Р Е Ш Е Н И Е

                                                     

                                         гр.Разград, 18.09.2015г.

 

                                 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

           РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                               ЧЛЕНОВЕ:          СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                            ИРИНА ГАНЕВА

 

С участието на секретаря   Д.Г., и прокурор СЕЗГИН ОСМАНОВ   като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ к.а.н.д. №  352 /2015г. и за да се произнесе взе предвид, следното:

           Производството е по реда на чл.7 от Указа за борба с дребното хулиганство.

           С Решение № 402 от 16.09.2015г., постановено по а.н.д.№ 628/2015г. Разградският районен съд е признал нарушителите Т.М.Ш., А.Н.А. и Г.И.Г. за виновни в това, че на  10.09.2015г. в гр.Разград са извършили проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ, поради което и на основание чл.1, ал.1, пр.1 от УБДХ ѝм налага, на всеки един от тях административно наказание „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от три денонощия.

           Срещу така постановения съдебен акт  са постъпили жалби от нарушителите А.Н.А. и Г.И.Г., чрез защитника ѝм адв. Ал.Т.. В жалбите се сочи, че решението е незаконосъобразно, неправилно, несправедливо, постановено в нарушение на процесуалния и материален закон, излагат се, доводи и съображения. Иска се, нарушителите да бъдат признати за невинни и оправдани, или решението да бъде изменено с налагане на адм.наказание глоба в минимален размер.

           В с.з. нарушителите А. и Г. лично и чрез адвокатите Ковалаков и Т.   поддържат жалбите.

           Нарушителят Т.Ш. се явява лично в с.з. и заявява, че не обжалва решението на районния съд.

           Прокурорът предлага решението като правилно и законосъобразно да бъде оставено в сила.Излага и съображенията си за това.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, събраните по делото доказателства и след цялостна проверка правилността на решението, намери следното:  

           Жалбите са  процесуално допустима като подадена в срок от надлежни страни в процеса против съдебен акт подлежащ на касационен контрол.Разгледани по същество се явяват частично основателни,   по следните съображения и правни изводи:  

           Установено е, че  на 10.09.2015г. около 21,45 ч., в района на градски парк-Разград, в близост до ресторант „Лес”,  Т.Ш. среща Ан.А..Малко по-рано същата вечер, Т.Ш. получава телефонно обаждане от братовчед си Д. М. А. от с.Стражец, който му казал, че лице с име А. *** го заплашва. След разговора Т.Ш. споделил с приятелите си, които били с него в този момент-Й.Й.и Н.Тодоров за проведения разговор и оплакванията на А.. Т.Ш. не познавал  Ан.А. и когато се срещнА. Й.Йорданов, който познавал Ан.А., казал на Т.Ш., че това е човекът, който заплашвал Д.А.. В момента на срещата между двете групи – Ан.А. бил с приятелите си г.Г., Н.Н. и Ев.М. Т.Ш. се приближил до Ан.А., с намерението да разясни какъв е проблема между него и Д.А.. ЗапочнА. да говорят на висок глас, като в последствие разговорът прераснал в сбиване между Т.Ш. и Ан.А., които взаимно се блъскА. и разменяли удари с ръце по телата си и главите си. В сбиването се намесил и Г.Г., който разменил удари с ръце с Т.Ш., също по телата и главите.

            При тази фактическа и правна обстановка приета и от районния съд правилно, обосновано и законосъобразно е прието, че нарушителите Т.Ш., Ан.А. и Г.Г. с действията си от обективна и субективна страна на инкриминираната дата и място всеки един от тях, е извършил проява на дребно хулиганство по см.на чл.1, ал.2 от УБДХ – на публично място, в присъствието на много хора са извършили непристойна проява, изразяваща се в крещене и размяна на удари с ръце, с което нарушили обществения ред и спокойствие, демонстрирА. незачитане на общоприетите норми на поведение, своето  превъзходство над останА.те и чувството си за безнаказаност, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от НК.

            Проявата на дребно хулиганство в случая, се доказва по несъмнен и категоричен начин от всички събрани по делото доказателства: обясненията на тримата нарушители пред съда; обясненията на свидетелите – очевидци Е.М., Н.Н., Н.Т., Й.Й.,  от писмените доказателства-Акт за констатиране на дребно хулиганство,  протоколи за  предупреждение,, доклад за установен факт, характеристични справки, които доказателства са били приобщени  към делото от съда по установения в закона ред и начин.

           Ето защо, възражението за неправилност и незаконосъобразност на съдебния акт се явява неоснователно, голословно и в противоречие  със събраните по делото доказателства.

           В тази връзка, районният съд е изложил подробни съображения защо, на какво основание и въз основа на какви доказателства е приел, проявата на дребно хулиганство извършена от тримата нарушители за доказана; касае се, за правни изводи и съображения на районния съд, които изцяло се споделят и от  окръжния съд, поради  което не следва да бъдат преповтаряни.

           Неоснователно се явява възражението на защитата за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и искането за прекратяване на производството и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав. В хода и на служебната проверка не се установиха отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване процесуалните права на тримата нарушители, и които да бъдат основание за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото за ново разглеждане на съда.

            Основателно се явява възражението, относно явната несправедливост на наложеното  адм. наказание на нарушителите Г. и А..

            И тримата нарушители са с чисто съдебно минало, много млади, като Т.Ш. е и ученик но, при индивидуА.зацията на наложеното ѝм наказание по вид и размер  районният съд отчитайки тежестта на проявата на дребно хулиганство, обстоятелствата при, които е била извършена, мотивите, подбудите за извършването ѝ, и конкретните действия по осъществяването ѝ на всеки един от нарушителите, изводът му за равностойност на вината у всеки един от тях и от тук, налагането на едно и също по вид и размер адм.наказание за всеки един от тях, се явява  неправилен и необоснован. При правилно установена фактическа обстановка въз основа на събраните по делото доказателства, която  сочи, че  именно  нарушителят Т.Ш.  е причина за възникване на скандала, защото е  търсел саморазпра с нарушителя Ан.А., заради отправените от него заплахи към братовчед му, не може да се приеме равностойност на вина, поради което определеното адм.наказание на Г. и А. еднакво с това на нарушителя  Т.Ш. се явява явно несправедливо.

           Окръжният  съд намери, че  едно наказание задържане в поделение на МВР  за срок от едно денонощие за нарушителите Г. и А., ще бъде напълно справедливо, съответно както на обществената опасност на самата проява на дребно хулиганство, така и на личната обществена опасност на самите извършители, и ще бъдат постигнати целите на наказанието за генералната и специална превенция, преди всичко за поправянето на нарушителите, поради което в тази му част решението следва да бъде изменено.

            

             По изложените съображения и на основание чл.7, ал.3 от УБДХ РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                     Р Е Ш И:

 

             ИЗМЕНЯ Решение №  402/ 16.09.2015г., постановено по  а.н.д.№ 628/2015г. по описа на Разградския районен съд в частта, относно наложеното административно наказание на А.Н.А. и в частта относно наложеното административно наказание на Г.И.Г., като вместо това ПОСТАНОВИ:

              НАМАЛЯВА  административното наказание  „Задържане в структурно звено на МВР” за срок от ТРИ ДЕНОНОЩИЯ  на  ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ, за  А.Н.А.  и  Г.И.Г..

              ОСТАВЯ в сила Решението  в останалата му, част.

              Решението е окончателно.

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                              ЧЛЕНОВЕ:1.            2.

               ДГ