Р Е Ш Е Н И Е № 4

 

Гр.Разград, 09.02.2015г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и петнайста година, в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА  РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

с участието на секретаря С.Л. и прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ, като разгледа докладваното от съдия Иванова ВНОХД № 386 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:         

 

Производството е с правно основание чл.328 и сл. НПК.

С Присъда № 457/24.10.2014г., постановена по НОХД № 538/14г., Разградският районен съд е признал подсъдимия М. ***, за виновен в това, че на 27.04.2013г. в с.Езерче, в съучастие като съизвършител с А.Й.Б., С.И.С. и И.С.С. са причинили на И.А.К. *** средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и гръдния кош, мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткотрайно замъгление -степенно помрачение на съзнанието, малък откършек от долностраничната част на коронката на първи горен зъб в дясно, постоянно тилно главоболие, виене на свят, загуба на равновесие, слабост в крайниците, причерняване пред очите, понякога придружени от гадене и повръщане и неврологична симптоматика характерна за посттравматична церебрастения (следтравмена болест), които са довели до постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия- престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл.36 и чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, изтърпяването на което е отложил за изпитателен срок от 3 години.

Със същата присъда съдът е признал подсъдимия А. ***, за виновен в това, че на 27.04.2013г. в с.Езерче, в съучастие като съизвършител с М.А.М., С.И.С. и И.С.С. са причинили на И.А.К. *** средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и гръдния кош, мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткотрайно замъгление -степенно помрачение на съзнанието, малък откършек от долностраничната част на коронката на първи горен зъб в дясно, постоянно тилно главоболие, виене на свят, загуба на равновесие, слабост в крайниците, причерняване пред очите, понякога придружени от гадене и повръщане и неврологична симптоматика характерна за посттравматична церебрастения (следтравмена болест), които са довели до постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, поради което и на основание чл.36 и чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, изтърпяването на което е отложил за изпитателен срок от 3 години.

Съдът е признал и подсъдимия С.И.С. ***, за виновен в това, че на 27.04.2013г. в с.Езерче, в съучастие като съизвършител с М.А.М., А.Й.Б. и И.С.С. са причинили на И.А.К. *** средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и гръдния кош, мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткотрайно замъгление -степенно помрачение на съзнанието, малък откършек от долностраничната част на коронката на първи горен зъб в дясно, постоянно тилно главоболие, виене на свят, загуба на равновесие, слабост в крайниците, причерняване пред очите, понякога придружени от гадене и повръщане и неврологична симптоматика характерна за посттравматична церебрастения (следтравмена болест), които са довели до постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, поради което и на основание чл.36 и чл.54 от НК му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, изтърпяването на което е отложил за изпитателен срок от 3 години.

Със същата присъда подсъдимият И.С.С. *** е признат за виновен, в това, че на 27.04.2013г. в с.Езерче, в съучастие като съизвършител с А.Й.Б., С.И.С. и М.А.М. са причинили на И.А.К. *** средна телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата и гръдния кош, мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткотрайно замъгление -степенно помрачение на съзнанието, малък откършек от долностраничната част на коронката на първи горен зъб в дясно, постоянно тилно главоболие, виене на свят, загуба на равновесие, слабост в крайниците, причерняване пред очите, понякога придружени от гадене и повръщане и неврологична симптоматика характерна за посттравматична церебрастения (следтравмена болест), които са довели до постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия- престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл.36 и чл.54 от НК му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година и шест месеца, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 3 години.

Недоволен от така постановената присъда е останал частния обвинител И.А.К. ***, поради което я обжалва в срок. Жалбата е бланкетна и се навеждат доводи за неправилност, незаконосъобразност на присъдата, постановена при съществени процесуални нарушения, а наложените наказания са явно несправедливи. Искането е да се отмени изцяло пирсъдата и постанови нова, като на извършителите бъдат определени по-тежки наказания. В с.з. повереника на частния обвинител- адв.Й. уточнява, че обжалват присъдата само досежно размера на наложените наказания, тъй като считат същите за явно несправедливи и занижени, като желаят да бъдат завишени.

