ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр.Разград, 03.04.2015г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на първи април две хиляди и петнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛ  СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: СВЕТЛА РОБЕВА

ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Като разгледа докладваното от съдия Иванова ВЧНД № 135 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.7 НПК.

С постановление от 15.02.2015г. Кубратската районна прокуратура е прекратила наказателното производство по ДП № 291/2014г. по описа на РУ МВР-Кубрат, образувано и водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.209, ал.1 НК, поради липса на престъпление от общ характер.

С определение № 116 от 27.02.2015г. по ЧНД № 35/2015г. Кубратският районен съд е потвърдил постановлението за прекратяване като правилно и законосъобразно.

Недоволен от определението е останал Л.И.Г. ***, поради което го обжалва в срок. В жалбата твърди, че определението е неправилно и необосновано, тъй като неправилно съда е приел, че липсват данни за извършено престъпление измама. Иска се отмяна на атакуваното определение и даване на задължителни указания на прокурора за продължаване на наказателното преследване на виновните лица.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

ДП № 291/2014г. по описа на РУМВР-Кубрат е било образувано и водено срещу неизвестен извършител за това, че в периода м.август 2012г.-м.12.2013г. в с.Острово и гр.Кубрат, с цел да набавиш за себе си имотна облага, възбудил у Л.И.Г. *** заблуждение и с това му причинил имотна вреда- престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

От събраните на ДП доказателства се установява фактическа обстановка, идентична с тази възприета, както от прокурора, така и от РС-Кубрат. Гласните доказатлества основно се разделят на две групи- такива, които твърдят, че св.Аларънова и сина й св.Лютфиев са полагали грижи за жалбоподателя Г. и такива, което твърдят обратното. Това обаче не може да обоснове извод, че по отношение на Г. са предприети някакви измамливи действия в период от година и половина щото да доведат до незаконосъобразно разпореждане в резултат на тези измамливи действия от негова страна с процесните недвижими имоти. Единствен, който може да посочи конкретните “измамливи” действия предприети спрямо него за всяка конкретна сделка, респ.разпореждане е единствено и само Г., но същият предвид здравословното му състояние е пречка да бъде свидетел по делото, тъй като с оглед на неговото физическо и психическо състояние същият не може правилно да възприема фактите, които имат значение за делото и да дава достоверни показания за тях. В случая годните доказателства по делото не водят до обоснован извод, че по отношение на Г. е извършена измама. 

В случая правилно и законосъобразно РС-Кубрат е приел, че атакуваното Постановление от 25.09.2013г. на РП-Кубрат е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено, поради липса на престъпление.

За съставомерността на измамата по чл.209, ал.1 от НК е небоходимо да бъде установено по несъмнен начин, че актът на имуществено разпореждане се осъществява от измаменото лице поради негова неправилна представа относно правното основание или условията за това разпореждане и именно тази неправилна представа следва да е от същестевно значение за вземането на решението за разпореждане с имущестевния предмет. Именно обективната страна дава разликата между гражданската измама по чл.29, ал.1 от ЗЗД и престъплението измама по чл.209, ал.1 от НК. В случая както е посочил и РС доказателствата по делото не сочат на конкретни действия от страна на Аларънова и Лютфиев, с които да са въвели в заблуждение Г. щото той да формира неправилна представа за всяка една от сделките щото да го мотивират да извърши имуществено разпореждане и по този начин да му е причинена конкретна вреда, при това със специалната цел. Доказателства обаче в тази насока не могат да бъдат събрани предвид негодността на “пострадалия” да дава достоверни показания за фактите, имащи значение за делото, т.е. подлежащите на доказване факти относно състава на престъплението по чл.209, ал.1 от НК са недоказани и не могат да бъдат доказани, поради което не се установява съставомерно деяние.

По изложените съображения и на основание чл.243, ал.7 НПК Разградският окръжен съд

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ПОТВЪРЖДАВА определение № 116/27.02.2015г. по ЧНД № 35/2015г. по описа на Кубратския районен съд.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                    2.