РЕШЕНИЕ № 8

 

Гр.Разград, 23.02.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на шестнадесети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                      ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

С участието на секретаря Д.Г. и прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА като разгледа докладваното от съдия Робева ВНОХД № 18 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.328 и сл.НПК.

С Присъда № 514/26.11.2014г. по НОХД № 227/2014г. Разградският районен съд е признал подсъдимите Ю.И.Р., В.И.Р. и А.И.А. за виновни в това, че на 16.01.2014 г. в с. Ясеновец, общ. Разград, в съучастие като съизвършители чрез използване на МПС л.а. “Опел Астра” с рег.  РР  **** АС, а В.Р. – и чрез използване на техническо средство – метален секач са отнели чужди движими вещи: 1 бр. телевизор LG-3D LCD на стойност 600 лева; 1 бр. кутия за гримове от пластмаса на стойност 5,00 лв.; 2 бр. дамски комплекти – всеки от 3 части – блуза, шалвари и подплата  на стойност 300 лв.; 1 бр. дамски комплект зелен на цвят, състоящ се от 3 части на стойност 150,00 лв.; 2 бр.- дамски комплекти оранжеви  на цвят, всеки се състои от 4 части на стойност 360,00 лв.; 1 бр.  дамски комплект розов сатенен плат, състоящ  се от пола, шалвари и потник на стойност 150,00 лв.; 1 бр. дамски комплект розов на цвят  от 2 части на стойност 130,00 лв.; 1 бр. дамски комплект от 3 части на стойност 150,00 лв.; 2 бр. бял дамски комплект от 2 части  на стойност 260,00 лв.; 3 бр. дамски рокли на стойност 750,00 лв, всичко на обща стойност 2 855 лв от владението на А.И.Р. без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят – престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4  във вр. с чл. 194, ал. 1 НК, поради което им е наложил следните наказания:

- на подсъдимия Ю.Р. – 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което е отложил за изпитателен срок от 3 години на основание чл. 66 НК;

- на подсъдимия А.А. – 1 година и 3 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложил за изпитателен срок от 3 години на основание чл. 66 НК;

- на подсъдимия В.Р. - 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложил за изпитателен срок от 3 години на основание чл. 66 НК.

Със същата присъда РРС е признал подсъдимите Ю.Р. и А.А. за невиновни в това да са осъществили горното деяние чрез използване на техническо средство - метален секач и ги е оправдал по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 195 ал.1 т. 4 във вр. с чл. 194, ал. 1 НК в тази му част.

Със същата присъда РРС е признал тримата подсъдими за невиновни в това да са осъществили горното деяние след  предварителен сговор по между си, като случаят не е маловажен и ги е оправдал по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 195 ал.1 т. 5 във вр. с чл. 194, ал. 1 НК.

Със същата присъда РРС е отхвърлил изцяло предявения от А.Р. против тримата подсъдими граждански иск, с който се претендира обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 1200 лв.

Недоволен от така постановената присъда е останал подс.Ю.Р. и чрез защитника си адв.А.Т. *** я обжалва като незаконосъобразна, несправедлива, постановена в нарушение на материалния закон и при съществени процесуални нарушения. Моли за отмяната й и за оправдаването му, или за връщане на делото за ново разглеждане.

Постъпила е въззивна жалба и от адв.Анна Мария Н. *** – служебен защитник на В.Р., в която се твърди, че наложеното му наказание е явно несправедливо и се прави искане за определяне на наказание под предвидения минимален предел.

Към горните въззивни жалби се присъединява и адв.Р.В. *** – защитник на подс.А.А., който навежда доводи за нарушаване на процесуалните правила и за явна несправедливост на наложеното наказание, с оглед на което прави искане за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане, или за намаляване на наказанието.

Въззиваемата страна А.Р. не ангажира становище по жалбите.

Представителят на Окръжна прокуратура-Разград счита жалбите за неоснователни и моли за потвърждаване на присъдата.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимите В.Р. и Ю.Р. са братя, а подс.А. е техен братовчед.

На 15.01.2014г. вечерта тримата подсъдими били в дома на подс.А. ***, където се черпили с алкохол. Подс.В.Р. предложил да извършат кражба от къщата на св.Р. ***. Подс.В.Р. бил посещавал този имот и знаел, че собственикът му не живее постоянно в него. Другите двата подсъдими възприели идеята. С автомобила на подс.Ю.Р. - “Опел Астра” с рег.  РР  15 24 АС тримата подсъдими отпътували за с.Ясеновец. Когато пристигнали пред къщата на св.Р. ***, подсъдимите Ю.Р. и А. останали в колата, а подс.В.Р. влязъл в двора. Намерил един метален секач и с него отворил един от прозорците на къщата. През него проникнал вътре и започнал да събира различни вещи: 2 бр. дамски комплекти – всеки от 3 части – блуза, шалвари и подплата; 1 бр. дамски комплект зелен на цвят, състоящ се от 3 части; 2 бр.- дамски комплекти оранжеви  на цвят, всеки се състои от 4 части; 1 бр.  дамски комплект розов сатенен плат, състоящ  се от пола, шалвари и потник; 1 бр. дамски комплект розов на цвят  от 2 части; 1 бр. дамски комплект от 3 части; 2 бр. бял дамски комплект от 2 части; 3 бр. дамски рокли и кутийка за гримове. Поставил ги в найлонови чували и ги изнесъл навън. След това с помощта на подс.А. изнесъл и един телевизор LG-3D LCD. Посочените вещи били натоварени в автомобила, след което подсъдимите отпътували обратно. По пътя към гр.Разград горивото в автомобила свършило. Подсъдимите В.Р. и А. слезли и започнали да бутат автомобила. Тъй като той бил без светлини, движещ се зад него товарен автомобил го блъснал. От уплаха подсъдимите В.Р. и А. избягали. Подс.Юл.Р. бил заварен от органите на МВР. Изброените по-горе вещи били описани и върнати на св.Р., като екранът на телевизора бил счупен. Съобразно заключението на оценъчната експертиза по делото, стойността на откритите и върнати вещи възлиза на 2855 лв.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните гласни и писмени доказателства, които са еднопосочни. Противоречия в доказателствения материал са налице относно обема на отнетото имущество, тъй като св.Р. и св.Ифраим твърдят, че са им били отнети и 5бр.мъжки костюми, 5 бр. мъжки ризи, 3 бр. анцузи и чифт златни обеци. Както първостепенният, така и въззивният съд приема за недоказано отнемането на такива вещи, защото не са били намерени в автомобила. А е нелогично и липсват доказателства след пътно-транспортното произшествие подсъдимите В.Р. и А. да са побягнали, взимайки от колата костюми, ризи и пр.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Жалбите са неоснователни. В съдопроизводствената дейност на РРС не са допуснати съществени процесуални нарушения, обуславящи отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане. Обвинителният акт има изискуемото по чл.246 НПК съдържание. Точно и ясно прокурорът е описал времето, мястото и начина на извършеното деяние, както и участието на всеки от тримата подсъдими от него. Голословно е твърдението във въззивната жалба на подс.Ю.Р., че не било посочено за кои вещи следва да носи отговорност. Както в постановлението за привличане като обвиняем, така и в обвинителния акт е отразен предмета на престъплението, който е общ за всички подсъдими предвид съучастието им. Отнетите вещи са достатъчно конкретизирани, а установяването на собствеността върху всяка вещ поотделно не е необходимо. Съставът по чл.194, ал.1 НК изисква отнемане на чужди движими вещи от фактическата власт на техния владелец или държател, и тези признаци са намерили отражение в обвинителния акт и в присъдата.  Не представлява съществено процесуално нарушение и конституирането като свидетел в хода на съдебното следствие на А. И.. Като фактическа съпруга на пострадалия Р. тя несъмнено има непосредствени възприятия относно предмета на делото и нейните показания допринасят за изясняване на обективната истина. Фактът, че е присъствала в съдебната зала,  не обосновава негодност на показанията й, а относно евентуалната им недостоверност следва да има други основания, каквито не се твърдят, нито се установяват при служебната проверка на присъдата.

