П Р О Т О К О Л

 

 

гр. Разград, 09 октомври 2015 г.

 

 

 

РАЗГРАДСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, в публично съдебно заседание на

девети октомври 2015 г. в следния състав:

 

                                                  Председател:    ДИМИТРИНКА ВАСИЛЕВА

 

                                  Съдебни заседатели: П.С.

                                                                     Г.М.

 

                                  

         

Секретар: Д.Г.

 

Прокурор: ЯНА НИКОЛОВА

сложи за разглеждане докладваното  от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ чн. дело

№ 292/2015 година

          На именното повикване в 9,00 часа се явиха:

           

За Председателя на Пробационен съвет с район на действие Районен съд – Исперих, редовно призован, се явява Председателят на ПС Г.КУЙДЖУКЛУ.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-РАЗГРАД се явява ПРОКУРОР НИКОЛОВА.

В залата се явява и адв.Г.А., която по искане на съда е определена от АК-Разград за евентуалното й назначаване като служебен защитник на осъденото лице Р..

ОСЪДЕНОТО ЛИЦЕ Б.А.Р. не се явява, същият не може да бъде намерен на посочения в делото адрес, за да бъде редовно призован. Налице са писмени доказателства, които сочат, че Р. е бил обявен за ОДИ. По искане на съда ОДМВР-Разград уведомява съда, че след проведеното и местно издирване на лицето, същият не може да бъде намерен на последния известен адрес с. Свещари, общ. Исперих близките не могат да посочат къде се намира в момента.  Също така съобщават, че няма данни същият да е напуснал пределите на страната.

ПРОКУРОРЪТ: Намираме се при хипотезата на чл.452, ал.2 вр. чл.269, ал.3, т.2 НПК, няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешно съдебно заседание.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПС: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намери, че са налице основанията за задочен процес срещу осъденото лице Р. така, както посочи представителя на държавното обвинение, налице е хипотезата на чл.269, ал.3 НПК и във вр. с чл.452, ал.2 НПК няма законова пречка да се даде ход на делото в отсъствие на осъденото лице. Поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

НА осн . чл.94, ал.1, т.8 във вр. с чл.452, ал.2 НПК,

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

         НАЗНАЧАВА за служебен защитник на осъденото лице Б.А.Р. адв.Г.А.М. ***.

          Адв.А.: Запознах се с делото и съм готова да взема участие така както ме конституирахте.

          СЪДЪТ запозна страните с правото им на отводи по НПК.

          ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

          ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПС: Нямам искания за отводи.

          Адв.А.: Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ докладва постъпилото Предложение от Председателя на ПС с район на действие РС-Исперих, с което се предлага на осъденото лице Б.А.Р. наложеното наказание пробация по чнд. №491/2006 г. на ОС-Разград да бъде заменено изцяло с лишаване от свобода.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПС: Поддържам предложението. Няма да сочим доказателства.

ПРОКУРОРЪТ: Считам така депозираното предложение за допустимо по основателността ще произнеса по-късно, нямаме нови доказателствени искания.

Адв.А.: Няма да соча доказателства, да се приемат представените по делото такива.

СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПРИОБЩАВА към материалите по делото писмените доказателства, които са приложени към предложението на Председателя на ПС.

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПС: Б.А.Р. е осъден на “пробация” за това, че на 12.12.1999 г. в гр. Разград в условията на опасен рецидив е отнел от владението на Ц. С. Н. от гр. Разград пари на стойност 20лв. с намерение да ги присвои. Същото е било с лишаване от свобода наказанието и също със задължително заселване. Като в последствие задължителното заселване на основание §54 е отменено с наказание “пробация”.

Изпълнението на наказанието е започнало на 22.05.2009 г. като същият е имал следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 3 години, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 3 г. и включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие. Периодичността на срещите по изпълнение на пробационната мярка задължителна регистрация първоначално беше ежедневна, като подписите се подписваха в кметство Свещари. След промените в НК същите минаха два пъти седмично - понеделник и четвъртък по предварително изготвен план, утвърден от РУП-Исперих.

          Имаше прекъсване на тази мярка, поради постъпването на Р. в затвор по друго наказателно дело за излежаване на наказание лишаване от свобода. След излизането му от затвора, мярката продължи на 11.11.2014 г., и отново го спряхме на 18.06.2015 г., поради неявяване и неизпълнение на посочените в присъдата пробационни мерки. При извършените действия на инспектора се установява, че същият не е установен по настоящия си адрес, не може да бъде открит, предприехме действия за ОДИ и внесохме предложението. На заседание на ПС членовете решихме да предложим на ОС-Разград да замени изцяло наказанието с лишаване от свобода предвид, че осъденият има трайно установени нагласи с несъобразяване на утвърдените норми и правила в обществото, демонстрира пренебрежително отношение към наложеното наказание, това е мотивът за исканата изцяло заменя на наказанието „пробация” с „лишаване от свобода” и си го поддържаме и това е нашето желание да бъде уважено от съда.