Разградската окръжна прокуратура счита жалбата за неоснователна, а присъдата за правилна, законосъобразна и обоснована, поради което предлага на съда да бъде потвърдена.

Въззиваемите подсъдими Б., С., С. и М. призовани, от тях се явяват лично Б. и М., като по отношение на другите двама производството се води по реда на чл.269, ал.3 от НПК. За четиримата подсъдими се явява защитникът им адв.Г., който счита жалбата за неоснователна, а присъдата на РС-Разград за правилна и законосъобразна, а наложените наказания за справедливи, поради което моли същата да бъде потвърдена.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Пострадалият И.К. ***. Същият през 2013г. бил лидер на коалиция “Център за свобода и достойнство” в Община Цар Калоян.

На 27.04.2013г. той изпратил няколко момчета в с.Езерче да разлепят предизборни плакати на партията. Малко след обяд същия ден, се получило обаждане от неизвестен мъж, който съобщил, че в с.Езерче някакви лица, движещи се с л.а.Пежо смъквали плакатите.

Св.К., заедно със св.С. Д., симпатизант на партията, отишли до полицейския участък в гр.Цар Калоян, за да съобщят за това нарушение, но не намерили служител. Ето защо решили сами да отидат до с.Езерче, за да видят дали е така.

В изпълнение на взетото решение двамата отишли в с.Езерче. Пред пощата в селото видели паркиран л.а.Пежо с рег.№ РР 7067, отговарящ на описанието. Автомобилът бил собственост на подс.И.С. ***. Същият ден той, заедно със своите приятели подсъдимите А.Б., М.М. и С. С. били на футболен мач, тъй като и четиримата били играчи в местния футболен отбор. След мача четиримата отишли с автомобила на подс.С. до клуба на ДПС в селото, за да пият кафе.

Пристигайки на площада пред пощата в с.Езерече и забелязвайки посочения лек автомобил, св.Д. видял св.Ю.К.. Попитал го кой е собственика на лекия автомобил Пежо, след което го накарал да го извика. Св.К. отишъл и казал на подс.С., че го викат навън пред барчето. Подсъдимият излъзял и отишъл при св.К., който от своя страна тръгнал към него и на висок тон започнал да му се кара, мислейки, че е от групата, която сваляла плакатите на неговата партия.

Междувременно, привлечени от възникналия скандал, от барчето излезли и останалите трима подсъдими, в момента, в който подс.К. посегнал да удари подс.С.. Той от своя страна успял да блъсне св.К., който паднал на земята, при което подс.С. и останалите подсъдими- Б., М. и С., започнали да му нанасят удари с ритници по тялото и най-вече по главата. Тези техни действия били наблюдавани от св.Д., който бил на около 10м. от мястото, а недалече от там бил и св.Г.Н., който в същото време като водач на цистерна я пълнел от противопожарния кран и също видял как подсъдимите ритат св.К.. Последният лежал на една страна, като се опитвал да си предпази главата с ръце. Намиращият се наблизо св.Д. започнал да вика за помощ, като неговата намеса била причина да се прекрати побоя над св.К., чието лице в този момент било обляно в кръв. По подаден сигнал в Полицията, на място пристигнал и св.Кьосейбиш- мл.полицейски инспектор в РУП-Разград. На място заварил двамата свидетели, като от св.Д. разбрал за случилото се и за участниците в инцидента. По-късно на място пристигнали и колеги на св.К., които го откарали в МБАЛ-Разград.

Видно от заключението на назначената и изслушана съдебно-медицинска експертиза в резултат на описания инцидент пострадалият К. е получил контузия на главата и гръдния кош; кръвонасядания в областта на дясната раменна става и дясната половина на гърдите- на нивото на 7-8 ребро вдясно; болезненост при опипване в областта на корема; мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткротрайно замъгление- степенно помпрачение на съзнанието и оплаквания от главоболие и виене на свят; малък откършек от долно-страничната част на коронката на първи горен зъб вдясно. Описаните увреждания са в резултат от действието на удари с или върху твърди, тъпи предмети и могат да бъдат получени по начин, както се съобщава в делото- а именно при нанесен побой с юмруци и ритници. Същите са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия- увреждане съставляващо лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК.

Видно от заклъчението на назначената и изслушана допълнителна съдебно-медицинска експертиза, с оглед допълнително представените писмени доказателства и проведено лечение, се установява, че пострадалия И.К. е получил: Контузия на главата и гръдния кош с описаните травматични увреждания в приложената към делото СМЕ; Мозъчно сътресение без загуба на съзнание, с краткротрайно замъгление- степенно помрачение на съзнанието;  Малък откършек от долно-страничната част на коронката на първи горен зъб вдясно. От допълнително представената мед.документация се установяват оплаквания от почти постоянно тилно главоболие, виене на свят, загуба на равновесие, слабост в крайниците, причерняване пред очите, понякога придружени от гадене и повръщане и неврологична симптоматика характерна за посттравматична церебрастения /следтравмена болест/. Същата е последица от усложнение на претърпяното мозъчно сътресение и е наложила провеждане на болнично и амбулаторно лечение. Описаните увреждания и развилата се като последица и усложнение на същите посттравматична церебрастения /следтравмена болест/ са довели до постоянно общо разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия.

Изложената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото писмени и гласни доказателстава, заключенията на вещото лице, които са единни и непротиворечиви и съдът ги кредитира изцяло. В противоречие с тях досежно самото деяние са единствено обясненията на двамата подсъдими- Б. и М., които твърдят, че не са ритали и удряли пострадалия, а последния е паднал на земята, блъснат от подс.И.С. и по този начин е получил уврежданията. Твърдените от тях факти обаче противоречат на обективно намерените по различни части от тялото увреждания върху пострадалия К.- контузия на главата и тялото, кръвонасядания в областта на дясната раменна става и в областта на гърдите, болезненост в коремната област, т.е. в случая се касае за множество удари, в резултат на които да са получени нараняванията, не само за наранявания от еднократно падане на земята. Ето защо както и правилно е отчел РС обясненията им са изцяло защитна позиция, с цел оневиняване на действията им.  В този смисъл съдът споделя изложените доводи на първоинстанционния съд.

Въз основа на установеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Жалбата е неоснователна, а присъдата на първоинстанционния съд е правилна, законосъобразна и обоснована.

По същество обвинението е доказано по един безспорен и несъмнен начин, тъй като на инкриминираната дата подсъдимите Б., С., М. и С. са осъществили от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, като за първите двама и във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, а именно умишлено причинена средна телесна повреда на пострадалия К., извършена в съучастие, като подс.Б. и С., макар и непълнолетни са разбирали свойството и значението и извършеното и са омгли да ръководят постъпките си. Наведените правни доводи от първоинстанционния съд в тази връзка се споделят и от въззивната инстанция, а и не се оспорват от страните.

Възражението на частния обвинител е единствено досежно наложените наказания. При опеделяне и индивидуализиране на наказанието на всеки един от подсъдимите, първоинстанционния съд е отчел всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което е наложил едни справедливи и съответни на извършеното наказания. Същите съдът намира, че ще осъществят в най-пълна степен както генералната, така и специалната превенция, с оглед превъзпитание и мотивиране на подсъдимите да спазва установените закони и морални принципи. В случая както правилно е отчел първоинстанционния съд наказанията лек превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                      Р  Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 457/23.10.2014г. по НОХД № 538/2014г. на РС-Разград.

Решението не подлежи на касационно обжалване.  

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

 

ДГ