Разгледана по същество, обжалваната присъда е законосъобразна, обоснована и справедлива. Фактическите обстоятелства са правилно изяснени и материалният закон е приложен точно. Установено е, че горепосочените движими вещи са били отнети от владението на св.Р.. Отнемането е било извършено от тримата подсъдими. Всеки от тях е участвал в изпълнителното деяние – подс. В.Р. е намирал вещите, двамата с подс.А. са ги товарили вещите, а подс.Юл.Р. е способствал за установяването на трайна фактическа власт върху отнетото имущество като е шофирал лекия автомобил, с който са се отдалечили от местопрестъплението. Тримата подсъдимите са действали с общ пряк умисъл на съизвършители като са съзнавали, че отнемат чуждо имущество и са искали да се разпоредят с него в своя полза. По този начин от обективна и субективна страна се разкриват признаците от състава по чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 НК. При цифровото изписване на правната квалификация на престъплението в присъдата е пропусната разпоредбата на чл.20, ал.2 НК, което не се възприема от въззивния съд като съществено процесуално нарушение, тъй като съучастието и неговата форма са изписани словесно.

Присъдата е законосъобразна и в частта, в която подсъдимите Юл.Р. и А. са били оправдани по обвинението за използване на техническо средство. Техният умисъл не обхваща този признак.  Металният секач е бил използван само от подс.В.Р., без знанинето и съгласието на останалите двама подсъдими, поради което само той следва да бъде осъден по тази квалификация.

Въззивният съд споделя извода на РРС, че не е налице квалифициращия признак предварителен сговор и счита за ненужно да преповтаря подробните съображения в тази посока. С оглед на тях правилно подсъдимите са оправдани по обвинението по чл.195, ал.1, т.5 НК.

При определяне на наказанията РРС е приел като смекчаващи отговорността на подсъдимите обстоятелства самопризнанията на подсъдимите Ю.Р. и В.Р., чистото съдебно минало на тримата подсъдими и липсата на лоши характеристични данни. Към смекчаващите обстоятелства въззивният съд отнася и младата възраст на подсъдимите и връщането на отнетите вещи, като отчита, че телевизорът е бил счупен. За отегчаващи отговорността обстоятелства правилно РРС е преценил високата стойност на предмета на кражбата, наличието на предумисъл и повреждането на защитната преграда, за което няма обвинение. РРС е отмерил наказанията лишаване от свобода за срок от 1 година за подс.Юл.Р., 1 година и 3 месеца за подс.А. и 1 година и 6 месеца за подс.В.Р.. Тези размери съответстват на характера и тежестта на извършеното престъпление, както и на конкретния принос на всеки един от съучастниците. Правилно РРС е отчел, че подс.В.Р. е бил инициатор и най-активен участник в престъплението, по отношение на когото е налице допълнителен квалифициращ признак. А най-малко е участието на подс.Юл.Р.. Горните размери са достатъчни и за постигане целите по чл.36 НК. Поради това въззивният съд счита наложените наказания за справедливи и не намира основания за намаляването им.

Претенцията за определяне на наказание под минималния размер е неоснователна. Горните смекчаващи отговорността обстоятелства не са нито многобройни, нито изключителни, нито обуславят несъразмерна тежест на най-ниското предвидено наказание. Поради това институтът по чл.55, ал.1, т.1 НК е неприложим.

 

При преценката за начина на изтърпяване на наказанията законосъобразно РРС е приел, че са налице формалните изисквания по чл.66, ал.1 НК. Наложените наказания лишаване от свобода са под 3 години, подсъдимите не са осъждани и за постигане на целите на генералната и на индивидуалната превенция не се налага изолирането на подсъдимите от обществото. Поправянето им би се постигнало при отлагане изпълнението на наказанията за минималния изпитателен срок от 3 години.

В гражданската част като необжалвана присъдата е влязла.

По изложените съображения и на основание чл.338 НПК Разградският окръжен съд

 

                               Р   Е   Ш   И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Присъда № 514/26.11.2014г., постановена по НОХД № 227/2014г. по описа на Разградския районен съд.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                     2.

 

 

ДГ