Р Е Ш Е Н И Е

                                             

                                 гр.Разград, 09.01.2015г.

 

                          В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на девети януари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д.ВАСИЛЕВА

                                               ЧЛЕНОВЕ:          В.ДИМИТРОВА

                                                                           И.ГАНЕВА

 

С участието на секретаря  Д.Г. разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  к.а.н.д. №9/2015г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.7 от Указа за борба с дребното хулиганство.

          С Решение от 07.01.2015г., постановено по а.н.д.№ 8/2015г. Разградският районен съд  е признал нарушителите М.Л.М., ЕГН:********** и М. Л.М.,ЕГН:********** и двамата от с.Липник за виновни в това,че: На 03.01.2015г. в с.Липник, обл.Разград са извършили проява на дребно хулиганство по см. на чл.1, ал.2 от УБДХ, поради което на основание чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ им налага административни наказания „задържане в поделенията на МВР”  за срок от 3 денонощия за всеки един от тях. 

           Срещу така постановения съдебен акт е постъпила жалба от нарушителите  М.М. и М. М.. В жалбата се посочва, че решението на районния съд е неправилно, незаконосъобразно, постановено в нарушение на закона и при неизяснена фактическа обстановка, наложеното наказание е изключително тежко. Излагат съображенията си за това. Молят, да се отмени решението и да бъдат признати за невинни в извършване на дребно хулиганство, алтернативно да им бъде наложено адм.наказание глоба в минимален размер.

           В с.з. лично и чрез защитника си адв.д.Борисов нарушителите поддържат жалбата си.

           Окръжна прокуратура - Разград при редовност в призоваването, не се явява представител.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, събраните по делото доказателства и след цялостна проверка правилността на решението, намери следното:

            Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна в процеса против съдебен акт подлежащ на касационен контрол. Разгледана по същество се явява неоснователна,  по следните съображения и правни изводи:

            Установено е, че на 03.01.2015г. нарушителите – братята М.М. и М. М.  били на маса под навеса на магазин „Ники” в центъра на с.Липник, заедно с лицата С. И., И. И.ов и И. И., черпели се с вино. Около 22,00ч. М. М. и С. И.започнали да се  „заяждат” един с друг и да се псуват. Намесил се М. М., който казал на С. И. да излезе за малко навън с него, за да си поговорят. Двамата излезли навън и малко след това М.М. ударил с юмрук С.И., при което последният паднал на земята. В този момент излязъл и М. М. и нанесъл удар с крак в главата на пострадалия С.И.. М. и М. М. продължили да удрят и ритат И., докато навън излезли И. И.ов и И. И., които ги разтървали.Когато двамата излезли навън, те видели С.И. да лежи на земята, като до него имало кръв. И. Ибраимов се обадил на тел.112 и съобщил за  случая.

           От полицейските служители бил съставен акт за дребно хулиганство за извършената в с.Липник от М.М. и М. М. проява на дребно хулиганство. В акта е записано, че на 03.01.2015г. около 22,00ч. в с.Липник, на ул.”Н.Й.Вапцаров” в близост до хранителен магазин ЕТ „Ники”, находящ се на №23 лицата М.Л.М. и брат му М. Л.М. влизат в пререкание с лицето С. И.в И. и впоследствие прераства в побой, като му нанасят удари с юмруци и ритници в областта на главата. С тези си действия грубо нарушават общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на жителите на с.Липник.

           От съдебно медицинското удостоверение се установява, че пострадалият С. И. в резултат на инцидента  е получил хематоми в областта на лицето /носа, двете очи, двете бузи/, счупване на носните костици.Описаните увреждания могат да бъдат получени по време и начин както съобщава прегледания и са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Предстои лечение на счупените носни костици.

            При тази фактическа и правна обстановка приета и от районния съд правилно, обосновано и законосъобразно е прието, че нарушителите  М. и М. М. с действията си от обективна и субективна страна на инкриминираната дата и място, са извършили проява на дребно хулиганство по см. на чл.1, ал.2 от УБДХ -  допуснали са непристойна проява  след употреба на алкохол, на публично място, пред  повече хора, изразяваща се  в скарване, сбиване-  агресивно поведение и нанасяне побой на друго лице, с причиняване на телесни увреждания на това лице, с което са нарушили обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК.

             Правилно и обосновано районният съд е приел, твърдението на нарушителите депозирано и пред настоящата инстанция за това, че не са удряли пострадалия за защитна теза опровергаваща се категорично от събраните по  делото доказателства- обясненията на пострадалия, потвърждаващи се и от  съдебно медицинското удостоверение, обясненията на  свидетелите И. И. и И. И., писмените доказателства- Актът за установена проява на дребно хулиганство изготвен  от полицейските служители.

            При индивидуализацията на наложеното адм.наказание на  двамата нарушители на основание чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ по три денонощия задържане в структурно звено на МВР за всеки един от тях, което е по-тежко от  предвиденото в т.2 наказание-глоба, правилно в случая съдът е отчел обстоятелството, че извършената  проява на дребно хулиганство е с по-висока степен на обществена опасност в сравнение с други случаи, поради проявената физическа агресия и саморазпра спрямо пострадалия, в резултат на което се е стигнало до тежки последици – леко телесно увреждане по см.на закона, но налагащо лечение, поради  фрактурата на носните костици.

            Предвид тежестта на проявата на дребното хулиганство,отчитайки и приложените характеристични данни за нарушителите, наложеното адм.наказание- задържане за три денонощия в структурно звено на МВР при пределите предвидени в Указа – до 15 денонощия, се явява наложено към минимума и е напълно справедливо като съответно, както на обществената опасност на самата проява на дребно хулиганство, така и на личната обществена опасност на самите нарушители.

          Обстоятелството, че единият от нарушителите макар и  пълнолетен е ученик при така наложеното към минимума адм.наказание не е основателна причина да се твърди, че наказанието било изключително строго и несъразмерно на извършената проява както и, че това би попречило на учебния процес.

          По изложените съображения и на основание чл.7, ал.3 от УБДХ  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                               Р Е Ш И:

 

          ОСТАВЯ в сила Решението от  07.01.2015г., постановено по а.н.д.№ 8/2015г. по описа на Разградския районен съд.

          Решението е окончателно.

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

    ДГ                        ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.