О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                       гр.Разград,18.02.2015г.

 

             РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на  осемнадесети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:Д.ВАСИЛЕВА

                                                        ЧЛЕНОВЕ:         С.РОБЕВА

                                                                                    Д.ИВАНОВА

 

Като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  в.ч.н.д.№ 45/2015г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

              Производството е по реда на чл.243, ал.7, в.в. с ал.6 НПК.

              С Определение от 22.01.2015г., постановено по ч.н.д.№  771/2014г. Разградският районен съд е потвърдил Постановлението от 05.12.2014г. на РП-Разград, с което е прекратено наказателното производство по ДП № 285/2014г. по описа на ОД на МВР-Разград, образувано срещу Н.А.Ю. за престъпление по чл.343, ал.1, б „б”, в.в. с чл.342, ал.1 от НК.

              Срещу така постановения съдебен акт е постъпила жалба от  С.Р.М., по настоящем в затвора-Белене. В жалбата по същество, се излагат  възражения за неправилност и незаконосъобразност.

               ОКРЪЖНИЯТ СЪД след преценка на възраженията, събраните по делото доказателства, намери следното:

                Жалбата е процесуално допустима като подадена в срок от лице имащо право на жалба. Разгледана по същество се явява  неоснователна,  по следните съображения и правни изводи:

                ДП № 286/2014г. по описа на  ОД на МВР-Разград е образувано  и водено срещу Н.А.Ю. от гр.Разград за   престъпление по чл. 343, ал.1, б”б”, в.в. с чл.342, ал.1 от НК.

                Установено е, че на 29.08.2014г.  св.Д.Александров-служител в ПП при ОД на МВР-Разград, заедно с мл. автоконтрольор К.Кирилов били изпратени по сигнал за нарушаване на  обществения ред на ул.”Св.Климент”  в гр.Разград, фризьорския салон на „Водната централа”. Когато пристигнали на мястото две жени посочили, че непознат за тях мъж, видимо пиян ги псувал, хвърлял чаши по тях и извършвал непристойни действия. Жените обяснили, че мъжът тръгнал по посока мебелния магазин към ул.”Абритус”. Полицейските служители се отправили в тази посока и на асфалта видели велосипед, а до него стоял св.Садкъ Р.М. във видимо нетрезво състояние и охлузвания по главата. М. обяснил, че го блъснал лек автомобил. Полицейските служители му предложили да го откарат в Спешния център за медицински преглед, но той отказал. Велосипедът бил с видими деформации от явно претърпяно ПТП. На мястото дошъл св.Н.А.Ю., който обяснил, че докато управлявал личния си автомобил „Фолксваген”  с рег.№  РВ 13 35 ВТ блъснал М.. Водачът на автомобила бил изпробван за алкохол, като уредът не отчел наличие на такъв.

              Установено е, че малко преди инцидента св.Юмер бил повикан от съпругата си във фризьорския салон, защото пияно лице псувало и извършвало непристойни действия. Когато пристигнал лицето вече си било тръгнало и св.Юмер потеглил с автомобила си по ул.”Абритус”. Видял велосипедиста, който криволичел по улицата. Когато св.Юмер го настигнал, десният преден калник на автомобила му закачил задната гума на велосипедиста, мъжът с велосипеда паднал  настрани в дясно.

             На 29.08.2014г. било образувано  БП № 546/2014г. по описа на РУ-Разград за извършено от С.Р.М. престъпление по чл.325, ал.4 от НК. М. бил задържан за 24 часа в РУ-Разград, отведен в спешен медицински център-Разград, но той отказал преглед. На 30.08.2014г. с Постановление на РП-Разград М. бил задържан  сектор „Арести” и отново отведен за преглед в кабинет на Спешна помощ.

             От заключението на СМЕ се установява, че  в резултат на инцидента-ПТП пострадалият велосипедист С.Р.М. е получил: мозъчно сътресение леко изразено по тяжест без изпадане в безсъзнателно  състояние,  с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието. Контузия на гръдния кош със счупване на девето и десето ребра в ляво, без засягане на белодробния паренхим.

              Относно, механизма на уврежданият експертизата сочи,  че тези увреждания са резултат от действието на удари с или върху твърди тъпи предмети и могат да бъдат получени както се съобщава в делото-при падане от велосипед при ПТП.

              Същите са довели заключава експертизата, до временно разстройство на здравето неопасно за живота, със среден срок за приключване на оздравителния процес около 20 дни.

              Срещу  Н.А.Ю. няма  повдигнато и предявено обвинение.

              При тази фактическа обстановка правилно, обосновано и законосъобразно наказателното производство е било прекратено от прокуратурата на посоченото правно основание – чл.24, ал.1 от НПК, поради липса на престъпление  по чл.343, ал.1 б”б”, в.в. с чл.342, ал.1 от НК или друго от общ характер.

              Правилно и законосъобразно е прието, че в конкретният случай, на пострадалия М. е причинена лека телесна повреда по см.на чл.130, ал.1 от НК,  като  на основание чл.161, ал.1 от НК наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия пред съответния първоинстанционен съд, в  случая- Районен съд - Разград.

              Правните изводи и съображения на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, както и  изводите и съображенията на първоинстанционния съд за потвърждаване на  постановлението на прокуратурата се споделят изцяло и от въззивната инстанция.

               Ето защо, жалбата се явява неоснователна, определението на съда като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

                По изложените съображения и на основание чл.243, ал.7 НПК  РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

                                            О П Р Е Д Е Л И:

 

                  ПОТВЪРЖДАВА   Определението от 22.01.2015г., постановено по  ч.н.д.№ 771/2014г. по описа на Разградския районен съд.

                  Определението е окончателно.

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                           ЧЛЕНОВЕ:1.                       2.