РЕШЕНИЕ № 3

 

Гр.Разград, 23.01.2015г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ                                        ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

                                                           ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

При участието на секретаря С.Л. и прокурора ТИХОМИР ТОДОРОВ като разгледа докладваното от съдия Робева ВНОХД № 394 по описа за 2014г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.328 и сл.НПК.

С Присъда № 445/17.10.2014г. по НОХД № 966/2013г. Разградският районен съд е признал подсъдимите О.Ф.А. и М.А.М. за невиновни в това че за времето от м. октомври 2011г. до 02.07.2012г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършители помежду си да са разпространявали чужди обекти на авторско право - филмите „Конан Варварина” и „Корумпирани ченгета” в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права: чл. 18 ал.1: „Авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица, освен в случаите, за които този закон разпорежда друго.”, без необходимото по закона - ЗАПСП съгласие на носителя на авторското право – „Ню Имидж/Милениум Филмс”, с представител за България „Тендем Ирена-2-90” ЕООД гр. София, с управител Станислава Георгиева Пецева, поради което ги е оправдал по обвинението по чл. 172а, ал.1 вр. с чл. 20, ал.2 вр. с чл. 26, ал.1 НК.

Недоволна от така постановената присъда е останала Разградската районна прокуратура и я протестира като неправилна и незаконосъобразна. Моли за отмяна на присъдата и за осъждане на подсъдимите по повдигнатото им обвинение.

Протестът се поддържа и от представителя на Окръжна прокуратура-Разград.

Въззиваемият О.Ф.А. чрез защитника си адв.С.С. *** ангажира становище за неоснователност на протеста.

Въззиваемият М.А.М. чрез служебния защитник адв.П.Х. *** моли за потвърждаване на присъдата.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Филмите „Конан Варварина” и „Корумпирани ченгета” са продуцирани от американската филмова компания „Ню имидж/Милениум филмс”, като правата за разпространението им в България били предоставени на „Тендем Ирена-2-90” ЕООД - гр. София.

Премиерата на „Конан Варварина” била на 26.08.2011г., а на „Корумпирани ченгета” – на 25.11.2011г. Двата филма се появили в Интернет преди премиерните дати, като един от сайтовете бил data-bg.org. Той представлявал торент-тракер, който предоставял на регистрираните в него потребители неограничен достъп до информационно съдържание, включително филми. Домейнът на сайта http://data-bg.org се асоциирал с IP адрес 217.23.11.145, който бил от адресното пространство на Worldstream - Кралство Холандия, като конкретния собственик на сайта не може да бъде установен. Към момента на извършване на техническата експертиза по делото, при търсене на филма „Конан Варварина” в горния сайт се визуализирали 5 рилийза/торент файла/, от които се установява активност само за торент-файла Conan The Barbarian 2011 BRRip XViD DTRG, качен нa 20.11.2011г., като за него не е налична информация от кой потребител е качен. При търсене на заглавието "Корумпирани ченгета" в сайта се визуализирал един рилийз, който не бил активен.

Според св.М. Ж. – инспектор в сектор „Компютърни престъпления” в ГД”БОП”-София, на 17.03.2012г. в торент – тракера data-bg.org били открити седем рилийза/торент файла/, чрез които той се разпространявал, като активни били два. Торентът Conan.The.Barbarian.2011.480p.BluRay.x260-mSD бил качен на 05.11.2011г. от потребител ЖАН в 9:55:41 часа и е бил свалян 660 пъти. Другият от рилийзите Conan.The.Barbarian. COMPLETE.NTSC.DVDR.SPOT бил качен от потребител Sensitiv на 17.11.2011 г. в 17:35:14 часа и свалян 4 пъти. При въвеждане на търсена на филма "Корумпирани ченгета" в тракера, били открити пет торент-файла, от които два активни. The.Son.of.No.One.2011.720p.BRRip.XviD.AC3.5 1-eXceSs, бил качен на 11.11.2011 г. от потребител Sensitiv и свалян 127 пъти, a The Son of No One NTSC DVDR-HAC на 27.10.2011 r. от потребител Н. и бил свалян 40 пъти.

Потребител на горния сайт е подс. М.А.М.. Той имал профил Leden_Rz, представял се за собственик на сайта, използвал е-мейл databg.org@gmail.com и профил в комуникатор Skype - leden_rz. В сайта било публикувано предложение до потребителите му за финансово подпомагане като посочената банкова сметка ***.М. – Ф. С. О. По тази сметка имало постъпления от различни лица в общ размер на 1289,13 лв., а по сметка на самия подсъдим - 30 лв. Наредителите на преводите са посочили, че са го направили за реклама, като само един го е направил, за да подпомогне съществуването на сайта.

Потребителят Ж., който според св.Ж. е качил торентът Conan.The.Barbarian.2011.480p.BluRay.x260-mSD на 05.11.2011 г. на сайта data-bg.org, е посочил пощенска кутия oktay@abv.bg. Този адрес бил обявен от подсъдимия О.Ф.А. като негов и в други сайтове, поради което св.Ж. заключил, че подс.О.А. е потребителят, качил горния файл.

