Р Е Ш Е Н И Е

                                               № 35

                                    гр.Разград, 01.06.2015г.

 

                             В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на  четвърти май две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

                                                ЧЛЕНОВЕ:           ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                                                             СВЕТЛА РОБЕВА

 

С участието на секретар  М.Н.  и  прокурор СЕЗГИН ОСМАНОВ  разгледа докладваното от съдия  ВАСИЛЕВА  в.н.о.х.д.№ 127/2015г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

         С Присъда № 8 от 20.02.2015г., постановена по  н.о.х.д.№ 278/2013г.  Кубратският районен съд е признал П.И.Р. *** за виновен в извършване на престъпление по чл.196, ал.1, т.2, в.в. с чл.195, ал.1, т.3 и т.4, в.в. с чл.194, ал.1, в.в с чл.26, ал.1 от НК; определя  наказание  5 години лишаване от свобода, което на основание чл.58а, ал.1 от НК, в.в. с чл.373, ал.2 от НПК намалява с 1/3 и налага на подс.Р. наказание лишаване от свобода за срок от  3 години и 4 месеца, при строг първоначален режим, в затворническо общежитие от закрит тип.

         Съдът на основание чл.68, ал.1 от НК е привел в изпълнение наказанието по  н.о.х.д.№ 2327/2010г. по описа на РС-Русе- 3 месеца лишаване от свобода, при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип.

          На основание чл.68, ал.1 от НК съдът е привел в изпълнение и наказанието по н.о.х.д.№ 52/2011г. по описа  на РС-Кубрат 1 година лишаване от свобода при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип.

          На основание чл.25, ал.1 в.в. с чл.23, ал.1 от НК определя на подс.Р. едно общо наказание по н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС-Русе и по н.о.х.д.№ 52/2011г. на РС-Кубрат- 1 година лишаване от свобода при строг първоначален режим, в затворническо общежитие от закрит тип.

          Присъдени са разноските на ДП.

          Срещу така постановената присъда в частта, относно наложеното наказание е постъпила жалба от подс.Р.. В жалбата се излагат доводи и съображения за  явната несправедливост на наложеното наказание.Иска се, отмяна на присъдата в тази ѝ част, наказанието да бъде намалено на 2 години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно.

          В с.з. лично и чрез служ.защитник адв.П. подс.Р. поддържа жалбата си и моли да бъде уважена.

          Прокурорът счита жалбата за неоснователна.

          ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, доводите на страните, събраните по делото доказателства и след цялостна преценка правилността на присъдата на основание чл.313 и чл.314 НПК, намери следното:

           Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от надлежна страна в процеса против съдебен акт подлежащ на въззивен контрол. Разгледана по същество се явява  основателна,    по следните съображения и правни изводи:  

         Производството пред първата инстанция е по реда на гл.27 НПК, при хипотезата на чл.371, т.2 НПК.

         Подсъдимият  Р. е заявил, че се признава за виновен по обвинението срещу него, признал е изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се е съгласил да не се събират доказателства  за тези факти.

         Установено е, че подс.Р. е осъждан, безработен и живеел  в с.Каменово, обл.Разград, заедно с брат си и семейството му.

         Св.В.Х. от гр.Разград притежавал къща в ***, която посещавал два пъти седмично. Последно посетил имота си на 15.08.2013г. и вечерта около 20,00ч. си тръгнал като заключил всички врати и затворил прозорците.

          На неустановен ден в периода от 15 до 19.08.2013г. подс.Р., след като счупил стъкла на прозорци, влязъл в къщата на св.Х. и извършил кражба на 1 пакет бисквити, 1 пакет сладки,  1 пакет кафе, 2 л. ракия домашна, 1 л. вино домашно, една тенекиена тенджера от 4 л., всичко на обща стойност 15,30 лв.

