Р Е Ш Е Н И Е №

 

Гр.Разград, 06.07.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на шести юли две хиляди и петнадесета година, в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ  СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

при секретаря Д.Г. и с участието на прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Иванова ЧНД № 226 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:                                                

Производството е по реда на чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Делото е образувано по искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, ФРГермания № 500008249809 против Д.Х. ***. прокурорът поддържа искането за признаване, като счита, че са налцие условията на закона за признаване на решението.

Засегнатото лице Д.Х. ***, призован на адреса в с.Стажец, не се явява, тъй като по данни на майк му се нармир в чужбина, а тя отказва да получи призовката. Служебният му защитник- адв.Гигов счита, че са налице условията на закона за признаване на решението.  

Разградският окръжен съд, като прецени приложените по делото доказателства установи:

Постъпило е искане за признаване на решение за финансова санкция, постановено от Полицейски президиум Райнпфалц, ФРГермания № 500008249809 против Д.Х. ***, за това, че “Засегнатото лице управлявало товарен автомобил с регистрационен номер MZ-AS 372 на 04.04.2014г. в 15.00ч. в община Клайн-Винтерхайм по федерална автомагистрала 63 по посока Алзей при изхода от автомагистралата Клайн-Винтерхайм, въпреки че резрешението за пускане в експлоатация на МПС-то е с изтекъл срок. По този начин пътната безопасност както и околната среда са били значително засегнати. Наказуеми административни нарушения според чл.23, ал.1, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 108 от Федералния каталог за финансови санкции, чл.19, ал.5, чл.69а.” Общият размер на финансовата санкция е118,50 евро, от които разходи по производството- 28,50 евро.

Приложено е удостоверение по чл.4 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции с превод на български език.

С оглед посоченото местоживеене на лицето делото, съгласно чл.31 от Закона е подсъдно на ОС- Разград.

От представените доказателства се установява, че с Решение на Полицейски президиум Райнпфалц, ФРГермания № 500008249809 от 27.06.2014г., влязло в сила на 29.07.2014г., на Д.Х. ***, роден на ***г., е наложена финансова санкция /глоба/ в размер на 90 евро и разноски в размер на 28,50 евро, за това, че “Засегнатото лице управлявало товарен автомобил с регистрационен номер MZ-AS 372 на 04.04.2014г. в 15.00ч. в община Клайн-Винтерхайм по федерална автомагистрала 63 по посока Алзей при изхода от автомагистралата Клайн-Винтерхайм, въпреки че резрешението за пускане в експлоатация на МПС-то е с изтекъл срок. По този начин пътната безопасност както и околната среда са били значително засегнати. Наказуеми административни нарушения според чл.23, ал.1, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 108 от Федералния каталог за финансови санкции, чл.19, ал.5, чл.69а.”

Не са събрани доказателства, че срещу осъденото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата или изпълняващата е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции. Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българоското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдни на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Германия и което съставлява административно нарушение и според българското законодателство- чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи административно наказателна отговорност и подлежи на административно наказателно преследване за деянието, което обосновава решението. Видно от представеното удостоверение, лицето е било уведомено за решението.

Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които да се откаже признаване и изпълнение. Поради изложеното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

Според фиксинга на БНБ 1 евро = 1.95583 лв. Левовата равностойност на дължимата сума е 231,80 лв.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                         Р   Е   Ш   И :

 

ПРИЗНАВА Решение на Полицейски президиум Райнпфалц, ФРГермания № 500008249809 от 27.06.2014г., влязло в сила на 29.07.2014г., с което на Д.Х. ***, роден на ***г., е наложена финансова санкция общо в размер на 119,50 евро за това, че “Засегнатото лице управлявало товарен автомобил с регистрационен номер MZ-AS 372 на 04.04.2014г. в 15.00ч. в община Клайн-Винтерхайм по федерална автомагистрала 63 по посока Алзей при изхода от автомагистралата Клайн-Винтерхайм, въпреки че резрешението за пускане в експлоатация на МПС-то е с изтекъл срок. По този начин пътната безопасност както и околната среда са били значително засегнати. Наказуеми административни нарушения според чл.23, ал.1, чл.49 от Правилника за движението по пътищата, чл.24 от Закона за движението по пътищата, 108 от Федералния каталог за финансови санкции, чл.19, ал.5, чл.69а.”

ИЗПРАЩА Решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Национална агенция по приходите /НАП/, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Д.Х. ***, роден на ***г.

Да се уведоми компетентния орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от Закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на РБългария.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

ДГ