Р Е Ш Е Н И Е

                                                   

                                      гр.Разград, 15.06.2015г.

 

                              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на петнадесети юни две хиляди и петнадесета година в състав:

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                            ЧЛЕНОВЕ:          СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                         ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

С участието на секретар  Св.Л.    и   прокурор  СЕЗГИН ОСМАНОВ       разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 199/2015г., след преценка на доказателствата и на основание чл.32, ал.1, в.в. с чл.16, ал.7 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции

 

                                                  Р Е Ш И:

 

          ПРИЗНАВА   Решение от  20.10.2014г. на  Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, ул.”Максимилианщрасе”-№6, 67346 Шпайер, Германия  по преписка № 500.00938690.7, влязло в сила на 12.11.2014г., с което на  Б.Ш.Я. – роден на  ***г., ЕГН: **********,*** е наложена глоба в размер на  80 евро, и разноски за административното производство  -  28,50 евро, за това,че: Като водач на товарен автомобил с ремарке с рег.№  ВА-342 UV, движейки се в землище Вининген по федерална магистрала 61 при 230,8 км по посока Кьолн, не е спазил на 02.07.2014г. в 08,36 ч. максимално допустимото разстояние от движещото се пред него превозно средство от 50 м при движение със скорост от над 50 км/ч., нарушение на чл.4, ал.3, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 15 от Федерален каталог за финансови санкции.

          ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение на органите на Национална агенция по приходите, за изпълнение.

          Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Б.Ш.Я. на посочения в делото адрес.

          Да се уведоми компетентния орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на Р.България.

          Решението може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок от днес пред АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                          ЧЛЕНОВЕ:1.                  2.

            

 

 

         РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД. МОТИВИ към Решението от 15.06.2015г., постановено по  ч.н.д.№  199/2015г.

         Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1- ал.8.

         Образувано е по искане за признаване и изпълнение на германско решение на основание  Рамково решение 2005/2014/ПВР, постановено от  Полицейски президиум Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, Шпайер, Германия.

         Прокурорът предлага да бъде уважено искането на издаващата държава.

         Засегнатото лице Б.Ш.Я., ЕГН: ********** заявява, че е запознат със съдържанието на Удостоверението по чл.4, няма възражения по искането, готов е да заплати глобата.

         ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

         Постъпило е искане за признаване и изпълнение на германско решение  постановено от Полицейски президиум, Райнпфалц, Централна служба „Глоби и парични санкции”, ул.”Максимилианщрасе” - № 6, 67346 Шпайер, Германия от 20.10.2014г., влязло в сила на  12.11.2014г. по преписка  № 500.00938690.7,  против  Б.Ш.Я.- роден на ***г., ЕГН: **********,*** за това,че: Като водач на товарен автомобил с ремарке  с рег.№ ВА-342 UV , движейки се в землище Виненген по федерална магистрала 61 при 230,8 км по посока Кьолн, не е спазил на 02.07.2014г. максимално допустимото разстояние от  движещото се пред него превозно средство от 50 м при движение със скорост от над 50 км/ч, административно нарушение на чл.4, ал.3, чл.49 от Правилника за движение по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 15 от Федерален каталог за финансови санкции. Размерът на наложената глоба е 80 евро и разноски за административното производство – 28,50 евро., или общ размер  108, 50 евро.

        Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език.

        С оглед местоживеенето на засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

        Решението на германския несъдебен орган е въз основа на  правонарушение, което е наказуемо по административен ред по германския национален закон - Закона за движението по пътищата и Правилника за движението по пътищата.

        В издаващата държава срещу засегнатото лице е било образувано административно производство. Производството е било писмено и засегнатото лице е било уведомено съгласно законодателството на решаващата държава лично или чрез упълномощен според националния закон представител относно правото си да обжалва решението, както и за сроковете за обжалване.

        Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е постановявано решение срещу същото лице за същото правонарушение и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

        Извършеното правонарушение от засегнатото лице е наказуемо по административен ред и по българското законодателство - Закона за движение по пътищата и Правилника за приложението  на Закона за движението по пътищата.

        Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

        Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустима.

        Видно от представеното Удостоверение по чл.4 и решението на германския несъдебен орган, засегнатото лице е било уведомено и е имало възможност да отнесе въпроса и до съд по наказателни дела.

        Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението. Не са налице основания, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

         По изложените съображения и на основание чл.32, ал.1, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД постанови решението от 15.06.2015г.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                          ЧЛЕНОВЕ:1.               2.