О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

            гр.Разград, 17.02.2015г.

 

           В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на седемнадесети февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА РОБЕВА

като разгледа ЧНД № 47 по описа за 2015г., и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.244, ал.5 НПК.

С Постановление от 04.02.2015г. Окръжна прокуратура-Разград е спряла разследването по ДП № ЗМ-В-8/2010г. по описа на ОД на МВР-Разград на основание чл.244, ал.1, т.3 НПК.

Недоволна от постановлението е останала ТД на НАП-Варна като представител на Министъра на финансите и го обжалва като незаконосъобразно с искане за отмяната му.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, констатира следното:

Досъдебното производство е образувано срещу М.Т.П. *** за престъпление по чл.255, ал.3 във вр. с ал.1, т.6 и т.7 във вр. с чл.26, ал.1 НК. Предмет на разследване е търговската дейност на „Калабрес”ЕООД-Разград, собствено и управлявано от М.П., през периода 2007г.-2009г. Установено е по делото, че оперативното счетоводство в дружеството е било извършвано от П.М. П. Тя е била пълномощник на П., договаряла е с доставчици, съставяла е фактури, представяла е фактури на лицензирания счетоводител. Нейните показания са от изключително значение за правилното изясняване на фактическата обстановка по делото, но Петрова не може да бъде намерена, за да бъде разпитана. Обявена е за общодържавно издирване и са предприети мерки за международното й издирване. Търсенето й продължава.

Съдът намира, че без разпита на П. М. П. не би могла да се разкрие обективната истина по делото. Обоснован е извода на прокурора, че чрез показанията на П.ще се изясни въпроса за субективното отношение на П. към укриването на данъчните задължения. Неоснователно жалбоподателят оспорва качеството на П. П. като единствен свидетел-очевидец по делото. Несъмнено тя е единствената, която има най-пълна представа за начина на счетоводно отчитане в дружеството и непосредствено е участвала в счетоводното отразяване на дейността му през инкриминирания период. Поради това разпитът й е наложителен за всестранното и пълно приключване на доказателствената дейност по делото, което налагане спиране на производството.

С оглед на горното жалбата се явява неоснователна, а атакуваното постановление – законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                  О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Постановление от 04.02.2015г. на Окръжна прокуратура-Разград за спиране на разследването по ДП № ЗМ-В-8/2010г. по описа на ОД на МВР-Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                                        

РЙ