Р Е Ш Е Н И Е

                                               

                                     гр.Разград, 30.11.2015г.

 

                               В   И М Е Т О   Н А  Н А Р О Д А

 

           РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в открито съдебно заседание на тридесети ноември две  хиляди и петнадесета година, в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                             ЧЛЕНОВЕ:          СВЕТЛА РОБЕВА

                                                                          ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

 

С участието на секретаря  Св.Л.  и   прокурор  АНТОНИЯ ДОНЕВА               разгледа докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  ч.н.д.№ 414/2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

           Производството е по чл.32 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции по реда на чл.16, ал.1-8.

           Образувано е по искане за признаване и изпълнение на решение постановено от  Окръжен съд Амстердам, Кралство Нидерландия срещу българския гражданин Д.П.Д. – роден на ***г.

           Прокурорът счита, че са налице законовите предпоставки и предлага искането да бъде уважено.

           Засегнатото лице  Д.П.Д., ЕГН: ********** *** при редовност в призоваването, не се явява в с.з.

           ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на доказателствата прие за установено, следното:

           Постъпило е искане за признаване и изпълнение на решение, постановено от Окръжен съд Амстердам, кралство Нидерландия    13/177317-14  от 16.10.2014г., влязло в сила на  31.10.2014г срещу българския гражданин  Д.П.Д.- роден на  ***г., ЕГН: **********, с постоянен и настоящ адрес: ***  за това,че: На 11.06.2014г. в Амстердам – не, отговарящ на задължението  да покаже личната си карта – нарушение на чл.447е от Наказателния кодекс във връзка с член 2 от Закона за идентификация. Размерът на наложената финансова санкция е  90,00 евро.

           Представено е Удостоверение по чл.4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови  санкции с превод на български език.

           С оглед местоживеенето на  засегнатото лице на основание чл.31 от Закона делото е подсъдно на Разградския окръжен съд.

           Решението  на Окръжния съд Амстердам, Кралство Нидерландия е въз основа на деяние, което е наказуемо по  националния наказателен закон на Кралството.

           В издаващата държава срещу засегнатото лице е бил воден съдебен процес по  Наказателния кодекс на Кралство Нидерландия, вследствие на който процес е било постановено решението. Засегнатото лице не се е явило лично на съдебния процес. От представеното Удостоверение по чл. 4 обаче, се установява, че засегнатото лице е било лично призовано на 11.06.2014г. и по този начин е било уведомено за определената дата и място на съдебния процес, вследствие на който е постановено решението, и е било уведомено за възможността за постановяване на такова решение, ако не се яви на съдебния процес / 27.03.2009г.  BG Официален вестник на Европейския съюз L 81/29/.

            Не са събрани доказателства в изпълняващата държава да е  постановявано решение срещу същото лице за същото деяние и такова решение да е изпълнявано в изпълняващата държава или в трета държава различна от издаващата или изпълняващата държава.

            Изпълнението на решението не е с изтекла давност по българското законодателство и не се отнася за деяние, подсъдно на български съд.

            Не е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които правят изпълнението на решението недопустимо.

            Представеното Удостоверение по чл.4 е пълно и отговаря на решението на Окръжния съд Амстердам.

            Не са налице основания,  при които може да се откаже признаване и изпълнение.

            Поради изложеното, следва представеното решение да бъде признато и изпратено на органите на НАП за изпълнение.

            По изложените съображения и на основание чл.32, в.в. с чл.16, ал.7, т.1 от  Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                                     Р Е Ш И:

 

             ПРИЗНАВА   Решение № 13/177317-14, постановено на 16.10.2014г. от  Окръжен съд Амстердам, Кралство Нидерландия, влязло в сила на  31.10.2014г., с което на  Д.П.Д. - роден на  ***г., ЕГН: **********,  с постоянен и настоящ адрес: *** е наложена финансова санкция в размер на  90,00 евро за това,че: На 11.06.2014г. в Амстердам, Кралство Нидерландия  - не, отговарящ на задължението да покаже личната си карта – нарушение на чл.447е от Наказателния кодекс, във връзка с член 2 от Закона за Закон за идентификация.

            ИЗПРАЩА решението на Окръжен съд Амстердам, ведно с препис от настоящото решение на органите на Националната агенция по приходите, за изпълнение.

            Препис от решението на съда да се връчи на засегнатото лице Д.  П.Д. на посочения адрес.

            Да се уведоми компетентният орган на издаващата държава. Копие от уведомлението, на основание чл.38 от закона да се изпрати на Министерство на правосъдието на  Р.България.

            Решението може да се обжалва и протестира в седемдневен срок от съобщението до засегнатото лице, и от днес  за прокурора пред  АПЕЛАТИВЕН СЪД-Варна.

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                      ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.