В хода на досъдебното производство от дома на подс.М.А.М. бил иззет компютъра му, а от дома на подс.О.А. – неговия лаптоп. При изземването М. е дал обяснения, че с този компютър се занимавал с един сайт, само помагал, не бил главния шеф на сайта/т.1, л.95/.

Съдържанието на твърдите дискове на иззетите от подсъдимите компютри е било обект на изследване от две компютърно-технически експертизи по делото. Установено е, че в информационното съдържание на хард диска на стационарния компютър са налични няколко потребителски имена и пароли за достъп до сайта http://data-bg.org, налична е информация за множество посещения в този сайт, инсталирани са програми за мрежов трансфер на файлове, една от които е ползвана за двупосочен трансфер /качване и сваляне на файлове/ към сайта. Единият от двата твърди диска на компютъра на подс.М. съхранява множество торент-файлове, създадени за сайта http://data-bg.org от различни потребители. В два торент-файла са намерени данни за създаване на торент-файл с наименование Conan The Barbarian /1982/ DVDRip DivX, от потребители danitaskov и Sahara. Намерени са данни за създаване на множество торент-файлове от потребител Leden.

В твърдия диск на лаптопа на подс.А. е намерен торент-файл с наименование Conan. The.Barbarian.2011.720р. BRRip.XViD.АСЗ - NYDIC.torrent. Този, както и останалите торент-файлове, са били свалени от различни сайтове. Не е запазена интернет хронология и категорични данни за посещение на сайта http://data-bg.org.

Назначената в хода на съдебното следствие техническа експертиза е заключила, че в инкриминирания период м. октомври 2011г. - 02.07.2012 г. между потребители ЖАН и Leden / Leden_Rz/ не е установена комуникация.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Протестът е неоснователен, а атакуваната с него присъда е законосъобразна и обоснована. Районният съд правилно е установил фактическата обстановка, извършил е задълбочен анализ на доказателствата по делото и е направил изводи, повечето от които се споделят от въззивната инстанция. Не е доказано по изискуемия от чл.303, ал.2 НПК несъмнен начин, че подсъдимите М.А.М. и О.Ф.А. са извършили посегателството срещу чужди обекти на авторското право, респективно, че са осъществили престъпния състав по чл.172а, ал.1 във вр. с чл.20, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 НК.

Първо, няма достатъчно доказателства, които да водят до категоричното заключение, че подсъдимият М. е създал торент-тракера data-bg.org и че той е качил на него рилийзите на филмите „Конан Варварина” и „Корумпирани ченгета”. Несъмнено този подсъдим е бил потребител на горния сайт, създавал е торент-файлове, които е качвал на тракера, но не е доказано да е разпространявал именно процесните два филма. В информационното съдържание на компютъра му са били открити  данни за торент-файл с наименование Conan The Barbarian /1982/ DVDRip DivX, но той е бил създаден от други потребители, а и наименованието му не разкрива идентичност с филма „Конан Варварина”, чиято премиера е била през 2011г.

Второ, няма достатъчно доказателства, че именно подс.А. е бил потребителят Жан, който е качил в торент-тракера http://data-bg.org файла Conan.The.Barbarian.2011.480p.BluRay.x260-mSD. Обстоятелството, че потребителят Жан е имал пощенска кутия, съответстваща на електронния адрес на подс.А., не означава непременно, че единствено и само подс.А. би могъл да създаде и качи рилийза на филма. Противното представлява предположение, а присъдата не може да почива на предположения. Еднакво вероятно е друго лице да ползва пощенската кутия на подс.А.. В полза на оправдателната теза е и факта, че на твърдия диск на лаптопа на подс.А. е намерен торент-файл с наименование Conan. The.Barbarian.2011.720р. BRRip.XViD.АСЗ - NYDIC.torrent, който е свален от друг сайт, различен от сайта http://data-bg.org.

И трето, няма никакви доказателства подсъдимите М. и А. да се познават и да са осъществявали някаква съвместна дейност по разпространение на филмите „Конан Варварина” и „Корумпирани ченгета”. Така обвинението за съизвършителство се явява лишено от доказателствена основа и оправдавдателната присъда и в тази част е обоснована.

Въззивният съд не споделя съображенията на първата инстанция, че не била доказана идентичност между качените в сайта http://data-bg.org филми и филмите, които е имало право да разпространява „Тендем Ирена-2-90”ЕООД–София. Този извод не може да се изведе единствено от факта, че св.Жостов не е гледал филмите. По делото е регистрирана активната протестна позиция на „Ню Бояна филм”АД – дъщерна фирма на  „Ню имидж/Милениум филмс” и на „Тендем Ирена-2-90”ЕООД–София, които са поискали съдействие да се спре незаконното разпространение на процесните филми. Събрани са и показанията на св.Станислава Пецева – мениджър в „Тендем Ирена-2-90”ЕООД–София, от които става ясно, че именно тези два филма са били сваляни от торент-тракера data-bg.org. Но това обстоятелство се отбелязва единствено за пълнота на изложението и не влияе върху крайния извод за законосъобразност на присъдата.

По изложените съображения и на основание чл.338 НПК Разградският окръжен съд

 

                                    Р    Е    Ш    И    :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 445/17.10.2014г., постановена по НОХД № 966/2013г. по описа на Разградския районен съд.

Решението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

 

НР