О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер: 61/ 21.07.2015 г.

Година 2015

Град Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Разградски окръжен съд

на тринадесети юли

2015 г.

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:        Е. Стоев

                                                                 ЧЛЕНОВЕ:   1.  С. Робева       

                                                                2. Д. Иванова

 

секретар Мариян Н., с участието на прокурора .., като разгледа докладваното от съдия Емил Стоев въззивно нчх дело №228 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 328 и сл., във вр. с чл. 341, ал.1 НПК и е образувано по жалба от частния тъжител. Предмет на въззивна проверка е определение от 04.06.2015 г. по нчхд №219/2014 г. на РС Исперих, с което е прекратено наказателното производство, образувано по тъжбата от Н.С., на основание чл. 24, ал. 4, т. 5 НПК.

Постъпила е жалба от Н.С. (вх. №2240 и 2241/19.06.2015 г. на РС Исперих), в която заявява, че не е знаела за насрочването и провеждането на съдебното заседание, поради което не се е явила. Иска се отмяна на обжалваното определение и продължаване на производството по нчхд №219/2014 г. Сочи се, че не й е станало известно устното призоваване.

В съдебно заседание адв. М., като пълномощник на жалбоподателката-тъжител, поддържа жалбата. Счита, че НПК не съдържа разпоредба, която по подобие на чл. 56, ал. 2 ГПК, да дава възможност страните да се считат уведомени за съдебно заседание без да им е връчена призовка. Намира, че няма основание делото да бъде прекратено на това основание, тъй като е нарушена разпоредбата на НПК за реда за призоваване на страните в наказателното производство. Моли съда да отмени първоинстанционния съдебен акт.

Жалбоподателката С. твърди, че не е чула и не е знаела за съдебното заседание и затова не се е явила.

Въззиваемата А.М. не се явява. В постъпило становище от адвокат Д. – защитник на въззиваемата - подсъдима се твърди, че са налице основанията на чл. 271 ал. 4 НПК, тъй като е установено че не се е явил частният тъжител без уважителни причини и правилно е прекратено производството.

Съдът, като взе предвид доводите на страните, обсъди събраните доказателства, и преценявайки правилността на присъдата, съгласно чл. 313 и чл. 314 НПК, във вр. с чл. 341, ал. 1 НПК, установи:

 

            Производството е образувано по тъжба от Н.М.С. против А. И.Р. от с. Къпиновци, ЕГН ********** по обвинение за престъпление по чл. 146 НК. Тъжбата е подадена на 30.07.2014 г.

         С разпореждане от 01.08.2014 г. съдът е изискал тъжителя да посочи ЕГН на лицето срещу което е подадена.

         С молба от 08.08.2014 г., след като е получил съдебно удостоверение, тъжителят е посочил ЕГН.

С разпореждане от 29.08.2014 г. съдът е дал ход на тъжбата и насрочил съдебно за 14.10.2014 г.

В съдебно заседание на 14.10.2014 г. страните и представителите им са се явили. По искане на защитника на подсъдимата съдът е приел, че свидетелите следва да се разпитат в едно съдебно заседание и отложил заседанието без да извърши разпит на воден свидетел, произнесъл се и по други доказателствени искания на страните.

По молба от 20.11.2014 г. от С., че не може да се яви в насроченото съдебно заседание на 21.11.2014 г. поради заболяване, съдът с разпореждане от 20.11.2014 г. е отменил насроченото заседание.

В съдебно заседание на 23.01.2015 г. не е даден ход на делото, тъй като повереникът на тъжителката адв. М. е заявил, че е на лечение и моли да бъде отложено заседанието.

По молба от 25.02.2015 г. от защитникът на подсъдимата адв. Д. (поради ангажимент по гражданско дело в РС Исперих, насрочено за същата дата от 10 ч.) съдът е отменил съдебното заседание насрочено за 27.02.2015 г.

         В съдебно заседание на 24.04.2015 г. са разпитани явилите се свидетели и отложено заседанието за разпит на други свидетели по искане на тъжителката и подсъдимата.

         Според отразеното в протокола съдът е уведомил страните, че датата на следващото заседание е 04.06.2015 г.

         В съдебно заседание на 04.06.2015 г. не се е явила тъжителката и адв. М. и съдът е прекратил производството на основание чл. 24, ал. 4, т. 5 НПК.

         Насрочени са 6 съдебни заседания по тъжбата. В едно от насрочените заседания е извършен разпит на свидетели, посочени от страните. Две от заседанията са отменени поради заболяване на тъжителката. Едно заседание е отменено поради необходимост от явяване по гражданско дело в същия съд на защитникът на подсъдимата.

         От материалите по делото се установява, че за съдебните заседания тъжителката е била винаги призована с връчена призовка, тъй като предходните съдебни заседания са отсрочвани от съда в открито съдебно заседание.

         В съдебното заседание на 04.06.2015 г. подсъдимата не е довела свидетеля, допуснат в предходно съдебно заседание.

В протокола е отразено уведомяване на страните за следващото съдебно заседание, но от представения в съдебно заседание пред въззивния съд медицински протокол се установява, че С. има намаление на слуха и е предписан слухов апарат. Което е в подкрепа на твърдението й, че не е разбрала за насроченото съдебно заседание.

Тъжбата, с която е сезиран съда може да бъде оттеглена изрично или мълчаливо. Неявяването на частния тъжител в съдебното заседание на първоинстанционния съд, без уважителни причини, съставлява основание за прекратяване на наказателното производство, като резултат от поведението на лицето, по чиято воля е образуван наказателния процес.

         Тъжителката е упълномощила повереник, явявала се е в съдебно заседание и е проявила нужната активност в процеса. Процесуалното поведение на частният тъжител, преди това съдебно заседание, сочи на изискуемата се процесуална инициатива за защита на интересите й в съдебния процес.

Съдът намира, че няма основание да се приеме, че неявяването на тъжителката е израз на волята й да преустанови участието си в наказателния процес, нито с оглед заболяванията й - намалението на слуха е основание да бъде санкционирано поведението й с прекратяване на наказателното производство. Съдът намира, че по отношение на тъжителката са налице уважителни причини за неявяването й – установено е, че е с намален слух, което прави вероятно достоверно твърдението й, че не е разбрала за датата на съдебното заседание.

Поради това съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ определение от 04.06.2015 г. по нчхд №219/2014 г. на РС Исперих, с което е прекратено наказателното производство на основание чл. 24, ал. 4, т.5 НПК.

Определението НЕ ПОДЛЕЖИ на обжалване.

 

 

 

Председател:                                   Членове: 1.                   2.

 

НР