          Установено е, че св.И.Т.  живеела в с.Каменово и се занимавала със събиране на билки. На 19.08.2013г. около 08,00ч. св.Т. излязла от къщата си, като я заключила. Когато се прибрала към 12,00 ч. установила, че входната врата  е разбита, и от стаите в къщата били откраднати 10 бр.тарелки с кебапчета, гъби—по 0,5 кг- 5 бр.,  купони за хляб-200 бр., сребърни пръстени по 3 гр.-3 бр.,  сребърен синджир с висулка-3 гр., вафли „Боровец”-2 кутии, шоколадови бонбони „Мираж”-3 кутии, шоколад голям, фин млечен-2 бр.,  кухненски ножове-4 бр., бира „Балканско+ 2,5 л. – 1 бр.,  бира „Шуменско” 2 л. – 1 бр.,  домашна ракия в бутилки-50л., хляб-1 бр.,  маргарин „Калиакра”-1 кутия,  насипни бонбони-1 кг.,  всичко на стойност 418,95 лв., банкноти различен номинал общо 60,00 лв., всичко на обща стойност 478,95 лв.

         Св.И.М. живеел в гр.Русе, наследник на имот в с.Каменово, на ул.Трапезица-№ 105.

          На 13.08.2013г. св.М. бил в имота си в с.Каменово и когато си тръгнал заключил къщата. На 19.08.2013г. свидетелят бил уведомен по телефона от св.Х.Т., че къщата му е отворена.

          На неустановен ден пред периода от 13.08.2013г. до 19.08.2013г. подс.Р., с неустановено техническо средство разбил входната врата на къщата, соб. на св.М. и извършил кражба на 1 чифт гуменки, 1 бр. синьо черно шушлеково елече, 1 бр. дамаска за легло-2х1,8 м., на стойност 18 лв. Подсъдимият обиколил цялата къща, разровил и разхвърлял вещите по земята, търсейки храна.

         На 19.08.2013г. около 18,30 ч. св.Х.Х.а влязла в двора на къщата на св.М., тъй като хранела кучето му. Установила, че входната врата на къщата е разбита и леко отворена.Бутнала вратата и видяла в къщата подс.Р., който ѝ казал да не вика понеже излизал. Уплашена св.Х. се развикала, на място пристигнали св.В.П. и св.Х.Х., които заварили там подс.Р.. Той носел със себе си чанти пълни с храна, които св.Т. разпознала като свои.

         Срещу разписка на св.Т. били върнати 4 бр.тарелки, с по 10 бр.кебапчета във всяка.

           Установено е, че св.В.Х. живеела в гр.Разград, къщата на родителите си в *** посещавала веднъж на две седмици. За последно св.Х.  посетила къщата на 07.09.2013г., като установила, че няма липси. В периода от 07.09. до 15.09.2013г. подс.Р. проникнал в тази къща, като разбил входната врата и вратите на стаите, и извършил кражба на  6 л. домашна ракия,  на стойност 30,00 лв.

           Св.Й.П. и съпругата му Р.П. *** притежавали имот в ***, който посещавали всяка събота и неделя. Последно  в къщата били на 06.10.2013г. и на тръгване затворили и заключили всички врати. В периода от 06. до 08.10.2013г. подс.Р. счупил стъклото на прозорец в къщата на св.Петрови и влязъл в кухнята. Извършил кражба на 5 бр. вафли „Троя”, 1 пакет вафли „Ная”, 1 кутия локум, 1 бр. домашна лютеница-буркан 0.520 кг., 2 бр. хляб, 2 бр. шоколад „Комфорт”, един прожектор,  една запалка, на обща стойност 14,25 лв.

          От заключението на оценъчните експертизи се установява, че общата стойност на всички отнети вещи е  566, 50 лв.

          Тази фактическа и правна обстановка изложена в обстоятелствената част на обвинителния акт първоинстанционният съд е приел за установена / чл.373, ал.3 НПК/ въз основа на направеното самопризнание на подс.Р. и на доказателствата събрани на досъдебното производство по установения в НПК ред и начин, представляващи годни доказателствени средства.

          Анализът на всички събрани доказателства: обясненията на подс.Р., които освен средство за защита са и годно доказателствено средство, показанията на свидетелите,  заключенията на оценъчната експертиза, писмените доказателства, ценени  по отделно и в съвкупност даде основание и на въззивния съд да приеме, че автор на инкриминираното деяние е подс.Р. както и, че с действията си от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъплението по чл.196, ал.1, т.2, в.в. с чл.195, ал.1, т.3 и т.4, в.в. с чл.194, ал.1, в.в. с чл.26, ал.1 от НК, в.в. с чл.29, ал.1, б”а” и б”б” от НК както правилно и законосъобразно е приел и първоинстанционния съд. Изложените правни изводи и съображения на първоинстанционния съд в тази посока се споделят изцяло и от въззивния съд, поради което не следва да бъдат преповтаряни.

