ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Гр.Разград, 20.07.2015г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД в закрито съдебно заседание на двадесети юли две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Като разгледа материалите по ЧНД № 242 по описа за 2015г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.243, ал.4 НПК.

С постановление на Окръжна прокуратура-Разград от 30.06.2015г. е било прекратено наказателното производство по ДП № 330 ЗМ-268/2015г. по описа на ОДМВР-Разград на основание чл.243, ал.1, т.1 във вр. с чл.24, ал.1, т.1 от НПК поради несъставомерност.

Недоволни от постановлението са останали ТД на НАП-гр.Варна, поради което го обжалват в срок, като незаконосъобразно и необосновано. Считат, че не са установени всички суми, които лицето е получило, поради което фактическата обстановка не е напълно изяснена, не са събрани всички възможни относими доказателства. Молят постановлението да бъде отменено и делото да бъде върнато на прокурора.

Разградският окръжен съд, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Цитираното ДП е образувано и водено срещу А.Х.Ч. *** за извършено в периода 01.01.2008г.-30.04.2014г. престъпление по чл.255, ал.1, т.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, като същият не е привличан в качеството на обвиняемо лице. Производството е образувано след информация от октомври 2013г., подадена от Прокуратура към ВКС на Република Румъния (л.124-126, т.1) за получени парични преводи в Румъния, включително от Ч. през 2009 г. в размер на 200 евро, според приложената част от изпратените от румънската страна документи (л.88-89, т.1).

В хода на разследването е установено, че в началото на 2009г. А.Ч. започнал да установява случайни контакти с различни чуждестранни граждани по Интернет. Под различни предлози успявал да ги склони да го подпомогнат с парични средства. Преводите на такива суми били осъщестяввани чрез чеждународната система за бързи разплащания “Уестърн Юнион”. За тази цел Ч. предоставял данни за личността си на платеца на сумата, а след извършване на превода, той му съобщавал универсалния 10-цифров код „МТСN“ на същия.

След получаване на кода, Ч. посещавал офиси-съконтрахенти на Финансова къща (ФК) „Кеш Експрес Сървиз“ – гр. София, която е официален представител на Системата „Уестърн Юнион“ у нас и на ОББ АД гр.София.

Там съобщавал универсалния код, името на изпращача и сумата на превода. Представял и документ за самоличността си. При съвпадение на съобщените данни с наличните в Системата, последната автоматично разпечатвала разписка по образец. В същата Ч. се подписвал като получател на сумата по превода, след което лично получавал тази сума в евро или по негово желание - в  левова равностойност.

Съгласно заключението на вещото лице по назначената съдебна икономическа експертиза през инкриминирания период- 2009г.-2012г. Ч. е получил суми от чужбина в общ размер от 27 472.76лв., от които 13 107.03 евро с левова равностойност 25 634.50лв и 1838.26 български лева. Дължимия данък по ЗДДФЛ за посочения период е 2 527.49лв.

В хода на разследването са изискани и приложени преписи и оригинали на документи, както и извлечения от системата на ФК „Кеш Експрес Сървиз“ – гр. София и от ОББ-гр.София.

Не са изискани документи от съответните органи в Румъния за посочената от тях сума от 200 евро.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна Разградският окръжен съд намира следното:

Жалбата съдът намира за допустима, като подадена в срок от надлежна страна, предвид факта, че липсват доказателства кога е връчено постановлението за прекратяване на ТД на НАП-Варна.

Разгледана по същество се явява неоснователна, а постановлението за прекратяване е обосновано и законосъобразно, постановено при изяснена напълно фактическата обстановка.

В случая са изчерпани всички способи за установяване на получените от Ч. приходи в България, като получените от него 200 евро в Румъния не променят изводите на прокурора. В случая както правилно е приел прокурора, деянието на Ч. не е съставомерно по чл.255, ал.1, т.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, тъй като дължимият от него данък за посочения период не съставлява “големи размери” по смисъла на чл.93, т.14 от НК, тъй като не надвишава 3000 лв. Установеният от експертизата и от доказателствата по делото данък е в размер 2 527.49 лв., като превода в размер на 200 евро не променя този извод. Дори и да бъде включена в общия размер на получените средства, то дължимия данък върху тази сума е около 40 лв., т.е. общия размер на данъка би бил 2 567.49лв., отново значително под 3000 лв.

Както правилно е посочил прокурора в случая деянието на Ч. се явява несъставомерно от обективна страна като престъпление по чл.255, ал.1, т.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, предвид липсата на обективния критерий “големи размери”,        но същевременно не изключва търсенето на административно-наказателна отговорност от лицето по реда на чл.275 от ДОПК.

По изложените съображения и на основание чл.243 ал.5 т.1 НПК  Разградският окръжен съд

 

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Постановление от 30.06.2015г. на Окръжна прокуратура-Разград за прекратяване на наказателното производство по ДП № 330 ЗМ-268/2015г. по описа на ОДМВР-Разград.

Определението подлежи на жалба и протест пред Варненския апелативен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: