РЕШЕНИЕ № 46

 

Гр.Разград, 18.06.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осми юни две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА                                                      

при участието на секретаря М.Н. и прокурора ОГНЯН ДАМЯНОВ като разгледа докладваното от съдия Робева ВАНД № 181 по описа за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.378, ал.5 във вр. с чл.328 и сл. НПК.

С Решение № 144/09.04.2015г. по АНД № 134/2015г. Разградският районен съд е признал обвиняемия И.Х.Х. *** за виновен в това, че на 26.02.2015г. по път І-2 /с.Езерче - гр.Разград/ е упражнявал професията „шофьор на такси”, притежаваща код 83222005 според Националната класификация на професиите и длъжностите 2011г., с МПС – л.а. „Форд Галакси” с рег. № РР 5960 ВА, без да притежава изискуемите по чл.31, ал.1 от Наредба № 34/06.12.1999г. на МТС „Разрешение за извършване на таксиметров превоз” и удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил” – престъпление по чл.324, ал.1 НК, като на основание чл.78а, ал.1 НК го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Недоволен от решението е останал обв. И.Х.Х. и чрез защитника си адв.Р.К. *** го обжалва като неправилно и незаконосъобразно, и постановено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Моли за отмяна на решението и за оправдаването му, или за връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Окръжният прокурор счита жалбата за неоснователна.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят И.Х. ***. Притежава лек автомобил „Форд Галакси” с рег. № РР 5960 ВА, „Форд Ескорт” с рег. № РР 5797 АР. С този автомобил превозвал пътници от с.Езерче до гр.Разград, за което те му заплащали по 2 лв – цената на автобусния билет. Х. не притежавал разрешение за извършване на таксиметров превоз и удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил.

На 25.05.2015г. св. А.Б. се уговорил с обвиняемия да го закара на следващия ден сутринта до гр. Разград. На 26.02.2015г. около 08.30 часа обв.Х. взел св.Б. от автобусната спирка в с.Езерче и отпътували към гр.Разград. В автомобила пътувал и св.Б. – тъст на обвиняемия. Същият ден служители на РД “Автомобилна администрация” – гр. Разград и служители на сектор “ПП” и сектор “ПИП” при ОД на МВР – Разград извършвали съвместна проверка по сигнали за извършвани таксиметрови превози от водачи, които нямали такава правоспособност. Автомобилът на обвиняемия бил сред тези, за които проверяващите имали информация, че извършвали нерегламентиран таксиметров превоз. Около 09 часа обвиняемият бил спрян за проверка по път І-2, около първата отбивка за с. Гецово. Пред проверяващите св. Б. обяснил, че и преди това обвиняемият го е превозвал до гр. Разград, като при пристигането свидетелят му заплащал по 2 лв за превоза.

Горните фактически обстоятелства са изложени в постановлението на прокурора и са потвърдени от събраните на досъдебното производство писмени и гласни доказателства.  Фактът, че обв.Х. няма лиценз за обществен превоз на пътници и не е регистриран като водач на таксиметров автомобил, е доказан от приложеното писмо от РД “Автомобилна инспекция”–Разград /л.33 от ДП/. Обстоятелствата във връзка с осъществявания превоз на пътници са доказани от показанията на св.Б. и св.Великов – шофьор в ЕТ”Карина”-Разград, който многократно е виждал автомобила на обвиняемия да взима пътници от автобусната спирка в с.Езерче. Районният съд е направил подробен доказателствен анализ, който изцяло се споделя от тази инстанция и не се налага да бъде преповтарян. Фактическата обстановка не е оспорена от обвиняемия.

Обв.Х. е на 36 години, женен е, има две деца, безработен е, не е осъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Жалбата е неоснователна. Няма основания за изменение или отмяна на обжалваното решение. Не са налице допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, обуславящи връщане на делото за ново разглеждане от друг състав. По същество РРС е направил законосъобразен и обоснован извод, че жалбоподателят е осъществявал таксиметров превоз на пътници, респективно упражнявал е професията водач на такси, без да има съответна правоспособност. Извършването на обществен превоз на различни лица по определен маршрут и при съответно заплащане представлява таксиметров превоз по смисъла на чл.2 от Наредба № 34/06.12.1999г. на МТС за таксиметров превоз на пътници. Обв.Х. не е регистриран превозвач и няма разрешение за таксиметров превоз на пътници съгласно чл.31, ал.1 от горната наредба. Той знае, че няма компетентност да бъде шофьор на такси и въпреки това е упражнявал тази професия. Така се обосновава обективна и субективна съставомерност по чл.324, ал.1 НК.

Въззивният съд намира за неоснователен довода на защитата за неправилно приложение на материалния закон, тъй като деянието не било престъпно по смисъла на чл.9, ал.2 НК. За да се изключи престъпния характер, следва деянието поради своята малозначителност да не е обществено опасно или неговата обществена опасност да е явно незначителна. Упражняването на таксиметрова дейност без специална правоспособност поставя в опасност живота и здравето на пътниците, поради което всякога притежава висока степен на обществена опасност.

Решението на РРС е законосъобразно и в частта относно наложеното наказание. Престъплението по чл.324, ал.1 НК е наказуемо с лишаване от свобода до 1 година или глоба. С него не са причинени имуществени вреди, подлежащи на възстановяване. Обв.Х. не е осъждан и не е освобождаван е от наказателна отговорност по реда на чл.78а НК. Поради това правилно РРС е освободил обвиняемия от наказателна отговорност по реда на чл.78а, ал.1 НК и му е наложил административно наказание глоба. Глобата е определена в минималния размер от 1000лв и не подлежи на изменение.

По изложените съображения и на основание чл.338 НПК Разградският окръжен съд  

 

                              Р    Е    Ш    И    :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 144/09.04.2015г., постановено по АНД № 134/2015г. по описа на Разградския районен съд.

Решението не подлежи на касационно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                  ЧЛЕНОВЕ: 1.                 2.

 

НР