          Относно индивидуализацията на наложеното  на подс.Р. наказание.

          При индивидуализацията на наложеното на подс.Р. наказание по вид, размер и начин на изтърпяване,  първоинстанционния съд съобразно нормата на чл.373, ал.2 от НПК, в.в. с чл.58а, ал.1 от НК, ръководейки се от разпоредбите на Общата част на този кодекс в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление – от 3 до 15 години лишаване от свобода, е определил наказание  5 години лишаване от свобода, което е намалил с 1/3 и е постановил подс.Р. да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от  3 години и 4 месеца, при строг първоначален режим в затворническо общежитие  от закрит.

          Въззивният съд намери, че наказанието на подс.Р., следва да бъде наложено при превес на смекчаващите вината обстоятелства – 3 - години лишаване от свобода- минимума по закон, намалено с 1/3, и подс.Р. следва да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от ДВЕ ГОДИНИ, ефективно при определения от първоинстанционния съд  първоначален режим- строг, в затворническо общежитие от закрит тип, по следните съображения:  

          Като отегчаващи вината обстоятелства съдът отчете високата степен на обществена опасност на деянието въздигнато от законодателя като такова, и конкретно извършено с висока степен на обществена опасност; касае се за взломна кражба, чрез използване на техническо средство, извършена в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, наличието и на други осъждания за престъпни посегателства върху чужди движими вещи, сочещо на  една престъпна упоритост; и както правилно е посочил и първоинстанционния съд, че този вид престъпления  са най-често извършваните, с широка разпространеност.

         Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени - самопризнанието на подсъдимия дадено още на досъдебното производство, процесуалното поведение на подсъдимия, с което той  не е възпрепятствал наказателното преследване срещу него, а е допринесъл за документиране на извършеното от него деяние;  тежкото семейно и материално положение на подсъдимия- подс.Р. е с начално образование, без определена професия и квалификация, безработен в условията на действителна безработица в страната, не е женен, не притежава недвижими имоти или МПС, от които би могъл да реализира доходи и да се издържа; противно на становището на първоинстанционния съд, стойността на отнетото имущество не е с висока стойност – 566, 50 лв., стойност явяваща се под размера на  две минимални работни заплати  - 620, 00 лв. към момента на извършване на деянието; причините за извършване на деянието- единствен източник на доходи и средства за съществуване.

        Ето защо, съвкупният анализ на всички тези обстоятелства даде основание  на въззивния съд да приеме, че така определеното наказание  от  2 години лишаване от свобода / 3 години лишаване от свобода, намалено с 1/3/ по вид, размер и начин на изтърпяване, се явява напълно справедливо като съответно както на обществената опасност на самото деяние, така и на личната обществена опасност на дееца, поради което ще бъдат постигнати целите на наказанието визирани в чл.36 от НК за генералната и специална превенция, поради което в тази ѝ част присъдата следва да бъде изменена.

          В хода обаче, на цялостната служебна проверка на присъдата съдът намери, че  в частта относно приложението на чл.68 и чл.25 от НК присъдата се явява неправилна и незаконосъобразна и следва да бъде отменена в тази ѝ част независимо, че няма жалба или протест, по следните съображения и правни изводи:  

          Видно от справката за съдимост, подс.Р. е осъждан с влезли в сила присъди, както следва:

           1.По  н.о.х.д.№ 2327/2010г. по описа на  РС-Русе, одобрено споразумение, влязло в сила на 01.10.2010г.   Р. се е признал за виновен за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 и т.4, в.в. с чл.194, ал.1 от НК, приел наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца, изпълнението на основание чл.66 от НК отложено за срок от 3 години, деянието е извършено на 08.09.2010г.;   изпитателният срок изтича на: 01.10.2013г.  

