Р Е Ш Е Н И Е

                                                       

                                        гр.Разград,09.02.2015г.

 

                                 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД  в открито съдебно заседание на девети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                               ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                           Д.ИВАНОВА

 

С участието на секретаря  Св.Л.     и   прокурор О.ДАМЯНОВ                като  разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 17/2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1-8.

            Образувано е по искане за признаване и изпълнение на  германско решение на основание Рамково решение 20005/214/ПВР, постановено от   Районен съд Лудвигсбург.

            Прокурорът предлага да бъде уважено искането на издаващата държава, налице са всички законови основания за това.

            Засегнатото лице З. Мюзенлифов М., ЕГН: **********  заявява, че  е запознат със съдържанието на Удостоверението по чл.4, действително е извършил кражбата посочена в удостоверението, не възразява да заплати наложената му глоба.

            ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

             Постъпило е искане за признаване и изпълнение на германско решение – наказателна заповед, постановено от  Районен съд Лудвигсбург № Cs 131 Js 32876/13 от 11.07.2013г., влязло в сила на 06.08.2013г. против З.М.-род. на ***г. в гр.Разград, ЕГН:**********,*** за това,че: На 18.03.2013г. около 18.45 ч. в съзнателно и умишлено взаимодействие със Севда Ангелова засегнатото лице откраднало от  търговските помещения на фирма  Маркткауф, ул.”Рурщрасе”-№ 6, 71679  Асперг, парфюми, цигари и козметични артикули на обща стойност 146,91 евро с цел без да заплати стоките да ги задържи за себе си като получи от препродажбата ѝм не само незначителен източник на доходи за известно време и в определен мащаб. Извършил е кражба според чл.242, ал.1 от НК, чл.243, ал.1, изр.1 и 2, т.3 от НК,  чл.25, ал.2 от НК. Размерът на наложената финансова санкция  е 1200 евро и 73,50 евро, представляваща разноски по съдебното производство, или общ размер 1273,50 евро.

            Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език.

            С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

            Решението на германския съдебен орган е въз основа на деяние, което е наказуемо по германския национален закон – кражба по  германския Наказателен кодекс.

            В издаващата държава срещу засегнатото лице е било образувано наказателно производство по германския Наказателен кодекс. Производството е било писмено и засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване.

             Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова  решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

              Извършеното деяние от засегнатото лице е наказуемо и по българския Наказателен кодекс.

              Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

              Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

              Видно от представеното Удостоверение по чл.4 и решението на германския съд, засегнатото лице е било уведомено и е имало възможност да обжалва решението  пред съда.

              Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението- наказателна заповед. Не са налице основания,при които може да се откаже признаване и изпълнение.

               Поради изложеното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

               По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                  Р Е Ш И:

 

               ПРИЗНАВА Решение - наказателна заповед, на  Районен /Градски/  съд Лудвигсбург №  Cs 131 Js 32876/13 от 11.07.2013г., влязло в сила на 06.08.2013г., с което на  З.  МЮЗЕНЛИФОВ  М. – род. на ***г. в гр.Разград, ЕГН:**********, с постоянен адрес: с.Радинград, ул.”Христо Ботев”-№4, общ.Разград, обл.Разград е наложена глоба в размер на  1200,00 евро и разноски за съдебното производство  73,50 евро за това,че: На 18.03.2013г. около 18.45 ч. в съзнателно и умишлено взаимодействие  със Севда Ангелова е откраднал от търговските помещения на фирма Маркткауф, ул.”Рурщрасе”-№6, 71679 Асперг, парфюми, цигари и козметични артикули на обща стойност 146,91 евро с цел  без да заплати стоките да ги задържи за себе си като получи от препродажбата ѝм не само  незначителен източник на доходи за известно време и в определен мащаб, извършеното нарушение е кражба според чл.242, ал.1 от Наказателния кодекс, чл.243, ал.1, изр.1 и 2, т.3 от НК,  чл.25, ал.2 от НК.

               ИЗПРАЩА решението – наказателната заповед, ведно с препис от настоящото решение на органите на Национална агенция по приходите, за изпълнение.

                Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице  З. Мюзенлифов М., на посочения  в съдебно заседание от него адрес в гр.Кубрат.

                Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство  на правосъдието на Р.България.

                Решението може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД- Варна.

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                    ЧЛЕНОВЕ:1.                                    2.