касае се за правни изводи и съображения, които изцяло се споделят и от въззивния съд.

              Безспорно се установява и доказва по делото, че през инкриминирания период от време и място подс.М.К. е предприел действия за демонтиране на покривни конструкции и стени на жилищни сгради находящи се в процесния имот самоволно, не по установения от закона ред е осъществил едно оспорвано от  баща му А.З., от сестра му Р.К. и брат му К.К. свое предполагаемо право на собственост върху процесния имот, на няколко пъти въпреки предупреждението на полицейските служители и кмета на селото, като извършеното от него видно от доказателствата по делото  не е  маловажен случай по см.на чл.93, т.9 от НК, както правилно е приел и първоинстанционния съд.

              Безспорно се установява и доказва по делото, че за процесния имот е налице имуществен спор не решен към момента, повдигнат пред гражданския съд  именно от подсъдимия,  и поради това правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е посочил, че подс.М.К. е бил с ясното съзнание, че собствеността над имота е спорна и до приключване на гражданското дело с влязло в сила решение на гражданския съд, с което да се признае или отхвърли неговото право, той не може да се разпорежда със спорното имущество в  своя полза. Установено е, че въпреки висящото гражданско дело подсъдимият на няколко пъти е отишъл в процесния имот и предприема действия по  разрушаване на същия, които действия се оспорват от роднините му- родителите, брат и сестра. Подс.М.К. претендира, че е собственик на имота, но такава претенция имат и неговите родители с факта на снабдяването си с констативния нотариален акт през 2010г. Правилно, първоинстанционният съд е приел в тази връзка, че за съставомерността на деянието по чл.323, ал.1 е достатъчно да съществува такъв спор, какъвто е и конкретният случай.

             От субективна страна подс.М.К. е действал с пряк умисъл, съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

               Ето защо, в тази ѝ част жалбата се явява неоснователна.

               Относно възражението за явната несправедливост на наложеното наказание.

               При индивидуализацията на наложеното на подсъдимия М.К. наказание по размер, съдът не е обсъдил всички обстоятелства съобразно нормата на чл.54 от НК, поради което същото се явява завишено и несъответно  както на обществената опасност на самото деяние, така и на личната обществена опасност на дееца, по следните съображения:

               Отегчаващи вината обстоятелства:

               Съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието въздигнато от законодателя като такова и конкретно извършено с висока степен на обществена опасност; проявената упоритост от страна на подсъдимия, въпреки предупрежденията на полицейските органи по надлежния ред да прекрати действията по разрушаване на процесния имот, както и предупрежденията от страна на кмета на селото, последното обстоятелство  обсъдено и от първоинстанционния съд.

               Смекчаващи вината обстоятелства:

               Чистото съдебно минало на подсъдимия, възрастта и добрите характеристични данни: подс.М.К. е на  67 години, пенсионер, с основно образование, има семейство, познат на обществеността като много работлив човек, няма данни за  криминални прояви или други нарушения на обществения ред.

                Видно от материалите по делото подс.М.К. живее в друго населено място,  закупил процесния имот в с.Йонково през  2000г. на свое име, но за неговите родители, които действително са живяли в имота в продължение на десет години, който имот е бил посещаван и от брат му и сестра му.

               От показанията на св.К.К. се установява, че  близките на подсъдимия-брат, сестра и родители   преди издаването на нот.акт през 2010г., с който майката е била призната за собственик въз основа на давностно владение са знаели, че този имот се води на името на подсъдимия, и въпреки това са допуснали разваляне на отношенията, вместо решаване на спора на добра воля като близки роднини.

                 Ето защо, съвкупната преценка на всички тези обстоятелства и конкретно установени по делото факти от значение за вината на подсъдимия, даде  основание на съда да приеме, че  едно наказание от 3 месеца лишаване от свобода-законовия минимум при граници до 5 години, отложено по  реда на чл.66, ал.1 от НК за срок от три години, и глоба от 100 лв. – законовия минимум  при граници до  1000 лв., се явява напълно справедливо по вид, размер и начин на изтърпяване, съответно  както на обществената опасност на деянието, така и на личната обществена опасност на дееца.

                За постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК и преди всичко за поправянето на подсъдимия не е наложително той да изтърпи наказанието, както правилно в случая е приел и първоинстанционния съд с приложението на чл.66 ал.1 от НК и определения  три годишен изпитателен срок, считано от влизане на присъдата в сила.

                 В тази ѝ част присъдата следва да бъде изменена с намаляване размера на наложените наказания.

                 В хода и на служебната проверка на присъдата не се установиха съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия.

                  По изложените съображения и на основание чл.343, т.3, в. в. с чл.337, ал.1,т.1 от НПК  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                               Р Е Ш И:

 

                  ИЗМЕНЯ Присъда  № 41 от 05.11.2014г., постановена по н.о.х.д.№ 268/2013г. по описа на Исперихски районен съд,  като НАМАЛЯВА наказанието лишаване от свобода  от ЕДНА ГОДИНА на  ТРИ МЕСЕЦА;  НАМАЛЯВА  наказанието глоба  от  300,00лв. на 100,00 лв.

                   ПОТВЪРЖДАВА Присъдата в останалата ѝ част.

                   Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                       ЧЛЕНОВЕ:1.                           2.