П Р О Т О К О Л

 

гр.Разград,           05.02.2015г.

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично съдебно заседание на  Пети февруари 2015г. в следния състав:

 

                                                  Председател:      ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

                                                  Съдебни заседатели:   А.М.

                                                                                          Р.Б.

 

                                                           

Секретар   С.Л.

Прокурор   ТИХОМИР ТОДОРОВ

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЧН дело

№ 399/2014 година

          На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

          ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СЕ ЯВЯВА ЗАМ.ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ТОДОРОВ.

          ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ И.Е.П. нередовно призован на посочения постоянен адрес в гр.Пловдив и на посочения настоящ адрес в гр.София.

          Призовките се връщат в цялост с отбелязване, че лицето живее и работи в чужбина. Не посещава тези адреси, а на посочения адрес в гр.София въобще, че не живее такова лице.

По искане на съда ОД МВР гр.Разград изпраща справка, в която се посочва, че на 9.02.14г. И.Е.П. е напуснал България през ГКПП гр.Русе.

          В залата се явява и определения от САК гр.Разград адв. Д.Б. по искане на съда за назначаването му като служебен защитник на осъденото лице.

          ПРОКУРОРЪТ: Моля да дадете ход на делото. Налице са всички данни за провеждане на процес. Моля като представител на осъдения да бъде назначен адв. Б..

          АДВ. Б.: Моля да дадете ход на делото. Готов съм.

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

          НА ОСНОВАНИЕ това, че осъденото лице не може да бъде намерено, за да бъде призован, а и данните, че е напуснал страната, а и интересите на Държавата Налагат на същия да бъде назначен служебен защитник, поради което на основание чл.9,3 ал.1, т.8 и т.9 НПК

О П Р Е Д Е Л И :

          НАЗНАЧАВА ЗА СЛУЖЕБЕН ЗАЩИТНИК НА ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ И.Е.П. – АДВ. Д.Б. ***.

 

          СЪДЪТ намери, че няма пречка да бъде даден ход на делото в отсъствието на осъденото лице като правото му на защита е гарантирано с назначения служебен защитник, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

          СЪДЪТ ЗАПОЗНА СТРАНИТЕ С ПРАВАТА ИМ по НПК в това число с правото на искане за отводи спрямо състава на съда.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам такива искания.

          АДВ. Б.: Нямам такова искане.

          СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпилото искане от Софийска градска прокуратура, с което на основание чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 се иска от съда да извърши комулиране на наложените с влезли в сила съдебни актове наказания по отношение на лицето И.Е.П. по нохд № 99/13г. на Разградски ОС и по нохд № 5081/12г. на РС Варна като  по това дело наказанието „Пробация” е било заменено с „Лишаване от свобода” с решение на Апелативен съд – София.

          ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Няма да соча други доказателства.

          АДВ. Б.: Няма да сочим доказателства.

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

          ПРИОБЩАВА към материалите по делото изисканото и представено от РС - Варна нохд № 5081/12г. по описа на РС – Варна.

          ТАКА СЪЩО ПРИОБЩАВА и материалите по вчнд № 474/14г.  по описа на Софийски апелативен съд.

          СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

          ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ:

          ПРОКУРОРЪТ: По отношение на осъдения И.П. има постановени и влезли в сила три осъдителни съдебни актове. Първото осъждане е станало с присъда по нохд № 88/11г. по описа на РС-Разлог, с която присъда му е наложено наказание 3 месеца лишаване от свобода, с отложен изпитателен срок от 3 год. Съдебният акт е влязъл в сила на 20.12.11г. Това бе първото осъждане на Пертов.

От там насетне на 5.10.12г. е влязла в сила присъда постановена по нохд № 5081/12г. по описа на РС-Варна, с която му е наложено наказание „Пробация” с две пробационни мерки и последното осъждане е станало с присъда по нохз № 99/13г. по описа на ОС-Разград. Съдебният акт е влязъл в сила на 8.03.13г., а наложеното наказание 6 месеца лишаване от свобода, ефективно и със същия съдебен акт се превежда в изпълнение отложеното наказание по нохд № 808/11г. Смятам, че правилно колегите от прокуратурата в София са изготвили предложението за групиране на наказанията за осъжданията по нохд № 5081/12г. на РС-Варна и 99/13г. на ОС-Разград поради следните съображения:

          Макар и формално осъждането по присъдата на Варненски РС да е влязла в сила на 5.10.12г. и да определя рецидива на следващи осъждания, защото виждате, че осъждането на Разградски ОС е станало за деяние извършено  от същия този, след като вече е бил осъждан във Варна, на практика имаме произнасяне от Софийски апелативен съд с определение, въз основа на същото това определение съдиите са заменили остатъка от неизтърпените части на пробационните мерки на нохд № 5081 на РС-Варна като са го заменили с наказание лишаване от свобода   3 месеца и 24 дни. Ще си позволя да цитирам т.4 от Тълкувателно решение № 6 от 30.06.14г. на Общо събрание на Наказателна колегия, според която при съпоставяне на престъпленията с оглед преценка в какви съотношения се намират, се вземат предвид   момента на влизане на определението, с което е извършена замяната на наказанието „Пробация” с „Лишаване от свобода”. Виждате, че това определение е влязло в сила на 6.06.14г. т.е. от този момент по отношение на П. следва да се счита, че има ново осъждане, което автоматично означава, че е в условия на съвкупност.

Аз искам Вие да групирате наказанията наложени на този подсъдим, така както са визирани в изложението на колегите. Да определите едно общо наказание до размера на най-тежкото 6 месеца лишаване от свобода. Отделно от това да постановите наказание по нох 808 на РС-Разлог да се изтърпи отделно и моля, следва като групирате наказанията да се произнесете в частта, а и за това, че изтърпените до момента наказания, а имате доказателства, че наказанието по 508 е изтърпяно изцяло и наказанието по 99/13 е изтърпяно до оня момент, в който е бил предсрочно освободен да се зачетат при Вашия съдебен акт.

          АДВ. Б.: Предложението на СГП касае определяне на общо наказание измежду наложените две присъди по нохд  99/13г. на ОС-Разград и по  нох 5080/12г. по описа на СГС. Моля при определяне на наказанието, на общо наказание да се съобразите с факта, че  присъдата по нох 99 е изтърпяна като с протокол от 30.08.13г. на ОС-Плевен по чнд 634/13 е определено подсъдимия да бъде условно предсрочно освободен от изтърпяване на наказанието като съдът е визирал и остатъка от наказанието, което към него момент е в размер на 1 месец и 14 дни.

По другата присъда, която се предлага да бъде групирана след замяната на изтърпяната част от наказанието „Пробация” с „Лишаване от свобода” в размер на 3 месеца и 24 дни е и срока на лишаване от свобода по тази присъда.

При постановяване на Вашия съдебен акт, аз ще Ви помоля при определяне на общо наказание алтернативно или да определите едно общо наказание до размера на по-тежкото от двете като съобразите двата срока по двете присъди съответно 3 месеца и 24 дни и респективно остатъка от 1 месец и 14 дни по другата. Ако счетете, че следва да се наложи едно общо наказание размера на постановеното наказание със съдебен акт по нохд 99/13г., което е лишаване от свобода 6 месеца то моля да бъде приспаднато времето, което обвиняемият е изтърпял по тази присъда. Воден от гореизложеното, моля да постановите акт в тази насока.

          Съдът се оттегли на тайно съвещание.

          След тайно съвещание съдът се произнесе.

          Производството по делото е по реда на чл.306, ал.1, т.1 НПК във връзка с чл.25, ал.1 вр. ал. 23, ал.1 НПК образувано по искане на Софийска ГП за комулиране на наложените наказания спрямо осъденото лице И.Е.П. по нохд № 99/13г на Разградски ОС и по нохд № 5081/12г. по описа на РС-Варна.

След преценка на доказателствата Окръжния съд прие за установено следното:

          С нохд № 808/11г. на РС-Разлог осъденото лице И.П. е бил признат за виновен и осъден с присъда влязла в сила на 20.12.2011г. за престъпление по чл.343б, ал.1 НК наложено е наказание лишаване от свобода 3 месеца, което на основание чл.66, ал.1 НК изтърпяването на това наказание е отложено за срок от 3 години, деянието е било извършено на 17.11.11г.

          На следващо място И.П. е бил признат за виновен и осъден по нохд № 5081/12г. на РС – Варна. Било е одобрено споразумение, влязло в сила на 5.10.12г. за престъпление по чл.343б, ал.2 НК, наложено наказание „Пробация”, а именно Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодично два пъти седмично за срок от 2 години и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години. Деянието е било извършено на 8.01.2012г.

          Видно от доказателствата по делото третото осъждане спрямо лицето И.П. е по нохд № 99/13г. на ОС – Разград, по което дело е било одобрено споразумение, влязло в сила на 8.03.2013г. за престъпление по чл.354а, ал.1 пр.4 НК, наложено наказание лишаване от свобода 6 месеца, постановено е било да бъде изтърпяно ефективно при строг първоначален режим, в затворническо общежитие от закрит тип. Деянието е било извършено на 6.02.13г.

          Със същия съдебен акт с определението на Разградски ОС по това дело е било постановено на основание чл.68, ал.1 НК лицето И.Е. да изтърпи отделно и наказанието 3 месеца лишаване от свобода наложено по нохд № 808/11г. на РС – Разлог.

          Видно от доказателствата по делото, наказанието по този влязъл в сила съдебен акт на Разградски ОС е изтърпяно на 30.08.12г. като по това наказателно дело № 634/13г. на ОС - Плевен И.Е. е бил освободен условно предсрочно като остатъка към 30.08.12г. е 1 месец и 14 дни е било отложено изтърпяването на същото за срок от 3 години и 6 месеца.

          От материалите по делото се установява, че с решение № 207/6.06.14г. по вчнд № 474/14г. на Софийски апелативен съд е било отменено определението на Софийски ГС от 14.04.14г. по чнд № 1481/14г. като вместо това Софийски апелативен съд е постановил замяна неизтърпяната част от наказанието „Пробация” в размер на 7 месеца и 18 дни наложено по нохд № 5081/12г на РС - Варна с наказание 3 месеца и 24 дни лишаване от свобода. Решението влязло в сила на 6.06.14г.

          При така установено от фактическа страна Окръжен съд от правна страна намери, че са налице основанията за чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 НК спрямо осъдения И.Е.П. да бъде определено едно общо наказание и измежду наложените му наказания по нохд № 99/13г. на ОС - Разград и по нохд № 5081/12г. на РС - Варна заменено от „Пробация” с „Лишаване от свобода” с решението на Софийски апелативен съд по вчнд № 474/14г., а именно най-тежкото по нохд № 99/15г. по описа на РОС като същевременно предвид данните за изтърпяване на наказанието по акта на Разградски ОС следва да бъде зачетено изтърпяното до момента наказание, поради което и на основание чл.25, ал.1 вр. чл.23, ал.1 НК Разградския ОС

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

НАЛАГА на ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ И.Е.П., ЕГН ********** ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наказанията, наложени по нохд № 99/13г. по описа на Разградски ОС и по нохд № 5081/12г. по описа на РС Варна, заменено с “Лишаване от свобода” с решението на Софийски апелативен съд по вчнд № 474/14г. , а именно най тежкото – ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да се изтърпи при СТРОГ ПЪРВОНАЧАЛЕН РЕЖИМ В ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ ОТ ЗАКРИТ ТИП.

          ЗАЧИТА ИЗТЪРПЯНОТО до момента наказание “Лишаване от свобода” по нохд № 99/13г. по описа на Разградски ОС.

          Определението може да се обжалва и протестира в 14-дневен срок от днес пред Апелативен съд Варна.

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.                                                       2.

 

 

 

 

 

          Да се издаде на адв.Д.Б. препис от протокола.

          Протоколът изготвен днес в съдебно заседание, което завърши в 9,40ч.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                            СЕКРЕТАР: