ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр.Разград, 27.01.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на двадесет и седми януари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Като разгледа материалите по ЧНД № 24 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.7 НПК.

  С постановление от 10.12.2014г. Кубратската районна прокуратура е прекратила наказателното производство по ДП № 205/2014г. по описа на РУП-Кубрат, водено срещу неизвестно лице за престъпление по чл.194, ал.1 НК, поради това, че съгласно чл.9, ал.2 НК деянието не е престъпно.

С Определение № 75/30.12.2014г. по ЧНД № 310/2014г. Кубратският районен съд е  потвърдил постановлението на КРП.

Недоволна от определението е останала Н.В.К. *** и го обжалва с искане за отмяната му и за продължаване на наказателното преследване.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното: Наказателното производство е образувано срещу неизвестен извършител за това, че през периода от м.юни до м.септември 2005г. в с.Мъдрево, Разградска област  е отнел чужди движими вещи – 3 бр. метални тави на обща стойност около 360 лв от владението на Н.В.К. *** без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.194, ал.1 НК.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Жалбоподателката Н.К. ***. Съпругът й притежава наследствен имот в с.Мъдрево, Разградска област, ул.”Дели Орман” № 10. К. и съпругът й го посещават два пъти годишно. През лятото на 2005г. К. забелязала, че от незаключена стопанска постройка /дам/ липсват три метални тави с крачета и дръжки, които служели за варене на лютеница, сладка и буркани. Съгласно заключението на оценъчната експертиза по делото, стойността им възлиза общо на 140 лв.

Жалбоподателката счита, че тавите са предмет на кражба, чийто извършители са съседите на имота А. и М. И. Освен нейните показания, няма други доказателства по делото, които да подкрепят подобна теза. Свидетелите М. И. и А. И. категорично отричат да са влизали в имота на К. и да са взимали тави от там. При извършената проверка в дома им органите на МВР не са открили процесните тави /вж.докладна записка на л.4 от ДП, гръб/. По делото са разпитани свидетелите А. К., Г. М., С. Д. и А. Д., които не подкрепят твърденията на жалбоподателката, че са виждали нейните тави в дома на Ахмед и Мюзея Ибрям.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Жалбата е неоснователна. Обжалваното определение на КРС е законосъобразно и обосновано. Правилно КРС е заключил, че не се установява от изискуемия от закона несъмнен начин, че А. И. или М. И. са извършили кражба на процесните тави. Показанията на жалбоподателката са недостатъчни да докажат тази теза, още повече, че се опровергават от множество други гласни доказателства. Верен е и крайния извод на КРС, че макар формално деянието да осъществява признаците на престъплението кражба, обществената му опасност е явно незначителна, поради което то не е престъпно. Явната незначителност на обществената му опасност се извежда от изключително ниската стойност на отнетите вещи, от характера им и тяхното предназначение, и от  факта, че от отнемането, извършено преди повече от 9 години, не са настъпили особени неблагоприятни последици. Поради това и въззивният съд се съгласява, че деянието не е престъпно по смисъла на чл.9, ал.2 НК, респективно наказателното производство следва да бъде прекратено.

                По изложените съображения и на основание чл.243, ал.7 НПК  Разградският окръжен съд

 

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Определение № 75/30.12.2014г., постановено по ЧНД № 310/2014г. по описа на Кубратския районен съд, с което е потвърдено постановление от 10.12.2014г. на Кубратската районна прокуратура за прекрътяване на наказателното производство по ДП № 205/2014г. по описа на РУП-Кубрат.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                    2.                              

РЙ