           2. По  н.о.х.д.№ 52/2011г. по описа на  РС-Кубрат, присъдата  влязла в сила на  01.04.2011г.,   Р. е бил признат за виновен за престъпление по чл.195, ал.1,  т.3 и т.4, пр.2, в.в. с чл.194, ал.1, в.в. с чл.26, ал.1 от  НК, осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, на основание чл.66, ал.1 от НК отложено изпълнението на наказанието за срок от  3 години; деянието извършено в периода от  06.06.2010г. до 24.06.2010г.;  изпитателния срок изтича на  01.04.2014г.

           3. По  н.о.х.д.№ 1000/2011г. по описа на РС-Русе, присъдата влязла в сила на  15.06.2011г. Р. е бил признат за виновен за престъпление по чл.195,ал.1, т.3, пр.1 и 2, т.7, в.в. с чл.194, ал.1, в.в. с чл.26, ал.1 от НК  на лишаване от свобода за срок от 1 година /след тълкуване/, при строг първоначален режим,  в затворническо общежитие от закрит тип;  деянието извършено  през периода  01.11.2010г. – 18.11.2010г.  

              Със същата присъда на основание чл.68 от НК съдът е привел в изпълнение наказанието по  н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС - Русе в размер на 3 месеца лишаване от свобода, и постановил отделно изтърпяване при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип.

          С определение  по  ч.н.д.№ 1579/2011г. по описа на  РС-Русе, влязло в сила на  27.07.2011г. Русенският районен съд на основание чл.25, в.в. с чл.23 от НК е наложил едно общо наказание на Р. по влезлите в сила присъди срещу него по  н.о.х.д.№ 52/2011г. на РС-Кубрат и по  н.о.х.д.№ 1000/2011г. на РС - Русе, а именно най-тежкото от тях 1 година лишаване от свобода, при строг първоначален режим в затворническо общежитие от закрит тип.

          Със същото определение Русенският районен съд е  постановил на основание чл.68 от НК привеждане в изпълнение наказанието по  н.о.х.д.№ 2327/2010г. по описа на РС-Русе  лишаване от свобода за срок от 3 месеца, което да се изтърпи отделно при строг първоначален режим в затворническо общежитие от  закрит тип.

          С Писмо от 27.02.2012г. на Началника на  затвора-гр.Белене, се установява, че на 16.02.2012г. Р.  е освободен от затвора, изтърпял наказанието по  ч.н.д.№  1579/2011г. на РС-Русе – 1 година лишаване от свобода.

          При така установеното от фактическа страна, от правна страна неправилно и незаконосъобразно първоинстанционния съд е  приложил чл.68, ал.1 от НК  по отношение наложените наказания на Р. по н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС-Русе и по  н.о.х.д.№52/2011г. на РС-Кубрат както и, неправилно и незаконосъобразно на основание чл.25 в.в. с чл.23 от НК е определил едно общо наказание по н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС-Русе и по  н.о.х.д.№ 52/2011г. на РС-Кубрат, защото  първо, това вече е било направено от Районен съд-Русе /по  н.о.х.д.№ 1000/2011г. / , и по  ч.н.д.№ 1579/2011г., и второ, Р. е изтърпял наложените му наказания на 16.02.2012г.

         По изложените съображения РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                     Р Е Ш И:

 

         ИЗМЕНЯ Присъда № 8 от 20.02.2015г., постановена по н.о.х.д.№ 278/2013г. по описа на Кубратски районен съд, само в частта относно наложеното наказание, като ОПРЕДЕЛЯ наказание  ТРИ ГОДИНИ лишаване от свобода, което на основание чл.373, ал.2 от НПК, в.в. с чл.58а, ал.1, в.в. с чл.54 от НК  НАМАЛЯВА с 1/3 и НАЛАГА на подс.П.И.Р. наказание лишаване от свобода  за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

         ОТМЕНЯ  Присъдата, само в частта относно приложението на  чл. 68, ал.1 от НК  за привеждане в изпълнение наказанията по  н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС-Русе и по  н.о.х.д.№ 52/2011г. на РС-Кубрат; и в частта относно приложението на чл.25, ал.1, в.в. с чл.23, ал.1 от НК за определяне на общо наказание по  н.о.х.д.№ 2327/2010г. на РС-Русе и по  н.о.х.д.№ 52/2011г. на РС-Кубрат.

        ПОТВЪРЖДАВА Присъдата в останалата ѝ част.

        Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                         ЧЛЕНОВЕ: 1.             2.

      MH