 

          ПРОКУРОРЪТ: Намирам предложението на Председателя на ПС, с което същият е сезирал ОС за основателно и доказано. Видно от изложеното в него, осъденият многократно, упорито и осъзнато се отклонява от наложените пробационни мерки. Много пъти е бил обявяван за ОДИ, предвид което считам, че са изпълнение всички предпоставки на чл.43а, ал.2 НК и моля да постановите съдебния си акт, с който уважите предложението.

 

          Адв.А.: Подзащитния ми Б.А.Р. наистина се е отклонил от наказанието “пробация”, не могат да се постигнат целите и задачите в чл.36 НК, имайки предвид и за съжаление богатото му съдебно минало, ето защо считам, че предложените е основателно. Считам, че трябва да се уважи искането.

 

          СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание и обяви, че ще се произнесе с определение в 9,35 часа.

 

          След тайно съвещание, доклад на съда:

          Производството е по реда на чл.451, т.2 и сл. НПК във вр. с чл.43а, т.2 НК.

          Постъпило е предложение от Председателя на ПС с район на действие РС-Исперих за замяна изцяло на наказанието „пробация” наложено на Б.А.Р. по Определението от 17.01.2007 г., постановено по чнд. №491/2006 г. на РОС с „лишаване от свобода”.

          Установено е, че с влязла в сила присъда на 12.05.2001 г., постановена по нохд. №55/2000 г. по описа на РОС, Р. е бил признат за виновен в извършване на престъпление по чл.199, ал.1, т.4 НК и осъден на лишаване от свобода от 3 години, при строг първоначален режим и наложено задължително заселване по местоживеенето му на Р. за срок от 3 години.

          С Определение, влязло в сила на 25.01.2007 г., постановено по чнд. №491/2006 г. по описа на РОС, наложеното задължително заселване за срок от 3 години по нохд. №55/2000 г. на РОС е било заменено с „пробация” включваща следните пробационни мерки:

1. Задължителна регистрация по настоящ адрес;

2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител;

3. Включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие за срок от 3 години.

          От материалите по делото се установява, че наказанието „пробация” е било приведено в изпълнение на 22.05.2009 г., изпълнението на наказанието е било спряно на 02.07.2010 г., изпълнението на наказанието е продължено на 11.11.2014 г. и спряно на 24.07.2015 г.

          Към момента Р. е изтърпял наказанието „пробация” 1 (една) година 8 (осем) месеца и 2 (два) дни, остатък 1 (една) година 3 (три) месеца и 28 (двадесет и осем) дни.

          Съгласно нормата на чл.82, ал.1, т.5 НК наложеното наказание в случая „пробация” не се изпълнява, когато са изтекли 2 години.

          Съгласно нормата на чл.82, ал.2 НК давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила, в случая от 25.01.2007 г. – от момента на влизане на определението в сила до настоящия момент са изминали 8 години.

          Съгласно нормата на чл.82, ал.4 НК независимо от спиране или прекъсване на давността наказанието не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с ½ срока предвиден в ал.1, т.5 в случая 3 години.

          При така установеното предложението следва да бъде оставено без разглеждане и на осн. чл.24, ал.1, т.3 НПК производството по делото следва да бъде прекратено, поради изтекла абсолютна давност за изпълнение на наказанието „пробация”, което е било наложено на лицето Р..

По изложените съображения и на осн. чл.452, ал.3 във вр. с чл.24, ал.1, т.3 НПК,

          РАЗГРАДСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

 

 

 

          ОСТАВЯ без разглеждане предложението на Председателя на ПС с район на действие РС-Исперих за замяна изцяло на наказанието пробация, наложено на Б.А.Р., ЕГН ********** по влязло в сила Определение постановено по чнд. №491/2006 г. по описа на РОС с лишаване от свобода.

          ПРЕКРАТЯВА производството по чнд. №292/2015 г. по описа на РОС.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок от днес пред АПС-Варна.

         

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:       1.

 

                                                                                                              2.

 

 

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание, което продължи до 9,50 часа.

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

         

                                                                      СЕКРЕТАР: