Р Е Ш Е Н И Е № 63

 

Гр.Разград, 09.07.2015г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на девети юли хиляди и петнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

СВЕТЛА РОБЕВА

С участието на секретаря Н.Р. и прокурора АНТОНИЯ ДОНЕВА, като разгледа докладваното от съдия Робева ЧНД № 229 по описа за 2015г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Постъпило е искане за признаване на решение за плащане на финансова санкция, постановено от несъдебен орган – Полицейски президиум Райнпфалц, Германия против Б. ***, роден на ***г.

В съдебно заседание прокурорът поддържа искането за признаване.

Засегнатото лице Б. ***, ЕГН ********** признава искането.  

Разградският окръжен съд, след преценка на представените по делото доказателства, констатира следното: Приложено е удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции с превод на български език. От съдържанието му се установява, че с Решение на несъдебен орган – Полицейски президиум Райнпфалц, Германия, постановено на 09.01.2015г. по преписка № 500.01126733.8, влязло в сила на 11.02.2015г., на Б. *** е била наложена финансова санкция в размер на 80 евро затова, че на 21.10.2014г. в 13:17 часа като водач на седлови влекач с ремарке /товарен автомобил с обща допустима маса 3,5 т/ с регистрационен номер DU-AS 7070, движейки се в землище Плайдт по федерална автомагистрала 61 при 217,7-ия километър не спазил минимално допустимото разстояние от движещото се пред него превозно средство от 50 м при движение със скорост от над 50 км/ч по автомагистрала – административно нарушение по чл. 4, ал.3, чл. 49 от Правилника за движение по пътищата, чл. 24 от Закона за движение по пътищата; 15 от Федерален каталог за финансови санкции. Разходите по административното производство са 28.50 евро.

Общият размер на санкцията е 108.50 евро.

Не са събрани доказателства, че срещу засегнатото лице за същото деяние в Република България или в друга държава, различна от издаващата и от изпълняващата, е постановено и приведено в изпълнение решение за налагане на финансови санкции.

Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд. Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо. Решението се отнася за деяние, което е извършено на територията на Германия.

Решението се отнася за поведение, което нарушава правилата за движение по пътищата, поради което и на основание чл.30, ал.2, т.1 ЗПИИРКОРНФС двойната му наказуемост не се изисква. Решението е било постановено срещу физическо лице, което по българското законодателство носи наказателна отговорност и подлежи на наказателно преследване за деянията, които обосновават решението. Видно от представеното удостоверение, образуваното административно производство е било писмено и засегнатото лице е било уведомено за него.

Представеното удостоверение е пълно и отговаря на Решението. Не са налице основанията, при които може да се откаже признаване и изпълнение.

С оглед на горното следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

Според фиксинга на БНБ 1 EUR = 1.95583 BGN. Левовата равностойност на дължимата сума е 212.21 лв.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

Р    Е    Ш    И    :

 

ПРИЗНАВА Решение на Полицейския президиум Райнпфалц, Германия, постановено на 09.01.2015г. по преписка № 500.01126733.8, влязло в сила на 11.02.2015г., с което на Б. ***, ЕГН ********** е била наложена финансова санкция в размер на 80 евро и разноски в размер на 28,50 евро, общо 108,50 евро, затова, че на 21.10.2014г. в 13:17 часа като водач на седлови влекач с ремарке /товарен автомобил с обща допустима маса 3,5 т/ с регистрационен номер DU-AS 7070, движейки се в землище Плайдт по федерална автомагистрала 61 при 217,7-ия километър не спазил минимално допустимото разстояние от движещото се пред него превозно средство от 50 м при движение със скорост от над 50 км/ч по автомагистрала – административно нарушение по чл. 4, ал.3, чл. 49 от Правилника за движение по пътищата, чл. 24 от Закона за движение по пътищата; 15 от Федерален каталог за финансови санкции.

ИЗПРАЩА решението, ведно с препис от настоящото решение, на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Б.Я..

Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава и Министерство на правосъдието на РБългария.

Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.

 

НР