ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр.Разград, 26.02.2015г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на двадесет и шести февруари две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Като разгледа докладваното от съдия Робева ВЧНД № 78 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.341, ал.2 във вр. с чл.249, ал.3 НПК.

С Разпореждане от 22.01.2015г. по НОХД № 716/2014г. на РРС съдията-докладчик е прекратил съдебното производство по делото и го е върнал на Разградската районна прокуратура за отстраняване на констатирани съществени процесуални нарушения.

Недоволна от разпореждането е останала Районна прокуратура-Разград и го протестира с искане за отмяната му.

Разградският окръжен съд, след проверка на материалите по делото, приема за установено от фактическа страна следното: В РРС е внесен обвинителен акт срещу П.Б.М. от гр.Шумен, която е обвинена в това, че в периода от 06.07.2012г. до 28.09.2012г. в гр.Търговище, гр.Горна Оряховица, гр.Шумен, с.Мингишево, общ.Върбица, с.Лятно, общ.Каолиново, с.Браничево, общ.Каолиново, гр.Варна, с.Каменар, общ.Лозница, с.Мадара, общ.Шумен, с.Войвода, общ.Нови пазар в условията на продължавано престъпление като извършител в съучастие с И.С.Д. *** като неин помагач е съставила 25 бр. неистински официални документи – нотариални удостоверявания на верността на подписи на 25 лица на основание чл.83 от ЗННД от името на И.С.Д. в качеството му на кмет на с.Гороцвет върху 25 бр. заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, като е удостоверила, че лицата са положили лично подписа си пред кмета на с.Гороцвет – престъпление по чл.308, ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 НК.

При запознаване с обвинителния акт съдията-докладчик е констатирал, че той не съответства на изискванията по чл.246, ал.2 НК, съгласно които трябва да бъде посочено мястото на извършване на престъплението на всяко едно от деянията. Наред с това съдията-докладчик е приел, че в обвинителния акт не е описано в какво се изразяват действията на подсъдимата – дали в полагане и попълване на ръкописните текстове в нотариалния щемпел, дали в поставянето на щемпелите, или и в двете. Не било ясно и дали подписите за „извършил нотариалната дейност” в щемпелите са поставени от подсъдимата, или няма твърдение в тази посока.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното: Протестът е неоснователен. Връщането на делото на прокурора е законосъобразно, тъй като обвинителният акт няма изискуемото по чл.246, ал.2 НПК съдържание. Обвинението е за продължавано документно престъпление, което включва 25 деяния. След като прокуратурата твърди, че всички деяния осъществяват престъпния състав по чл.308, ал.2 НК, следва да посочи времето, мястото и начина на извършване на всяко едно от тях поотделно. В обвинителния акт са изброени 25 документа – предмет на невярно документиране, а следва да се опише къде, кога и с какви конкретно действия обвиняемата П.М. е съставила всеки документ. Само по този начин тя ще може да разбере в пълнота в какво е обвинена и срещу какво да се защитава, респ. ясно ще бъде очертан предмета на доказване, по който да се произнесе съда.

По изложените съображения Разградският окръжен съд

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане от 22.01.2015г. на съдията-докладчик по НОХД № 716/2014г. по описа на РРС за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на РРП за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

Определението не подлежи на обжалване.

 

              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ:1.               2.