Р Е Ш Е Н И Е  № 64

 

Гр.Разград, 25.08.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на двадесет и пети август две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ  СТОЕВ

                                       ЧЛЕНОВЕ:  ВАЛЕНТИНА ДИМИТРОВА

                                                ТЕОДОРА НЕЙЧЕВА

 

при участието на секретаря С.Л., като разгледа докладваното от съдия Нейчева вчнд № 326 по описа за 2015г., на основание чл.7, ал.3 УБДХ

 

 

                                  Р   Е   Ш   И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 357/20.08.2015г., постановено по АНД № 547/2015г. по описа на Разградския районен съд, като правилно и законосъобразно.

              Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.                     2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ към Решение №  64 по ВЧНД № 326/2015г. по описа на Разградския окръжен съд:

 

Производството е по реда на чл.7 УБДХ.

              С Решение № 357/20.08.2015г. по АНД № 547/2015г. Разградският районен съд е признал нарушителите  Т.Р.Т. - ЕГН ********** ***, български гражданин, неженен, безработен и Р.Р.Р. - ЕГН **********,***, български гражданин, неженен, безработен, за ВИНОВНИ в това, че на 15.08.2015 г. в гр. Цар Калоян са извършили проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 1 УБДХ, поради което на основание чл. 1, ал. 2 УБДХ им е наложил административно наказание ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР за срок от 5 денонощия за всеки един от тях.

Недоволен от решението е останал Т.Т. и го обжалва с искане за неговата отмяната и за оправдаването му. Твърди, че не е извършил противозаконни прояви, които да нарушават обществения ред  и спокойствие, както и, че с действията си други са го предизвикали.

         Въззиваемият Т.Т., редовно призован за насроченото пред Окръжен съд - Разград съдебно заседание, не се явява, не се представлява.

Недоволен от решението е останал Р. Р. и го обжалва с искане за неговата отмяната и за оправдаването му. Твърди, че не е извършил противозаконни прояви, които да нарушават обществения ред  и спокойствие, както и, че с действията си други са го предизвикали.

         Въззиваемият  Р. Р., редовно призован за насроченото пред Окръжен съд - Разград съдебно заседание, не се явява, не се представлява.

         За Окръжната прокуратура се явява прокурор Сезгин Османов. Изразява становище, че обжалваното решение на РРС е правилно и законосъобразно. Моли въззивният съд да потвърди  атакуваният съдебен акт.

         Разградският окръжен съд намира жалбите за допустими.  

         Подадени са в срока по чл.7, ал.2 УБДХ от лица, които имат право на жалба и против акт, подлежащ на обжалване.

         РОС приема, че РРС е приложил правилно материалния закон. Фактическата обстановка по делото е точно установена и правната квалификация на деянието е законосъобразна. Доказано е извършването на дребно хулиганство по смисъла на чл.2, ал.2 УБДХ. На посочената в акта дата на публично място двамата нарушители са извършили непристойна проява, изразяваща се опити за заяждане, преследване с автомобили, нанасяне на удар от Р. на Хюсеин Хюсеинов. Действията им са в разрез с правилата за прилично поведение и са довели до нарушаване на обществения ред и спокойствие.

         Правилно и обосновано районният съд е приел, че твърдението на нарушителите депозирано и пред настоящата инстанция за това, че не са извършили противозаконни прояви, които да нарушават обществения ред  и спокойствие, за недоказано. В този аспект, РОС приема извода на РРС, че обясненията и на двамата противоречат на показанията на свидетеля Хюсеинов и на представеното медицинско свидетелство - в него е посочено, че уврежданията са в областта на горната устна и горната челюст, което не би могло да бъде получено при бутане по гърдите или падане по гръб, за каквито съобщава Р.. Тъй като това медицинско удостоверение потвърждава показанията на Хюсеинов, съдът  е дал  изцяло вяра на същите, което се споделя и от настоящата въззивна съдебна инстанция.

          При индивидуализацията на наложеното адм.наказание на  двамата нарушители на основание чл. 1, ал. 1, т.1 УБДХ, по пет денонощия задържане в структурно звено на МВР за всеки един от тях, РОС намира, че РРС правилно е отчел сравнително висока степен на обществена опасност, тъй като пострадалият с нищо не е предизвикал конфликта и е нанесена лека телесна повреда, както и сравнително високата степен на обществена опасност на дейците - и двамата са криминално проявени, упорити при извършване на нарушението, не осъзнават неговата противоправност и нямат намерение да спазват нормите на поведение. Тъй като и двамата са безработни РРС приел, че наказанието следва да е по по-тежката алтернатива, а именно „задържане в поделенията на МВР“ в размер между минималния и средния, предвиден в закона, а именно за срок от пет денонощия, като по този начин да се реализират целите на наказанието - да се поправят извършителите и да се въздейства възпиращо на останалите граждани, което се споделя напълно и от настоящия състав на  РОС.

В този смисъл Разградският окръжен съд постанови решението си.

 

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.